Opinió

Món polaritzat

Cal avançar cap a un nou contracte social, que s’adapti als nous temps. La nova correcció de la desigualtat ha d’organitzar el nou biaix d’habilitats que exclou classes mitjanes i pimes. I aquesta correcció ha de ser global. L’educació té la paraula

Comen­cem el 2019 amb la cons­ta­tació d’una tendència de fons: el món es pola­ritza. Arreu del pla­neta emer­gei­xen pro­ble­mes i con­flic­tes resul­tat de visi­ons del món i d’apro­xi­ma­ci­ons cul­tu­rals clara­ment con­tra­po­sa­des. Par­ti­da­ris i detrac­tors de Donald Trump, del Bre­xit, de la immi­gració o de les posi­ci­ons polítiques extre­mes en són clars exem­ples. Ja vaig dedi­car un arti­cle a expli­car el paper dels nous mit­jans soci­als de comu­ni­cació en tota aquesta història (vegeu: “Eco­no­mia 2018: post­ve­ri­tats i veri­tats”). Però avui em cen­traré en els seus fona­ments econòmics. Som-hi?

Pri­mer. Història. Sem­pre la història. Hauríem de fer més cas a la història. Si anem un segle enrere, i sal­vem les distàncies, tro­ba­rem algu­nes simi­li­tuds interes­sants amb la situ­ació actual. Sota l’impuls de la pri­mera (meca­nit­zació i màquina de vapor) i la segona (elec­tri­ci­tat i motor de com­bustió) revo­lució indus­trial, l’eco­no­mia mun­dial va viure una llarga fase d’inte­gració i pros­pe­ri­tat (Belle Époque), que va aca­bar brus­ca­ment amb l’esclat de la Pri­mera Guerra Mun­dial, la crisi del 29 i la Segona Guerra Mun­dial, con­seqüència directa de les dues ante­ri­ors. Igual que avui, el món es va pola­rit­zar. La mala dis­tri­bució de les ren­des gene­ra­des per les revo­lu­ci­ons indus­tri­als i la inte­gració econòmica, la con­seqüent desi­gual­tat social i els fenòmens glo­bals de l’època, com ara l’impe­ri­a­lisme i el colo­ni­a­lisme, van des­per­tar la cobdícia, els naci­o­na­lis­mes extrems i els règims tota­li­ta­ris, i final­ment, la bèstia de la guerra. De poc van ser­vir els crits d’atenció –alguns, des­es­pe­rats– de molts acadèmics i líders soci­als, molts d’ells assas­si­nats o exi­li­ats. La febre es va escam­par com una epidèmia. Resul­tat: cen­te­nars de mili­ons de morts, gene­ra­ci­ons sen­ce­res escapçades i mig món per recons­truir. Per a la reflexió, dos lemes de l’època que els sona­ran: “la democràcia libe­ral és un sis­tema dèbil i anti­quat” i “Ame­rica first (Amèrica pri­mer)”. No va ser fins després de 1945 que es va impo­sar el seny. Europa, que ja havia per­dut l’hege­mo­nia de la geo­política glo­bal, va donar una lliçó al món: el con­tracte social de l’estat del benes­tar. Un inter­canvi pac­tat entre capi­tal i tre­ball: pro­duc­ti­vi­tat per sala­ris i con­di­ci­ons de tre­ball esta­bles. La par­ti­ci­pació activa de l’Estat en l’eco­no­mia: impos­tos per a edu­cació, sani­tat i pen­si­ons. I un procés d’inte­gració econòmica i política: des­lo­ca­lit­zació de sobi­ra­nies naci­o­nals per polítiques d’inte­gració de mer­cats i mobi­li­tat de fac­tors. Corol·lari: Key­nes tenia raó. Quan genera desi­gual­tat, la pola­rit­zació és molt peri­llosa. La regu­lació (orga­nit­zació dels mer­cats) ha de cons­truir meca­nis­mes com­pen­sa­to­ris de la desi­gual­tat. La història ja ens ha demos­trat mol­tes vega­des quins solen ser els efec­tes de menys­te­nir-ho.

Tec­no­lo­gia.

Segon. Tec­no­lo­gia, empresa i tre­ball. Com ja va pas­sar amb la pri­mera i la segona revo­lució indus­trial, la ter­cera (era de la infor­mació i el conei­xe­ment) i la quarta (robòtica, intel·ligència arti­fi­cial i eco­no­mies de pla­ta­forma, entre d’altres) també esbi­ai­xen les habi­li­tats dels tre­ba­lla­dors. Tra­di­ci­o­nal­ment, aquest biaix d’habi­li­tats estava rela­ci­o­nat amb la subs­ti­tució de tas­ques rutinàries i afec­tava els tre­ba­lla­dors menys qua­li­fi­cats. Però, a través dels meca­nis­mes com­pen­sa­to­ris, vin­cu­lats amb l’empre­ne­do­ria i la inno­vació, les rela­ci­ons intra­sec­to­ri­als, la pro­duc­ti­vi­tat o la demanda, l’eco­no­mia era capaç d’absor­bir en el llarg ter­mini les pèrdues d’ocu­pació gene­ra­des en el curt ter­mini. Tan­ma­teix, avui assis­tim a una nove­tat històrica. La tec­no­lo­gia, com sem­pre, esbi­aixa habi­li­tats, però unes habi­li­tats dife­rents, les habi­li­tats cog­ni­ti­ves i no cog­ni­ti­ves rutinàries i algu­nes de no rutinàries, les habi­li­tats de les clas­ses mit­ja­nes. Avui, els mer­cats de tre­ball ten­dei­xen a pola­rit­zar-se i es con­firma un procés de reu­bi­cació d’habi­li­tats, seguit d’una recol·locació de tas­ques i d’ocu­pa­ci­ons que afa­vo­reix els tre­ba­lla­dors amb habi­li­tats i ingres­sos més alts i més bai­xos, i per­ju­dica els tre­ba­lla­dors amb habi­li­tats i ingres­sos mit­jans. I, encara més. La inves­ti­gació per al nivell d’empresa també ens posa en relleu que el gran gruix d’empre­ses, segui­do­res de les empre­ses líders i situ­a­des a la fron­tera glo­bal de la inno­vació, tenen molts pro­ble­mes per seguir el ritme i per­den pro­duc­ti­vi­tat i quota de mer­cat. Resul­tat: les clas­ses mit­ja­nes i les pimes tenen molts pro­ble­mes per afron­tar el nou biaix d’habi­li­tats, i són les grans per­ju­di­ca­des de la pola­rit­zació dels mer­cats. Un nou front de desi­gual­tat, que afecta els agents econòmic (pimes) i social (clas­ses mit­ja­nes) clau de la soci­e­tat moderna, s’obre i creix amb força. Per aquesta via, la via d’una crei­xent exclusió d’agents tra­di­ci­o­nal­ment no exclo­sos, es poden expli­car mol­tes de les pors i les visi­ons iden­titàries, cul­tu­rals i polítiques que pres­cri­uen l’ascens de l’aïlla­ci­o­nisme o l’extre­misme.

I, ter­cer. Solu­ci­ons. Cal avançar cap a un nou con­tracte social, que s’adapti als nous temps. La nova cor­recció de la desi­gual­tat ha d’orga­nit­zar el nou biaix d’habi­li­tats que exclou clas­ses mit­ja­nes i pimes. I aquesta cor­recció ha de ser glo­bal. L’edu­cació té la paraula. Key­nes de visita a Chi­cago. Tot sigui per evi­tar un nou des­as­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.