La salut digital, cap a l’era daurada
Els experts preveuen un increment de les inversions en tecnologies per digitalitzar la medicina arran de la covid-19
“Crec que el 2020 el recordarem com l’entrada en l’era daurada de la salut digital, no és una tendència local, és global. Ens trobem en un gran moment per emprendre i per invertir en aquest camp.” Així de contundent es mostrava Cristian Pascual, soci fundador de la firma de salut digital Mediktor, en la presentació de l’estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020 de CataloniaBio & HealthTech.
De fet, en una enquesta que la patronal de les empreses biotecnològiques i health tech de Catalunya ha fet, els 25 CEO dels principals grups d’inversió en el sector consideren que la primera àrea tecnològica en què s’esperen més inversions en els propers anys és la de salut digital. “Durant aquests mesos, s’ha anat tirant com s’ha pogut, però en salut digital hi ha molt camí per recórrer, l’anàlisi massiva de dades segueix sent una assignatura pendent”, explica Jordi Naval, director general de Biocat, la fundació publicoprivada destinada a contribuir a la competitivitat del sector.
Tot i que la digitalització de la salut ja tenia un recorregut, la covid ha tingut un efecte accelerador incomparable. La telemedicina, per exemple, s’ha disparat a nivells extraordinaris, i això ha ajudat a treure la bena dels ulls als gestors dels sistemes sanitaris, als professionals i als usuaris per tal que confiïn en les eines de salut digital.
El sistema sanitari públic català, per exemple, tenia previst instal·lar una plataforma de telemedicina en els propers cinc anys, però amb l’esclat de la pandèmia, la plataforma es va posar en marxa en dos mesos, i la utilització massiva del telèfon ha estat un èxit.
Frederic Llordachs, soci fundador de Doctoralia, el marketplace líder de salut fundat a Barcelona el 2007, explica que en el seu cas la pandèmia també els ha impulsat a prémer l’accelerador en digitalització. En només dues setmanes, l’equip d’enginyers del grup va desenvolupar i posar en marxa un sistema de telemedicina. “En tres mesos, hem passat d’atendre zero usuaris en telemedicina a 60.000 a tot l’Estat i 600.000 en tots els països on operem. En un moment donat, el 100% de les nostres visites eren en línia”, diu Llordachs, que augura que molta de la seva activitat ja no tornarà mai més a ser presencial.
Un estudi recent, realitzat entre metges d’atenció primària a Catalunya sobre la consulta digital mostrava que aquest sistema podria substituir entre el 63% i el 88% de les cites convencionals. Els usos més freqüents del servei de teleconsulta són la gestió dels resultats de les proves (35,2%), les consultes mèdiques (16,0%) i la gestió de les prescripcions reiterades (12,2%).
A principis de segle, es definia la salut digital com un camp emergent en la intersecció de la informàtica mèdica, la salut pública i l’organització del sistema sanitari. “El marc conceptual de la salut digital s’ha anat modelant i ha anat creixent de mica en mica i, seguint els símils epidemiològics, està ara en creixement exponencial i molt lluny encara d’arribar al pic”, explica Carme Carrión, professora dels estudis de ciències de la salut de la UOC. Com diu Carrión, una mostra del procés de creixement és que el nombre de centres de recerca especialitzats en salut digital encara no és gaire elevat. El primer va aparèixer l’any 2004 a Toronto, i actualment l’Organització Mundial de la Salut ja disposa de més de quinze centres de referència en salut digital, un dels quals és a Catalunya, a la UOC.
Ara com ara, es calcula que hi ha al voltant d’unes 200 start-ups de digital health a la BioRegió de Catalunya, un 30% més que fa dos anys. Però no només hi ha hagut molta nova creació, sinó que en els últims anys s’han conegut rondes importants en firmes com Psious, Linkcare, Mediktor, Mediquo, Topdoctors i Elmacare.
“La salut digital és un sector incipient que està tirant amb molta força. Tenim tots els ingredients d’un ecosistema per poder jugar un rol important a escala internacional. Tenim inversió local i cada cop n’atraiem més d’estrangera, que ve a buscar aquí aquest talent”, diu Pascual, que esperona els emprenedors: “Si teniu alguna idea, tireu-la endavant. Catalunya és en el lloc ideal per fer-ho i ens trobem en un moment únic per començar.”
En aquest sentit, la professora de la UOC explica que l’emprenedoria en salut digital a Catalunya ha tingut un procés de maduració per al qual augura èxits. “Fa uns anys, les noves companyies vinculades a la salut digital estaven liderades per persones del món de la tecnologia. Darrerament, s’han incorporat els facultatius mèdics de manera que totes les àrees queden compensades”, diu.