Economia

Lagarde diu que el BCE no pot finançar directament els governs

La presidenta de la institució veu difícil fer servir els “diners d’helicòpter”

Assegura que els tractats no li permeten la compra directa de deute públic

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, assegura que la seva institució no pot finançar directament els governs de la zona euro comprant el seu deute i veu difícil fer servir la política monetària expansiva dels “diners d’helicòpter” En diverses cartes a eurodiputats, Lagarde recorda que els tractats europeus només permeten al BCE fer-se amb bons al mercat secundari. “Els tractats s’han interpretat en el sentit que la compra de deute públic del mercat primari, és a dir, el finançament directe als governs, perjudicaria la capacitat per fomentar una política pressupostària disciplinada”, diu la francesa. A més, Lagarde remarca que la injecció directa de diners a les butxaques d’empreses i ciutadans planteja “complexitats”.

El president del banc central francès i membre del consell de govern del BCE, François Villeroy de Galhau, va suggerir a principis d’abril aquesta política monetària expansiva coneguda com a “diners d’helicòpter” si es posa en greu risc l’estabilitat de preus per la crisi del coronavirus.

El consell de govern del BCE no ha discutit mai l’emissió de “diners d’helicòpter” i no té “una posició formal al respecte”, segons Lagarde.

“En molts casos, aquestes propostes no aborden plenament les complexitats operacionals, comptables i legals associades ni proporcionen una anàlisi integral de l’impacte econòmic i monetari”, afirma Largade sobre les veus que defensen aquest instrument.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.