Política

Alemanya

Ascens de la ultradreta

El neonazisme mata de nou

L’assassinat del polític conservador Walter Lübcke apunta a una xarxa clandestina que actua en la impunitat

La cancellera, Angela Merkel, adverteix que no hi pot haver forats en la lluita contra l’extremisme ultradretà

L’assassí era un llop soli­tari neo­nazi o rere el crim hi ha una xarxa radi­cal que actua amb impu­ni­tat? La pre­gunta sac­seja Ale­ma­nya des que, fa una set­mana, es va dete­nir un neo­nazi, Step­han Ernst, de 45 anys, com a pre­sumpte autor de l’assas­si­nat de Wal­ter Lübcke, un polític con­ser­va­dor defen­sor de l’aco­llida de refu­gi­ats. Se sabia que Lübcke havia estat asset­jat pels ultres des que en un acte públic, el 2015, va defen­sar la decisió de Merkel de man­te­nir ober­tes les fron­te­res enmig de la crisi migratòria. A la notícia de la seva mort, el 2 de juny, d’un tret al cap dis­pa­rat de molt a la vora, a la ter­rassa de casa seva i de mati­nada, van seguir mis­sat­ges pels canals neo­na­zis per cele­brar-la.

“Cal com­ba­tre l’extre­misme dretà des de l’arrel i sense tabús. Si no ho fem, esta­rem per­dent tota la cre­di­bi­li­tat”, va dir dis­sabte Merkel, en un acte mul­ti­tu­di­nari de l’Església evangèlica ale­ma­nya. “Del dis­curs extre­mista hi ha qui passa a la inci­tació a l’odi; de la inci­tació a l’odi hi ha qui passa al crim”, havia dit, uns dies abans, el pre­si­dent del país, Frank-Wal­ter Stein­me­ier, un altre ora­dor de la tro­bada evangèlica. El congrés d’aquesta església –la comu­ni­tat reli­gi­osa majo­ritària a Ale­ma­nya, junt amb la catòlica, amb 21 mili­ons de segui­dors cadas­cuna– acos­tuma a con­vi­dar ora­dors de tot l’espec­tre par­la­men­tari, menys de la ultra­dre­tana Alter­na­tiva per Ale­ma­nya (AfD). Els orga­nit­za­dors la van excloure, no com a resul­tat del cas Lübcke, sinó perquè con­si­de­ra­ven que el congrés no podia esde­ve­nir pan­ta­lla per a agi­ta­dors polítics.

Rere les con­dem­nes per l’assas­si­nat de Lübcke –un home de la Unió Cris­ti­a­no­demòcrata (CDU) de Merkel– hi ha la sos­pita que l’esta­ment poli­cial, un cop més, ha fallat. Ernst, l’assassí, havia estat fit­xat com a extre­mista vio­lent els anys vui­tanta i noranta i el 1993 –un any després de la pri­mera gran onada migratòria dels Bal­cans– va ata­car una casa de refu­gi­ats. Però després va dei­xar de ser con­si­de­rat un “neo­nazi actiu”. La tele­visió pública ARD informa, però, que era en con­tacte amb orga­nit­za­ci­ons de radi­cals vio­lents com ara Com­bat 18, il·lega­lit­zada. Se’l rela­ci­ona, a més, amb l’ano­me­nada Clan­des­ti­ni­tat Naci­o­nal­so­ci­a­lista (NSU), un grup de tres neo­na­zis que, entre el 2000 i el 2007, van matar nou immi­grants i una poli­cia. L’existència del grup va sor­tir a la llum el 2011, arran del suïcidi de dos mem­bres del grup, asset­jats per la poli­cia després d’atra­car un banc. El cas de la NSU va ser una “ver­go­nya” –en parau­les, ales­ho­res, de Merkel– que va des­fer­mar un seguit de relleus en els ser­veis secrets i tota sèrie de pro­me­ses de no tor­nar a fallar en el futur.

Lübcke era en una llista de 10.000 objec­tes o per­so­nes con­si­de­rats “objec­tius poten­ci­als” de la NSU, asse­gura ara el set­ma­nari Der Spi­e­gel. El grup va que­dar des­man­te­llat el 2011. És a dir, qua­tre anys abans que arrenqués el setge ultra “cone­gut” con­tra el polític. L’única super­vi­vent de la NSU, Beate Zschäpe, com­pleix con­demna a cadena per­pe­tua. Sem­bla que, morts dos dels seus llops, i amb el ter­cer mem­bre a la presó, no s’ha aca­bat la ràbia. I que els errors o con­nivències poli­ci­als no va aca­bar amb els assas­si­nats dels nou immi­grats, de què un al land de Hesse, on Lübcke exer­cia com a polític.

196
persones
han mort a mans de la ultradreta alemanya des del 1990.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.