Editorial

editorial

La connectivitat controla la vida

La IoT fa servir tecnologies com ara la 5G, la intel·ligència artificial (IA), el ‘big data’ i la geolocalització, que ajuden a prendre decisions

L’arri­bada d’inter­net va revo­lu­ci­o­nar el món, però amb l’auge de la inter­net de les coses,(IoT, inter­net of things, en anglès), la con­nec­ti­vi­tat serà molt aviat gai­rebé abso­luta. Es refe­reix als dis­po­si­tius con­nec­tats entre si o a una xarxa, tant indi­vi­du­al­ment com con­jun­ta­ment. Aquests fan ser­vir diver­ses tec­no­lo­gies, com ara la 5G, la intel·ligència arti­fi­cial (IA), el big data o la geo­lo­ca­lit­zació, perquè les per­so­nes puguem pren­dre les millors deci­si­ons.

Les apli­ca­ci­ons d’aques­tes tec­no­lo­gies són nom­bro­ses i van des del moni­to­ratge de cade­nes de pro­ducció fins a sis­te­mes de segu­re­tat, aler­tes sanitàries, domòtica, per posar uns exem­ples, però també apli­ca­des al món de la salut, l’agri­cul­tura o l’auto­moció.

Per conèixer més l’abast de la importància d’allò que estem par­lant, només cal lle­gir l’arti­cle del Focus d’aquest mes, en què s’explica que es pre­veu que el total de dis­po­si­tius con­nec­tats a la IoT arribi a la xifra de 30.900 mili­ons d’uni­tats el 2025. Altres fonts par­len de 64 bili­ons de dis­po­si­tius IoT arreu del pla­neta en la mateixa data.

El cert és que l’eco­sis­tema de la inter­net de les coses avança, i Cata­lu­nya hi està ben posi­ci­o­nada. De fet, gau­deix de bon nivell pel que fa al desen­vo­lu­pa­ment IoT i també en allò que fa referència a la recerca, tant a l’Estat com a escala mun­dial. La part nega­tiva és que la inversió en aquests dos con­cep­tes no és l’apro­pi­ada en un àmbit tan relle­vant per poder estar al cap­da­vant de l’evo­lució i el progrés econòmic. Cata­lu­nya des­taca a l’Estat espa­nyol en diver­sos àmbits, com ara el de la gestió del trànsit, la salut i l’auto­moció. Pre­ci­sa­ment, en el sec­tor de les qua­tre rodes a ningú se li escapa que amb la fàbrica de Seat a casa nos­tra hi ha mol­tes pos­si­bi­li­tats de seguir lide­rant la pro­ducció auto­mo­bilística, però cal més inversió de l’admi­nis­tració en la tran­sició cap al motor elèctric, més deter­mi­nació en la IoT i menys burocràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.