foto
Barreres que dificulten l’accés de la dona a posicions directives
Tot i que en els darrers anys s’ha millorat, la presència de dones en posicions directives i en consells d’administració continua sent baixa. Segons la CNMV, el percentatge de dones en els consells d’administració de les companyies cotitzades catalanes és del 26%. Aquest percentatge és molt menor al 60% de dones sobre el total de graduats en estudis d’empresa, segons l’OCDE. En el conjunt d’empreses catalanes que dipositen comptes al Registre Mercantil, el 81% tenen consells amb majoria d’homes. Els sectors en què hi ha més dones conselleres són l’educació, la sanitat i els serveis socials. En canvi, els consells masculinitzats predominen en la indústria, la comunicació i les TIC.
Aquesta bretxa té moltes causes. Diversos estudis assenyalen l’existència de barreres intangibles (sostre de vidre) que fan més difícil que una dona assoleixi posicions directives. Aquestes barreres estan provocades per actituds de persones que no veuen les dones com a líders i per altres temes, com la dificultat de conciliar la vida professional i la familiar. Un estudi de la Universitat de Harvard del 2013, per exemple, indica que el percentatge de persones divorciades en els consells d’administració és molt més elevat en les dones que en els homes. Per tant, les dones paguen un cost personal més elevat per desenvolupar-se professionalment.
Per saber com viuen les dones el seu reduït pes en els òrgans de direcció, és d’interès l’estudi que ha fet Erola Palau a la UPF-BSM. En l’estudi, ha investigat la percepció que tenen les dones respecte a les seves possibilitats per promocionar-se en les empreses i per arribar a càrrecs directius i a consells d’administració. Entre les principals conclusions destaquen que les dones consideren que tenen menys possibilitats de promocionar-se que els homes. Això genera una insatisfacció que és molt més elevada en les empreses que estan molt masculinitzades. És a dir, la percepció de les dones sobre les seves possibilitats és pitjor en les empreses amb majoria d’homes en els llocs de direcció i en el consell.
Per tant, tenim diversos problemes. D’una banda, la menor participació de la dona en llocs de direcció fa perdre oportunitats a les empreses per ser més rendibles i menys arriscades, com demostren molts estudis. Un estudi fet als Estats Units, per exemple, conclou que només que hi hagi una dona al consell d’administració ja es redueix el risc de fallida en un 20%. I també hi ha el problema de la percepció d’injustícia que aquesta situació genera en les dones. Per això, cal seguir treballant per eliminar barreres que posen difícil a l’accés de les dones a les posicions directives.