Societat

LUCÍA DELGADO

PORTAVEU DE LA PAH A BARCELONA

“Sense pressió social, res es mou i tots som vulnerables”

“Generem un espai de confiança perquè no se sentin culpables quan ells són les víctimes d’un sistema en què prevalen els interessos econòmics”

“S’hi ha de posar el focus internacional, perquè el missatge a fora és que aquí s’ha superat la crisi i que no passa res”

“És possible si hi ha voluntat política, i fins ara ni el PP ni el PSOE n’han tingut”

Activista social
Lucía Delgado (Cardedeu, 1983) és membre fundacional de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i, actualment, una de les portaveus de l’entitat a Barcelona. Tot i que la seva formació com a enginyera tècnica industrial queda lluny del vessant social, assegura que el primer contacte amb les famílies li va despertar “al cap i al cor” l’afany de lluita pel dret a l’habitatge. Des de llavors, no descansa per aturar el màxim de desnonaments possible i treballa a l’Observatori DESC.
No pot ser que la banca s’hagi rescatat amb 70.000 milions d’euros sense cap contraprestació

La pressió social de la PAH no afluixa per afron­tar el pro­blema de l’habi­tatge.

Pri­mer va ser la bom­bo­lla de la com­pra; ara, la del llo­guer. No en sor­tim?
Pas­sem d’una cosa a l’altra sense arre­glar-ne cap. És clar que el 2009, quan apa­reix la PAH, en plena bom­bo­lla immo­biliària, no es van escol­tar les nos­tres deman­des, que el 2013 vam reco­llir a través d’una ILP i amb el suport d’un milió i mig de sig­na­tu­res. Ales­ho­res ja reclamàvem que els habi­tat­ges dels bancs de les famílies que no podien pagar la hipo­teca pas­ses­sin a ampliar un parc d’habi­tatge públic ine­xis­tent. En comp­tes d’això, es va mirar cap a un altre cos­tat i la majo­ria del PP va deso­beir les peti­ci­ons dels ciu­ta­dans.
I avui la moratòria en els des­no­na­ments la veieu pos­si­ble?
Una família que no pot pagar el llo­guer, amb els infor­mes dels ser­veis soci­als que con­fir­men la seva vul­ne­ra­bi­li­tat, con­ti­nua sent des­no­nada. Tenim l’exem­ple de països pro­pers com ara Por­tu­gal, on tenen una moratòria per als des­no­na­ments de la gent gran, i França, on van pro­hi­bir fer des­no­na­ments a l’hivern. És pos­si­ble si hi ha volun­tat política, i fins ara ni el PP ni el PSOE n’han tin­gut.
A Cata­lu­nya batem el rècord. Estem pit­jor que en plena crisi?
Lide­rem el rànquing de la ver­go­nya, amb 55 des­no­na­ments cada dia, el 65% dels quals són per impa­ga­ment del llo­guer. Són dades que no inclo­uen els des­no­na­ments en pre­cari, per ocu­pació, que no paren de créixer i que volem visi­bi­lit­zar.
I per això enge­gueu la cam­pa­nya ‘Viure no és delicte’.
Exacte. No tenen cap alter­na­tiva. Són a la mesa d’emergència, però el pis no arriba. Bus­quen ajuts per pagar el llo­guer, però no hi poden acce­dir encara que tin­guin nòmina. És la dico­to­mia entre viure al car­rer o ocu­par un pis d’un banc, quan la solució és que tant els seus com els dels fons vol­tor pas­sin, per uns anys, al parc d’habi­tatge públic.
La pressió social no afluixa i ja fa 10 anys que esteu en lluita. Què ha repre­sen­tat per als afec­tats?
Gene­rem un espai de con­fiança perquè no se sen­tin cul­pa­bles quan ells són les vícti­mes d’un sis­tema en què pre­va­len els interes­sos econòmics. Sense la pressió social, res es mou i tots som vul­ne­ra­bles, perquè demà ens podem tro­bar sense feina i no saber com pagar el llo­guer.
La llei dona eines als ajun­ta­ments, però es va tard en política d’habi­tatge. Què pro­po­seu?
Amb la llei 24/2015, a Cata­lu­nya es posa fre als des­no­na­ments i als talls de sub­mi­nis­tra­ment, però queda curta. Els ajun­ta­ments poden cap­tar ces­si­ons de la banca o dels grans teni­dors, però s’ha de garan­tir un llo­guer social obli­ga­tori a les famílies. Si no es com­pleix, dema­nem, com hem fet fa uns dies a Bar­ce­lona, que l’Ajun­ta­ment actuï i posi san­ci­ons –en aquest cas, a Cai­xa­Bank– per haver infrin­git la llei i no haver ofert un llo­guer social a dues famílies que van ser des­no­na­des. També l’admi­nis­tració ha de com­plir per fer el rea­llot­ja­ment digne en casos d’ocu­pació o petits pro­pi­e­ta­ris. Tenim llis­tes d’espera qui­lomètri­ques.
I com s’actua sense pisos?
Molts cops, anant a una pensió, quan tots sabem que no és com tenir un sos­tre on desen­vo­lu­par-te com a per­sona. Calen més recur­sos de la Gene­ra­li­tat per forçar els bancs a fer aques­tes daci­ons i gene­rar un canvi de men­ta­li­tat. No pot ser que la banca s’hagi res­ca­tat amb 70.000 mili­ons d’euros sense cap con­tra­pres­tació. És un error i, a escala euro­pea, als bancs això no ha pas­sat. Aquí el govern ho per­met. S’hi ha de posar el focus inter­na­ci­o­nal, perquè el mis­satge que es dona és que aquí s’ha superat la crisi i que no passa res. Al·luci­nen quan expli­quem que es con­ti­nuen fent des­no­na­ments cada dia.
Massa interes­sos en joc?
Els interes­sos pri­vats i els lob­bies econòmics exer­cei­xen una pressió molt gran, sobre els par­tits i sobre el sis­tema judi­cial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.