Opinió

Transformació digital: segona onada

La preocupació pel futur de l’economia i el treball és un tema recurrent cada vegada que es posa de manifest un procés de canvi disruptiu en la tecnologia. L’anàlisi econòmica ja ha evidenciat que la tecnologia no destrueix el treball, sinó que esbiaixa habilitats i destreses, i desplaça tasques, feines, ocupacions i persones, per aquest ordre

Ja fa més de dues dècades que les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), les tecnologies digitals, han irromput amb força en l’esfera econòmica i empresarial. Sobre les transformacions vinculades amb la tercera revolució industrial, la de les TIC i d’internet, durant els últims anys una nova onada de canvi tecnològic digital i disruptiu, que alguns ja han anomenat quarta revolució industrial, comença a generar novament importants transformacions sobre el comportament, l’estructura i els resultats dels agents econòmics i dels mercats.

Tot sembla indicar que estem a les portes d’una nova onada tecnològica digital d’utilitat general, que reforça i aprofundeix l’onada de les TIC i de l’era de la informació i el coneixement (tercera revolució industrial). La robòtica, la intel·ligència artificial, l’aprenentatge de les màquines o aprenentatge profund, la computació al núvol, les grans dades, la impressió 3D, l’internet de les coses, els mitjans i les xarxes de comunicació social i les plataformes col·laboratives, entre d’altres, sembla que es configuraran com una base tecnològica interconnectada d’un nou paradigma tecno-econòmic que s’interrelacionarà progressivament amb canvis socials i culturals de primera magnitud. Aquesta nova onada tecnològica digital, que es materialitzarà amb força durant els propers anys, té implicacions fonamentals en l’explicació de la productivitat i la competitivitat, l’estructura i els resultats del treball, i el comportament i l’organització dels agents econòmics i socials.

Com a resultat de la profunditat dels canvis esperats, el 3r Congrés d’Economia Catalana li ha dedicat un eix, el número 13: Transformació digital i intel·ligència artificial, a analitzar com aquest conjunt de transformacions amb base digital incidiran en l’empresa, l’economia, el treball i la societat catalanes. Ens hem reunit durant uns mesos tot un grup de gent de la tecnologia, ens hem conegut, i hem analitzat 10 comunicacions de 19 experts. A continuació, algunes de les principals conclusions:

Tecnologia i economia.

Primera. Com qualsevol altra revolució tecnològica, la segona onada digital exercirà un ampli entramat de conseqüències positives i negatives sobre l’economia, el treball i l’empresa. Però, la tecnologia per si mateixa no és la causa única de cap resultat econòmic. Són els usos de la tecnologia i la seva imbricació amb factors personals, organitzatius, empresarials, socials, laborals i culturals els que determinaran la penetració de la transformació digital.

Segona. La preocupació pel futur de l’economia i el treball és un tema recurrent cada vegada que es posa de manifest un procés de canvi disruptiu en la tecnologia. L’anàlisi econòmica ja ha evidenciat que la tecnologia no destrueix el treball, sinó que esbiaixa habilitats i destreses, i desplaça tasques, feines, ocupacions i persones, per aquest ordre. En general i en el llarg termini, les conseqüències d’aquestes onades tecnològiques sobre l’economia solen ser positives perquè es vinculen amb increments de la productivitat, nova activitat econòmica, més ocupació i millores salarials per a les persones que treballen a les empreses o en els sectors d’activitat vinculats amb la innovació tecnològica. A més, aquests efectes positius solen compensar a llarg termini els efectes substitució del treball si els treballadors, les empreses i la política pública actuen en forma de polítiques actives, que formin i recapacitin les persones desplaçades.

Tercera. Aquesta forma general d’interacció de la tecnologia amb l’economia s’ha posat en entredit amb la recent onada digital. Per alguns experts, el ritme de substitució del treball humà difícilment es podrà compensar per la via habitual d’augments de la demanda i la productivitat. Altres experts defensen just el contrari, i emmarquen la dinàmica actual en el context de les interaccions tradicionals entre tecnologia i economia. Això sí, assenyalen que sobre la taula tenim un problema d’acceleració. Un ritme de substitució d’habilitats que difícilment podrà ser abordat per l’estoc actual de capitals de l’economia, en especial, pel capital humà.

I, quarta. L’economia i la societat catalanes no seran alienes a aquest profund procés de transformació. De fet, els reptes que avui tenim sobre la taula són majúsculs. Pel que fa al treball, cal abordar un doble repte: preparar els nostres joves per a la nova onada i recapacitar les competències dels treballadors que ja estan en el mercat laboral. De la mateixa manera, caldrà abordar un ambiciós projecte de transformació de la generació de valor i del model de competitivitat de les nostres empreses, especialment el nostre teixit d’emprenedors, microempreses i pimes.

I tot plegat, en un context de canvi que no s’aturarà, però que sí que podem modelar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.