Política

Les bases de JxCat validen les llistes definitives per al 14-F

L’executiva situa Josep Costa en el número 17 per Barcelona

Moviment d’Esquerres s’incorpora a les candidatures

Les bases de Junts per Catalunya han validat aquest dijous les llistes definitives per concórrer al 14-F en una votació en què han pres part 2.644 persones (un 51,56% d’un cens que era de 5.128 afiliats). Era la tercera vegada que participaven en el procés de primàries per confegir les candidatures. En aquest cas, s’aprovava l’encapçalament de Carles Puigdemont a la circumscripció de Barcelona al davant de la presidenciable, Laura Borràs, i la resta de noms a partir dels vuit següents a Barcelona, els quatre primers de Girona i els tres primers de Tarragona i Lleida. La direcció ha corregit les llistes per fer-les paritàries, de manera que l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la diputada Aurora Madaula pugen fins als deu primers llocs i Damià Calvet i Josep Rius baixen a l’11 i el 13, respectivament.

Totes les persones proposades han superat el 50% del suport. Com a principal novetat hi ha la incorporació del vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, en el número 17 (que són els escons que JxCat va obtenir a la demarcació barcelonina el 21-D). Tot i que no es va presentar a les primàries, l’executiva nacional es reservava la potestat de confeccionar la resta de la llista amb criteris com ara la els de la paritat, la pluralitat ideològica, l’equilibri territorial, la diversitat professional, l’equilibri entre experiència i renovació institucional i la diversitat generacional.

En canvi, qui no apareix a la llista és l’històric Ferran Mascarell, que es va presentar a la segona urna però va obtenir un resultat discret. Tampoc no hi figura el tercer candidat que es va presentar per ser presidenciable i que finalment es va retirar per donar suport a Borràs, Jordi Ferrés, o l’exalcalde de Cerdanyola, Toni Morral, impulsor de la Crida Nacional. Queden per saber-se els dos últims llocs de cada una de les llistes, que no hauran de ser validats en tractar-se de posicions simbòliques.

A Lleida, finalment, les tres primeres places de la llista les ocuparan Ramon Tremosa, Cristina Casol i Jordi Fàbrega. En el quart lloc apareix l’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, que no es va presentar a les primàries, i la segueixen Joan Carles Garcia, que va quedar tercer, i Jeannine Abella. El 21-D JxCat va obtenir sis diputats a Lleida. A Girona, on van aconseguir representació set candidats, hi concorreran Gemma Geis, Marta Madrenas, Salvador Vergés, Francesc Ten, Maria Antònia Batlle, Ferran Roquer i Jordi Munell. I a Tarragona, on fa tres anys JxCat va sumar quatre seients, es presenten Albert Batet, Mònica Sala, Eusebi Campdepadrós i Teresa Pallarès.

D’altra banda, després de l’acord polític amb Demòcrates, Moviment d’Esquerres (MES) també s’incorpora a la llista de JxCat amb l’exalcalde de Sant Feliu de Guíxols Pere Albó i l’exalcalde de Sitges i excap de gabinet del president Pasqual Maragall, Jordi Serra, a Girona i Barcelona, respectivament. A causa d’aquest acord, la segona tinent d’alcalde de Lleida, Jordina Freixanet, i el segon tinent d’alcalde de Tarragona, Jordi Fortuny, deixen MES.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.