Gran angular

La salut digital, cap a l’era daurada

Els experts preveuen un increment de les inversions en tecnologies per digitalitzar la medicina arran de la covid-19

Catalunya té tots els ingredients per jugar un paper de lideratge al món

“Crec que el 2020 el recor­da­rem com l’entrada en l’era dau­rada de la salut digi­tal, no és una tendència local, és glo­bal. Ens tro­bem en un gran moment per empren­dre i per inver­tir en aquest camp.” Així de con­tun­dent es mos­trava Cris­tian Pas­cual, soci fun­da­dor de la firma de salut digi­tal Medik­tor, en la pre­sen­tació de l’estudi d’inversió en el sec­tor de les ciències de la vida i la salut a Cata­lu­nya 2020 de Cata­lo­ni­a­Bio & Health­Tech.

De fet, en una enquesta que la patro­nal de les empre­ses bio­tec­nològiques i health tech de Cata­lu­nya ha fet, els 25 CEO dels prin­ci­pals grups d’inversió en el sec­tor con­si­de­ren que la pri­mera àrea tec­nològica en què s’espe­ren més inver­si­ons en els pro­pers anys és la de salut digi­tal. “Durant aquests mesos, s’ha anat tirant com s’ha pogut, però en salut digi­tal hi ha molt camí per recórrer, l’anàlisi mas­siva de dades segueix sent una assig­na­tura pen­dent”, explica Jordi Naval, direc­tor gene­ral de Bio­cat, la fun­dació publi­co­pri­vada des­ti­nada a con­tri­buir a la com­pe­ti­ti­vi­tat del sec­tor.

Tot i que la digi­ta­lit­zació de la salut ja tenia un recor­re­gut, la covid ha tin­gut un efecte acce­le­ra­dor incom­pa­ra­ble. La tele­me­di­cina, per exem­ple, s’ha dis­pa­rat a nivells extra­or­di­na­ris, i això ha aju­dat a treure la bena dels ulls als ges­tors dels sis­te­mes sani­ta­ris, als pro­fes­si­o­nals i als usu­a­ris per tal que confiïn en les eines de salut digi­tal.

El sis­tema sani­tari públic català, per exem­ple, tenia pre­vist ins­tal·lar una pla­ta­forma de tele­me­di­cina en els pro­pers cinc anys, però amb l’esclat de la pandèmia, la pla­ta­forma es va posar en marxa en dos mesos, i la uti­lit­zació mas­siva del telèfon ha estat un èxit.

Fre­de­ric Llor­dachs, soci fun­da­dor de Doc­to­ra­lia, el market­place líder de salut fun­dat a Bar­ce­lona el 2007, explica que en el seu cas la pandèmia també els ha impul­sat a prémer l’acce­le­ra­dor en digi­ta­lit­zació. En només dues set­ma­nes, l’equip d’engi­nyers del grup va desen­vo­lu­par i posar en marxa un sis­tema de tele­me­di­cina. “En tres mesos, hem pas­sat d’aten­dre zero usu­a­ris en tele­me­di­cina a 60.000 a tot l’Estat i 600.000 en tots els països on ope­rem. En un moment donat, el 100% de les nos­tres visi­tes eren en línia”, diu Llor­dachs, que augura que molta de la seva acti­vi­tat ja no tor­narà mai més a ser pre­sen­cial.

Un estudi recent, rea­lit­zat entre met­ges d’atenció primària a Cata­lu­nya sobre la con­sulta digi­tal mos­trava que aquest sis­tema podria subs­ti­tuir entre el 63% i el 88% de les cites con­ven­ci­o­nals. Els usos més freqüents del ser­vei de tele­con­sulta són la gestió dels resul­tats de les pro­ves (35,2%), les con­sul­tes mèdiques (16,0%) i la gestió de les pres­crip­ci­ons rei­te­ra­des (12,2%).

A prin­ci­pis de segle, es defi­nia la salut digi­tal com un camp emer­gent en la inter­secció de la informàtica mèdica, la salut pública i l’orga­nit­zació del sis­tema sani­tari. “El marc con­cep­tual de la salut digi­tal s’ha anat mode­lant i ha anat crei­xent de mica en mica i, seguint els símils epi­de­miològics, està ara en crei­xe­ment expo­nen­cial i molt lluny encara d’arri­bar al pic”, explica Carme Carrión, pro­fes­sora dels estu­dis de ciències de la salut de la UOC. Com diu Carrión, una mos­tra del procés de crei­xe­ment és que el nom­bre de cen­tres de recerca espe­ci­a­lit­zats en salut digi­tal encara no és gaire ele­vat. El pri­mer va aparèixer l’any 2004 a Toronto, i actu­al­ment l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut ja dis­posa de més de quinze cen­tres de referència en salut digi­tal, un dels quals és a Cata­lu­nya, a la UOC.

Ara com ara, es cal­cula que hi ha al vol­tant d’unes 200 start-ups de digi­tal health a la Bio­Regió de Cata­lu­nya, un 30% més que fa dos anys. Però no només hi ha hagut molta nova cre­ació, sinó que en els últims anys s’han cone­gut ron­des impor­tants en fir­mes com Psi­ous, Link­care, Medik­tor, Medi­quo, Top­doc­tors i Elma­care.

“La salut digi­tal és un sec­tor inci­pi­ent que està tirant amb molta força. Tenim tots els ingre­di­ents d’un eco­sis­tema per poder jugar un rol impor­tant a escala inter­na­ci­o­nal. Tenim inversió local i cada cop n’atra­iem més d’estran­gera, que ve a bus­car aquí aquest talent”, diu Pas­cual, que espe­rona els empre­ne­dors: “Si teniu alguna idea, tireu-la enda­vant. Cata­lu­nya és en el lloc ideal per fer-ho i ens tro­bem en un moment únic per començar.”

En aquest sen­tit, la pro­fes­sora de la UOC explica que l’empre­ne­do­ria en salut digi­tal a Cata­lu­nya ha tin­gut un procés de madu­ració per al qual augura èxits. “Fa uns anys, les noves com­pa­nyies vin­cu­la­des a la salut digi­tal esta­ven lide­ra­des per per­so­nes del món de la tec­no­lo­gia. Dar­re­ra­ment, s’han incor­po­rat els facul­ta­tius mèdics de manera que totes les àrees que­den com­pen­sa­des”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.