Focus

Saalg Geomechanics

Predir la conducta del terreny

Redueixen el risc de fer grans obres civils

Ignasi Aliguer i Cristian de Santos són enginyers geòlegs, la qual cosa ja constitueix una certa singularitat. Però l’extravagància més gran és que, a diferència de la majoria dels enginyers, ni els agrada l’urbanisme ni les estructures, i, a diferència dels geòlegs, el seu interès són els números i els algoritmes, no les pedres. “Som un perfil rar i aquest és el nostre principal avantatge competitiu”, afirma De Santos. Aquesta raresa els ha portat a abordar des d’una perspectiva diferent com preveure el comportament del terreny quan es fan grans obres d’edificació o d’enginyeria civil.

L’eina informàtica Daarwin és el fruit del seu esforç en aquest camp des del 2007, any en què van acabar la carrera i van començar el doctorat. Encara en aquell moment estava ben fresca en la memòria l’espifiada que va fer un esvoranc al Carmel, quan s’intentava foradar un túnel del metro. Per evitar-se problemes, les enginyeries tendeixen a fer projectes conservadors que impliquen abusar dels sistemes constructius i consumir més ciment, el que vol dir obres més cares i menys sostenibles. Daarwin prediu el comportament real del terreny amb models i dades de sensors en temps real, per això es presenten com una solució de gestió del risc més eficient que ajuda les constructores a optimitzar els processos d’execució de les obres. Però dissenyar bé per no haver de corregir sobre el terreny és un argument poc seductor quan el sistema públic d’assignació d’obra civil a Espanya premia els projectes de baix cost, fet que obliga les adjudicatàries a introduir modificacions al pressupost. “A la indústria de la construcció hi ha poca tecnologia i molta ineficiència, però això ha de canviar i és una oportunitat”, diu Aliguer. Han aconseguir el suport de Mobile World Capital i de Cemex Ventures. “Connectar amb el món start-up ens ha ajudat a fer de la idea un negoci escalable”, expliquen. Des del 2017 han treballat en 20 projectes i els plans eren triplicar vendes el 2020, però la covid els ha obligat a parar i reflexionar: “Ara pensem que l’estratègia ha de ser entrar molt abans en el procés de disseny d’obres per fer-nos més necessaris.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.