Economia

Cataclisme per a l’economia espanyola

Una contracció “sense precedents” es podria endur enguany fins al 13,6% del PIB

L’economia de l’Estat espanyol viurà una contracció “sense precedents” com a conseqüència de l’impacte de la Covid-19, segons l’informe publicat ahir pel Banc de Espanya. La institució preveu pel que queda del 2020 una davallada econòmica “sense precedents” en la història econòmica recent de l’Estat espanyol, que podria endur-se fins al 13,6% del PIB. Aquesta xifra es preveu en el cas que el confinament es prolongui durant dotze setmanes, un termini que no deixaria recuperar enguany sectors com l’hoteleria i l’oci, amb pes i molt units al turisme, que ara són totalment aturats. Si el confinament fos de vuit setmanes i donant per fet que es retornaria a l’activitat econòmica, l’impacte en el PIB seria d’entre el 6,6% i el 8,7%. El 80% de les empreses ja han vist reduïda la seva activitat i dos terços preveuen que el seu nivell d’activitat serà menor quan s’acabarà el confinament. També enguany i amb les mesures adoptades fins ara, la institució preveu que el dèficit en els comptes públics s’enfilarà entre el 7% i l’11% del PIB. En paral·lel, el deute públic se situarà entre el 110% i el 120% del PIB.

Pel 2021, preveu que començarà una recuperació “significativa, però no completa”, de l’activitat econòmica i conseqüentment de l’ocupació laboral que s’esperava abans de la pandèmia.

La cotització del petroli manté la caiguda lliure

La retallada de la producció de petroli, acordada fa alguns dies pels països productors amb l’objectiu de contenir la davallada en el preu, no està funcionant. La cotització del cru va caure un altre 10% la setmana passada en el cas del Brent i el doble en el cas del West Texas, a causa de la frenada de la demanda internacional per l’aturada de les principals economies mundials. L’Agència Internacional de l’Energia preveu un tancament d’abril amb una demanda de cru situada en el nivell mínim del 1995. El mercat de Nova York va obrir ahir amb una caiguda del preu intermedi del cru “Texas” del 38,5% i es va situar en els 11,22 dòlars: el preu del 1998.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.