Opinió

Economia ‘tasca massiva’

L’efecte multiplicador, la generació de nous factors de productivitat agregada, s’assoleix quan els béns i serveis generats per l’aplicació econòmica de la nova onada tecnològica són emprats per a la resta d’activitats econòmiques, i interaccionen amb els factors productius tradicionals, els models de negoci, les estructures de mercat i l’organització de l’economia

Al bell mig d’un cicle elec­to­ral, i tal com està el país, ja entenc que és difícil sor­tir del bro­git i la pro­blemàtica política naci­o­nal. Tot i això, i fent un cop d’ull als pro­gra­mes elec­to­rals dels par­tits polítics, nova­ment trobo a fal­tar reflexió i pro­pos­tes a propòsit dels can­vis radi­cals que la tec­no­lo­gia està gene­rant sobre l’eco­no­mia i el tre­ball i, de retruc, sobre l’arti­cu­lació social. Deu ser un signe dels nous temps que vivim, en què la urgència i la imme­di­a­tesa sem­bla que se situen per sobre de la importància i la reflexió pau­sada. Crec, però, que sense un diagnòstic clar dels efec­tes econòmics i soci­als del procés de trans­for­mació digi­tal, i sobre­tot sense posi­ci­o­na­ments clars i pro­pos­tes de política pública efec­ti­ves, els par­tits van coi­xos d’estratègia per a un futur i uns can­vis radi­cals que cada vegada estan més a prop. Som-hi?

Pri­mer. A par­tir de la inves­ti­gació sobre les revo­lu­ci­ons indus­tri­als, és a dir, el con­junt de can­vis dis­rup­tius en la tec­no­lo­gia (tec­no­lo­gies d’uti­li­tat o propòsit gene­ral) i en l’estruc­tura econòmica (para­dig­mes tec­no­e­conòmics o cicles econòmics de llarga durada) que s’inter­con­nec­ten amb can­vis soci­als i cul­tu­rals de pri­mer ordre, els eco­no­mis­tes hem extret una lliçó sig­ni­fi­ca­tiva. En cadas­cuna de les tres revo­lu­ci­ons indus­tri­als que hi ha hagut fins ara, un fac­tor o un con­junt de fac­tors pro­duc­tius s’han con­so­li­dat com a noves fonts de la pro­duc­ti­vi­tat i del crei­xe­ment econòmic, del canvi com­pe­ten­cial del tre­ball i de l’estruc­tura social.

Segon. Aquests fac­tors no són mai la tec­no­lo­gia sobre la qual se sus­tenta el canvi econòmic. Per exem­ple, en la pri­mera o segona revo­lució indus­trial par­lem d’eco­no­mia indus­trial (fabril), en lloc de l’eco­no­mia de la màquina de vapor o de l’elec­tri­ci­tat. De la mateixa manera, en la ter­cera revo­lució indus­trial par­lem d’eco­no­mia de la infor­mació o del conei­xe­ment, en lloc d’eco­no­mia de les TIC o d’eco­no­mia digi­tal. En tots tres casos la tec­no­lo­gia de propòsit gene­ral ha deter­mi­nat con­vergències tec­nològiques (la tec­no­lo­gia com a pla­ta­forma de canvi), com­ple­men­ta­ri­e­tats inno­va­do­res, millo­res d’eficiència (pro­duc­ti­vi­tat total dels fac­tors), avenços del crei­xe­ment econòmic i, fins i tot, l’apa­rició de nous sec­tors d’acti­vi­tat. L’efecte mul­ti­pli­ca­dor, però, de la gene­ració de nous fac­tors de pro­duc­ti­vi­tat afe­gida, s’asso­leix quan els béns i ser­veis gene­rats per l’apli­cació econòmica de la nova onada tec­nològica són emprats per a la resta d’acti­vi­tats econòmiques, i interac­ci­o­nen amb els fac­tors pro­duc­tius tra­di­ci­o­nals, els models de negoci, les estruc­tu­res de mer­cat i l’orga­nit­zació de l’eco­no­mia.

Irrupció.

Ter­cer. Ja fa més de dues dècades que les tec­no­lo­gies de la infor­mació i la comu­ni­cació (TIC), les tec­no­lo­gies digi­tals, han irrom­put amb força en l’esfera econòmica i empre­sa­rial. Sobre les trans­for­ma­ci­ons vin­cu­la­des a la ter­cera revo­lució indus­trial, l’era de la infor­mació i el conei­xe­ment, durant els últims anys una nova onada de canvi tec­nològic digi­tal i dis­rup­tiu ha tor­nat a gene­rar trans­for­ma­ci­ons de fons sobre el com­por­ta­ment, l’estruc­tura i els resul­tats dels agents econòmics i dels mer­cats. La robòtica, la intel·ligència arti­fi­cial, l’apre­nen­tatge de les màqui­nes, l’apre­nen­tatge pro­fund, la com­pu­tació al núvol, les grans dades, la impressió 3D, l’inter­net de les coses, els mit­jans i les xar­xes de comu­ni­cació social i les pla­ta­for­mes col·labo­ra­ti­ves, entre d’altres, sem­bla que es con­fi­gu­ra­ran com una nova base tec­nològica con­ver­gent de propòsit gene­ral que defi­nirà noves fonts agre­ga­des de pro­duc­ti­vi­tat i crei­xe­ment econòmic.

Quart. Si les tec­no­lo­gies de la segona onada digi­tal es poden con­ver­tir en la base mate­rial de la quarta revo­lució indus­trial, quins seran els seus fac­tors pro­duc­tius clau? Encara és molt aviat per res­pon­dre a aquesta pre­gunta fona­men­tal, però ja podem començar a intuir que ens diri­gim cap a la importància deci­siva de les tas­ques (tasks) i micro­tas­ques (micro-tasks). L’eco­no­mia i la soci­e­tat mul­ti­tasca o tasca mas­siva, ente­ses com la nova fase històrica del capi­ta­lisme, en què les fonts de pro­duc­ti­vi­tat s’asso­lei­xen a través de la frag­men­tació en tas­ques de la pro­ducció i el tre­ball, repta l’eco­no­mia política en molts sen­tits. Avui, les per­so­nes ja són una funció de pro­ducció, de manera que la majo­ria de tas­ques o micro­tas­ques que rea­lit­zen a la seva feina interac­tuen amb la tec­no­lo­gia, que en subs­ti­tu­eix algu­nes i en com­ple­menta d’altres. Pre­ci­sa­ment, és en aquest joc de subs­ti­tu­ci­ons i com­ple­men­ta­ri­e­tats, resul­tat de la reducció dels cos­tos de transacció, de la dilució dels rols tra­di­ci­o­nals dels agents econòmics, i de les millo­res d’eficiència, on està el quid de la qüestió.

I, cinquè. Pre­gun­tes: veu­rem impas­si­bles aquest procés de “pla­ta­for­mit­zació” i “reor­ga­nit­zació” de l’eco­no­mia? Assu­mi­rem un tre­ball frag­men­tat i incert? Per­me­trem que la subs­ti­tució superi àmpli­a­ment les com­ple­men­ta­ri­e­tats entre tec­no­lo­gia i tre­ball? Cata­lu­nya neces­sita un pla estratègic. I, el neces­sita ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.