Els fons de pensions d’ocupació són el sistema d’estalvi més rendible
Els fons de pensions d’ocupació presenten una rendibilitat neta prou superior als fons d’inversió i als fons de pensions individuals, segons revela l’estudi Situación del ahorro colectivo en España. Resultados históricos de los fondos de inversión y de pensiones, que han elaborat Mercer i Esade.
L’informe ha analitzat el comportament, durant els darrers deu anys, dels 1.359 vehicles d’estalvi col·lectiu amb deu anys o més d’història. Tal com han comprovat els autors de l’estudi, mentre que els fons d’inversió presenten una rendibilitat del 2,2%, i els fons de pensions individuals del 2,5%, els fons de pensions d’ocupació s’eleven fins al 3,6%. Segons Carmen Ansótegui, professora d’Esade i una de les autores de l’estudi, “l’explicació a la millor relació entre rendibilitat i risc dels fons de pensions d’ocupació rau en l’existència de les comissions de control, que contribueixen que aquests fons disposin de millors estructures de governança i d’estratègies d’inversió més eficients, que a llarg termini es palesen més eficients.”
A l’estudi també s’indica que hi ha una causa i un efecte entre la grandària dels fons i una millor rendibilitat. “Els fons de pensions d’ocupació més grans, cada un amb el seu nivell de risc, estan assolint millors rendibilitats que la mitjana”, afirma Xavier Bellavista, director de l’àrea d’inversions de Mercer i que també ha participat en la redacció de l’estudi. I afegeix: “La importància de definir una bona estratègia d’inversió, cosa que considerem que estan fent els fons de pensions d’ocupació de més grandària, és clau per assolir rendibilitats futures interessants.” Històricament, els fons espanyols presenten un biaix en les seves inversions cap a la renda variable i la renda fixa europea, actius que han influït els seus resultats durant els darrers anys, segons es destaca en l’estudi.
Pel que fa a l’anàlisi de tendències que s’observen en la indústria de gestió d’actius, considera que, malgrat que creix en importància la gestió passiva, el paper de la gestió activa i de les gestores seguirà sent fonamental, o potser més important, en l’esdevenidor.