Gran angular

La ruïna de deixar l’escola

Els joves catalans tenen una de les taxes d’abandonament del sistema educatiu postobligatori més altes. La dada és un greu fre per al desenvolupament econòmic i social

En dos anys, s’hauria de reduir un 40% per complir amb la UE
“És la principal xacra que tenim en el nostre sistema educatiu, per la qual no ens agrada mirar-nos al mirall”
Ismael Palacín
Fundació bofill
“És un dels motius pels quals tenim un dels sistemes educatius amb menys equitat d’Europa”
Francesc Pedró
unesco
“Hi ha una qüestió multifactorial, hi influeix el nostre sistema educatiu i la composició socioeconòmica”
aina tarabini
sociologa ub
“Mentre sigui possible i fàcil treballar només amb l’ESO, els resultats escolars seran deplorables”
MIQUEL PUIG
ECONOMISTA
El País Basc, la taxa d’abandonament prematur és de només el 5%

La taxa d’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur (joves d’entre 18 i 24 anys que han asso­lit com a màxim la pri­mera etapa de l’edu­cació secundària –ESO– i que no seguei­xen cap més for­mació reglada), està en xifres que gai­rebé doblen les de la UE, el 17,1% res­pecte del 10%, i molt a prop del 18% de l’Estat espa­nyol.

Els efec­tes d’aques­tes dades no són per­ju­di­ci­als només per als indi­vi­dus que aban­do­nen la for­mació massa joves, sinó que a més tenen un impacte molt nega­tiu en el desen­vo­lu­pa­ment econòmic, en el procés de trans­for­mació cap a un nou model pro­duc­tiu i en la cohesió social.

En l’aspecte indi­vi­dual, sor­tir al mer­cat labo­ral amb la titu­lació mínima (ESO) és garan­tia segura de sala­ris bai­xos, una ocu­pa­bi­li­tat molt reduïda (només un de cada deu) i més entra­des i sor­ti­des del mer­cat labo­ral. En ter­mes econòmics, la per­sistència d’aquest aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur fa per­dre talent i per­pe­tua un mer­cat labo­ral de poc valor afe­git.

A la majo­ria de països euro­peus, en la dar­rera dècada s’ha millo­rat con­si­de­ra­ble­ment tant pel que fa a la reducció de l’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur (AEP) com al pes dels tre­ba­lla­dors poc for­mats res­pecte al con­junt. En canvi, a Cata­lu­nya, des de fa més d’una dècada, el per­cen­tatge de tre­ba­lla­dors amb baixa qua­li­fi­cació està al vol­tant del 30% i, per tant, se situa entre els més alts d’Europa. La xifra d’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur és cer­ta­ment infe­rior al 32,2% de l’any 2008, però dista encara molt del 10% de mit­jana de la UE.

“És la prin­ci­pal xacra que tenim en el nos­tre sis­tema edu­ca­tiu, per la qual no ens agrada mirar-nos al mirall”, expli­cava Ismael Palacín, direc­tor de la Fun­dació Jaume Bofill –una fun­dació que tre­ba­lla inten­sa­ment per con­tri­buir a la trans­for­mació de l’edu­cació a Cata­lu­nya– en unes jor­na­des sobre inversió en edu­cació.

Per com­plir els objec­tius que ha mar­cat Europa s’hau­ria de reduir la taxa un 40% en dos anys, i tot indica que aquest repte no s’asso­lirà. Hi poc temps per solu­ci­o­nar les múlti­ples raons que han por­tat Cata­lu­nya a estar entre les 27 pit­jors posi­ci­ons d’un total de 400 ter­ri­to­ris euro­peus.

En els dar­rers anys, s’han escrit un seguit d’anàlisis per saber sobre què o sobre qui recau la res­pon­sa­bi­li­tat d’aquest sus­pens majúscul. “És l’escola la que expulsa o és el nos­tre par­ti­cu­lar mer­cat de tre­ball el que atreu? Pre­gun­tava Miquel Puig –eco­no­mista i autor de l’arti­cle “L’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur: més pull que push”, reco­llit a Rep­tes de l’edu­cació a Cata­lu­nya. Anu­ari 2015– en la seva par­ti­ci­pació en les jor­na­des de Fem­cat sobre aban­do­na­ment esco­lar i mer­cat labo­ral.

Puig va ser molt con­tun­dent en asse­nya­lar el model econòmic i el mer­cat labo­ral com els prin­ci­pals res­pon­sa­bles del nos­tre lide­ratge en aban­do­na­ment esco­lar. “Després d’estu­diar a consciència el tema hi ha una evidència que als països on hi ha un major per­cen­tatge de tre­ba­lla­dors amb baixa for­mació és on es regis­tren les majors taxes d’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur”, expli­cava Puig, que citava estu­dis pedagògics inter­na­ci­o­nals que demos­tren empírica­ment que no és res­pon­sa­bi­li­tat exclu­siva del sis­tema edu­ca­tiu.

Puig asse­gu­rava que un mer­cat labo­ral que no valora la for­mació és el que anima a fer sor­tir abans els joves de les clas­ses. “Men­tre sigui pos­si­ble i fàcil tre­ba­llar a Cata­lu­nya només amb l’ESO, o fins i tot sense, els resul­tats esco­lars seran deplo­ra­bles”, deia.

Des de fa un parell d’anys, orga­nit­za­ci­ons com la Fun­dació Jaume Bofill aler­ten, amb estu­dis pel mig, de la gra­ve­tat de les xifres. La part posi­tiva és que dar­re­ra­ment hi ha hagut símpto­mes que el tema pre­o­cupa més enllà del món edu­ca­tiu. La volun­tat política d’apu­jar el salari mínim o altres mesu­res que aug­men­ten les exigències for­ma­ti­ves del fun­ci­o­na­riat en són exem­ples. A més, a prin­cipi de novem­bre, la fun­dació Fem­cat va con­vo­car més d’un cen­te­nar d’empre­sa­ris al X Fòrum de la fun­dació, en què es trac­tava l’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur des de la pers­pec­tiva de l’empresa. En aquesta tro­bada, Aina Tara­bini, sociòloga i pro­fes­sora de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB), expli­cava que en l’aban­do­na­ment esco­lar pre­ma­tur hi ha una qüestió mul­ti­fac­to­rial: a més del mer­cat labo­ral, hi influ­eix el nos­tre sis­tema edu­ca­tiu i la com­po­sició soci­o­e­conòmica de les famílies.

Tara­bini, autora d’un extens estudi, L’escola no és per a tu, en què des­grana les carències del model for­ma­tiu, expli­cava que el nos­tre sis­tema edu­ca­tiu té una sèrie de debi­li­tats estruc­tu­rals en ter­mes d’igual­tat d’opor­tu­ni­tats perquè tots els alum­nes asso­lei­xin l’èxit edu­ca­tiu. En un informe de Save the Chil­dren en què Taba­rini va par­ti­ci­par, es demos­tra que tant la falta d’equi­tat com els dèficits en qua­li­tat edu­ca­tiva empe­nyen els estu­di­ants fora de les aules. “A tall d’exem­ples: la des­pesa pública en edu­cació es troba sis­temàtica­ment per sota de la mit­jana dels països de l’OCDE, les beques i aju­des per a l’estudi estan infra­do­ta­des econòmica­ment, les taxes de repe­tició seguei­xen sent de les més altes de l’OCDE i el mateix suc­ce­eix amb les com­petències acadèmiques de l’alum­nat”, asse­gu­rava la sociòloga.

Així, per al cas con­cret de Cata­lu­nya, el fracàs cas­tiga de manera par­ti­cu­lar els estu­di­ants pro­ce­dents de les clas­ses soci­als més bai­xes i, en par­ti­cu­lar, aquells que van a ins­ti­tuts amb una gran segre­gació esco­lar.

Per posar xifres a les seves afir­ma­ci­ons, els estu­di­ants per­ta­nyents a un nivell soci­o­e­conòmic baix ten­dei­xen a repe­tir qua­tre vega­des més que aquells que pro­ve­nen d’un nivell soci­o­e­conòmic més alt. La pola­rit­zació edu­ca­tiva és també a Cata­lu­nya de les més ele­va­des d’Europa, és a dir, només un 24% de la població té for­mació intermèdia: “Hi ha més gruix en cada extrem, més amb for­mació baixa i més en uni­ver­sitària”, asse­gu­rava.

Cata­lu­nya és cam­pi­ona per la cua en equi­tat, tant a la UE com a l’Estat. Fran­cesc Pedró, direc­tor de Polítiques Edu­ca­ti­ves i Desen­vo­lu­pa­ment Docent a la UNESCO (París), ho aler­tava en la jor­nada de la Fun­dació, Jaume Bofill. “La situ­ació de l’edu­cació a Cata­lu­nya es troba en un punt medi­o­cre.”, i atribuïa aquesta deficiència a la falta d’equi­tat del sis­tema, entre d’altres motius. “No hi ha manera de fer créixer la qua­li­tat d’un sis­tema edu­ca­tiu si no es millora l’equi­tat del sis­tema”, asse­gu­rava l’expert inter­na­ci­o­nal.

La inversió, o més ben dit la poca inversió, és un dels punts deter­mi­nants. A Cata­lu­nya, només el 3,9% del PIB es des­tina a edu­cació, i de nou estem a la cua, no només d’Europa i l’OCDE, sinó també de les comu­ni­tats autònomes. I a una gran distància dels que més hi des­ti­nen, com Dina­marca (7%), Suècia (6,5%), Bèlgica (6,4%), Finlàndia (6,2%), Estònia (6,1%) Letònia i Por­tu­gal (6%).

Si ja anàvem mala­ment, la crisi ha aca­bat d’ado­bar-ho. En el període 2009-14, la reducció del pres­su­post liqui­dat del Depar­ta­ment d’Ense­nya­ment ha estat de 1.173,0 mili­ons d’euros, un 21,7% menys del que s’hi inver­tia l’any 2009. Cata­lu­nya ha tin­gut un decre­ment de la des­pesa en edu­cació clara­ment supe­rior a la mit­jana euro­pea (on, en ter­mes agre­gats, la inversió s’ha man­tin­gut rela­ti­va­ment esta­ble en el període 2009-13), i també per sobre de la mit­jana esta­tal (amb una reducció de la des­pesa en edu­cació del 16,8% en el període 2009- 2014. Així es pot lle­gir a L’estat de l’edu­cació a Cata­lu­nya. Anu­ari 2016.

Ens cal, doncs, tocar mol­tes tecles per dei­xar ser els últims de la classe. I tots els experts coin­ci­dei­xen que cal una actu­ació trans­ver­sal i de manera urgent. “Ens per­ju­dica a tots. Roba opor­tu­ni­tats a les per­so­nes, fa que molt talent sigui invi­si­ble per a les empre­ses i ens pro­jecta en un futur que no volem. Entre tots hem de tro­bar la manera de solu­ci­o­nar-ho.” Amb aques­tes parau­les inau­gu­rava el pre­si­dent de Fem­cat, Pau Relat, el desè fòrum sobre el tema.

Algu­nes de les claus per esca­lar posi­ci­ons en el rànquing de països amb menys aban­do­na­ment esco­lar es tro­ben en el fet que la inversió en edu­cació no sigui con­si­de­rada una des­pesa, sinó tot el con­trari, “En un esce­nari de recu­pe­ració econòmica, hem d’apos­tar per aug­men­tar la inversió pública en edu­cació, però sobre­tot per fer-la més efi­ci­ent. Només així podrem con­so­li­dar un sis­tema edu­ca­tiu de qua­li­tat i equi­tat”, asse­nya­lava Pedró.

I part d’aquesta inversió hau­ria d’anar des­ti­nada a seguir poten­ci­ant la for­mació pro­fes­si­o­nal com una via dig­ni­fi­cada més en la tra­jectòria for­ma­tiva. Per Aina Tara­bini, cal fugir de “les fal­ses dico­to­mies” entre pro­fes­si­ons bru­tes i netes i fàcils i difícils, que no fan res més que per­ju­di­car l’alumne.

Per fer aquest camí, pot­ser només cal­dria mirar cap al País Basc, amb un AEP del 5%. A més de dis­po­sar del con­cert econòmic, tenen una ele­vada inversió en edu­cació, “Hem pres­ti­giat l’FP, tenim mul­ti­tud de pro­gra­mes per asse­gu­rar que els joves no mar­xin del sis­tema i tenim un model edu­ca­tiu de país, que se segueix apli­cant des de l’any 1998 indis­tin­ta­ment del color polític”, expli­cava Fran­cisco Luna, coor­di­na­dor de l’equip de didàctica de l’Ins­ti­tut Basc d’Ava­lu­ació i Inves­ti­gació no Uni­ver­si­tari,en la jor­nada de Fem­cat.

LES XIFRES

17,1%
D’abandonament.
És el percentatge de joves d’entre 16-24 anys que deixen d’estudiar. La crisi ha fet reduir la xifra, que arribava al 32,9% l’any 2008, però encara està molt lluny d’ Europa, on la mitjana és del 10%.
3,9%
D’inversió
. És el que dedica Catalunya a educació respecte al PIB, molt per sota de la mitjana europea (5%) i a la cua de l’Estat espanyol.
21,7%
De reducció.
És la baixada que ha tingut en el període 2009-14 el pressupost liquidat del Departament d’Ensenyament, la sisena més alta d’Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.