L’excés de burocràcia ens empobreix
La competitivitat és clau, entre altres motius perquè els països amb més competitivitat són els que generen més benestar per als seus ciutadans. I l’entorn en què es mouen les empreses és decisiu per a la competitivitat. Per veure com estem en aquest tema té molt d’interès l’informe Doing Business que fa cada any el Banc Mundial. En l’informe del 2018, els millors països són Nova Zelanda, Singapur i Dinamarca. Sobre un total de 190 països, Espanya surt el 86è pel que fa a la facilitat per crear una empresa i el 123è pel que fa a la facilitat per obtenir una llicència d’obres.
Per crear una empresa, per exemple, a Espanya es necessiten set tràmits, que s’allarguen tretze dies i la paperassa burocràtica té un cost que representa el 4,8% de la renda mitjana per capita. Per poder valorar aquestes xifres, les podem comparar amb el millor país, Nova Zelanda, on per crear una empresa només es necessita un tràmit, que dura mig dia i que suposa un cost del 0,3% de la renda mitjana per capita. Per comparar-les amb un país més proper, podem comprovar que a Portugal el cost que suposa crear una empresa és del 0,6%, molt menys del cost que suposa a Espanya.
Un altre exemple, és la dificultat per obtenir una llicència d’obres. A Espanya es triga 208 dies, amb un cost que representa el 5,4% del cost de l’obra. De nou, si ho comparem amb altres països veurem que no anem bé. A Nova Zelanda, per obtenir una llicència d’obres calen 93 dies i el cost és el 2,3% del cost de l’obra. A Portugal, els dies que calen per aconseguir la llicència són 113, i el cost que suposa l’obtenció de la llicència representa l’1,2% del cost de l’obra.
Són dades que posen de manifest que les nostres empreses han de fer més tràmits burocràtics, que duren més temps i que costen més diners. És un problema del qual parlem des de fa molts anys. Tot i que el diagnòstic és molt clar, passen els anys i seguim amb una teranyina burocràtica que fa molt mal. És clar que no ho resoldrem fins que totes les administracions tinguin la voluntat real de posar-se mans a l’obra. Mentrestant, la burocràcia seguirà posant les coses molt difícils al teixit empresarial i perjudicant seriosament la competitivitat.