Opinió

Més gent gran més gran i activa

L’augment dels anys de vida i la davallada de la natalitat dibuixa unes piràmides de població amb una base cada cop més estreta i un vèrtex cada cop més ample. A Catalunya destaquem en les dues tendències. D’una banda, amb una taxa de natalitat cada cop més baixa i, de l’altra, amb una esperança de vida de les més altes del món: de 80 anys els homes i de 86 anys les dones l’any 2020, tot i que molt probablement les dades del 2021 seran una mica inferiors, com ha succeït en molts països a causa de la covid-19

Acon­se­guir que vis­quem més anys és un èxit de la huma­ni­tat, però cal que al mateix temps la soci­e­tat i l’eco­no­mia s’adap­tin a aquesta nova rea­li­tat i a les seves con­seqüències. L’allar­ga­ment de la vida és un feno­men demogràfic que afecta en major o menor mesura tot el món, fins al punt que les pre­vi­si­ons indi­quen que a mit­jans d’aquest segle el 80% de les per­so­nes grans viu­ran als països ara con­si­de­rats menys desen­vo­lu­pats. És cert, però, que en el nos­tre entorn més pro­per aquest procés està molt més avançat, espe­ci­al­ment al Japó i a Europa, on a més s’acom­pa­nya d’una forta dava­llada de la nata­li­tat.

L’espe­rança de vida en néixer pre­senta encara una gran vari­a­bi­li­tat entre països per raons econòmiques, sanitàries i cul­tu­rals, però també hi ha diferències nota­bles dins dels matei­xos països. L’objec­tiu que pro­po­sen tant la Unió Euro­pea com les Naci­ons Uni­des va més enllà de l’aug­ment de l’espe­rança de vida, en el sen­tit que no sigui només afe­gir anys, sinó també afe­gir vida als anys millo­rant la salut i amb un paper més actiu de la gent gran en la soci­e­tat.

L’aug­ment dels anys de vida i la dava­llada de la nata­li­tat dibuixa unes piràmides de població amb una base cada cop més estreta i un vèrtex cada cop més ample. A Cata­lu­nya des­ta­quem en les dues tendències. D’una banda, amb una taxa de nata­li­tat cada cop més baixa i, de l’altra, amb una espe­rança de vida de les més altes del món: de 80 anys els homes i de 86 anys les dones l’any 2020, tot i que molt pro­ba­ble­ment les dades del 2021 seran una mica infe­ri­ors, com ha succeït en molts països a causa de la covid-19. De fet, a Espa­nya la cai­guda de l’espe­rança de vida el 2021 és la més alta de la Unió Euro­pea.

La gent gran és el sec­tor de la població que més ha patit els efec­tes de la pandèmia en ter­mes de mor­ta­li­tat i salut, però, en canvi, la seva situ­ació econòmica no s’ha vist tan afec­tada com sí que ha succeït en altres col·lec­tius, espe­ci­al­ment els joves. Tam­poc hau­ran variat gaire les taxes de risc de pobresa de la gent gran, ja que els seus ingres­sos no es veuen direc­ta­ment afec­tats per les fluc­tu­a­ci­ons econòmiques, que sí que afec­ten els ingres­sos sala­ri­als.

No obs­tant això, cal tenir pre­sent que mol­tes pen­si­ons (espe­ci­al­ment les de les dones) se situen gai­rebé en un nivell de sub­sistència, fet que reper­cu­teix també en l’estat de salut d’aquesta població. En aquest sen­tit, un estudi recent del Cen­tre d’Estu­dis Demogràfics mos­tra (a escala esta­tal) que mal­grat l’aug­ment de l’espe­rança de vida, en els dar­rers deu anys hi ha hagut un estan­ca­ment dels anys vis­cuts amb salut a par­tir dels 65 anys. La diferència de gènere no afecta els anys de vida amb salut a par­tir d’aquesta edat, de manera que els anys de més que viuen les dones els viuen en unes con­di­ci­ons de salut precària.

A Cata­lu­nya, el con­junt de la gent gran (a par­tir de 65 anys) repre­senta en aquests moments quasi un 29% de la població en edat labo­ral, prop de 10 punts més que fa qua­ranta anys. És a dir, hi ha 2,9 per­so­nes grans per cada 10 per­so­nes en edat labo­ral, i les pre­vi­si­ons per als pro­pers qua­ranta anys situen la taxa de dependència en el 42%.

Evi­dent­ment, això sig­ni­fica un gran repte per a la sos­te­ni­bi­li­tat del sis­tema de pen­si­ons que s’haurà d’anar adap­tant gra­du­al­ment a aquesta nova rea­li­tat demogràfica. Però no només el sis­tema de pen­si­ons i el mer­cat labo­ral can­viarà; de fet, tota l’eco­no­mia ho haurà de fer perquè l’enve­lli­ment de la població pro­vo­carà una reducció del PIB poten­cial que tan sols l’aug­ment de la pro­duc­ti­vi­tat (i/o un incre­ment dels flu­xos migra­to­ris) podria pal·liar d’una manera o una altra.

L’enve­lli­ment de la població tindrà cada vegada més un paper cen­tral en tots els àmbits perquè la fron­tera de la vida labo­ral s’haurà d’ampliar, els hàbits de con­sum can­vi­a­ran i, en defi­ni­tiva, també ho hau­ran de fer les rela­ci­ons inter­ge­ne­ra­ci­o­nals i molts altres àmbits, com ara el de l’habi­tatge. La salut i la pre­venció de malal­ties tin­dran un pes més pre­pon­de­rant i també les cures s’hau­ran d’adap­tar a les noves cir­cumstàncies. Sens dubte, tot això repre­sen­tarà un gran repte econòmic, sani­tari i social que con­fi­gu­rarà l’esde­ve­ni­dor de les nos­tres soci­e­tats en els pròxims anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.