Opinió

13 claus per a la inversió el 2022

Sabem que la inversió requereix estabilitat i la incertesa la provoquen, sobretot, les tensions polítiques i geoestratègiques a diverses parts del món. Podria saltar un cigne negre o un fet més previsible que generi tensió suficient per anar-se’n tot en orris

En podríem citar menys de 13 o més, per no cri­dar el mal temps, però s’ha de dir que, con­tra el que pen­sen alguns, la inversió no es mourà per la bona o mala sort, sinó per un con­junt de for­ces econòmiques i polítiques que, si con­fluïssin glo­bal­ment en posi­tiu, farien un bon any i, al con­trari, si empit­jo­res­sin, seria un any per obli­dar des del punt de vista de l’estalvi. Comen­tem les 13 que ens sem­blen més relle­vants per al pro­per any.

1) Con­ti­nu­a­rem en pandèmia? El dar­rer mes del 2021 pot deter­mi­nar si la sisena onada arrela i fa tan­car part de l’eco­no­mia euro­pea o bé la superem. A finals d’any també sabrem si la vari­ant òmicron és tan peri­llosa com varen inter­pre­tar els mer­cats en rebre l’informe sud-africà. Un any més l’evo­lució de la pandèmia i de la vacu­nació serà sens dubte l’ele­ment més relle­vant a seguir pels inver­sors.

2) Inflació tem­po­ral o estruc­tu­ral? Massa veus i massa ràpid varen menys­prear els pri­mers avi­sos de la inflació que es deri­va­ria (o no) del retorn a l’acti­vi­tat econòmica nor­mal post­pandèmia. Havíem obli­dat què és i com actua el crei­xe­ment de preus? Encara no sabem quina part és con­jun­tu­ral i quina és estruc­tu­ral, però no man­quen raons per estar pre­o­cu­pats i alerta. La inflació, com la covid, és alta­ment con­ta­gi­osa i nega­tiva per a l’eco­no­mia i la inversió.

3) L’eco­no­mia espa­nyola i, lògica­ment, la cata­lana s’endar­re­rei­xen? Així ho sem­bla si fem cas de les rebai­xes de les pre­vi­si­ons de la UE i de l’OCDE del crei­xe­ment espa­nyol. Els governs penin­su­lars, impas­si­bles i a la seva, com si no hi fos­sin per redreçar les coses.

4) Les ten­si­ons polítiques i un pos­si­ble cigne negre? Sabem que la inversió reque­reix esta­bi­li­tat i la incer­tesa la pro­vo­quen, sobre­tot, les ten­si­ons polítiques i geo­es­tratègiques a diver­ses parts del món. Podria sal­tar un cigne negre o un fet més pre­vi­si­ble que generi tensió sufi­ci­ent per anar-se’n tot en orris. Vigi­lem.

5) Els fons euro­peus i els deu­res del govern espa­nyol. No cal repe­tir, arri­bats a aquest punt, que Espa­nya i Cata­lu­nya tenen (2021) i segui­ran tenint (2022, 2023) una alta dependència dels fons euro­peus per asse­gu­rar la recu­pe­ració. I aquests fons euro­peus arri­ba­ran a par­tir de l’any que ve, si es fan les refor­mes dema­na­des per Europa i si s’uti­lit­zen con­ve­ni­ent­ment. Les pri­me­res dades i les bara­lles en el govern espa­nyol i en el català no ho asse­gu­ren.

6) Bom­bo­lles de sobre­en­deu­ta­ment i de dèficit públic. Ja en portàvem una bona mot­xi­lla abans de la crisi de la covid i ara s’han fet immen­ses. Sabrem reduir-les a par­tir de l’any que ve? O ens peta­ran i, de pas, també l’eco­no­mia?

7) Millo­rar o empit­jo­rar la reforma de les pen­si­ons. Hauríem de començar algun dia per accep­tar la neces­si­tat d’una reforma en pro­fun­di­tat. El 2022 ho hauríem de con­fir­mar perquè el sis­tema no aguan­tarà sense una dosi de valen­tia que no es veu enlloc pel pro­blema número 1 del país.

8) Encer­tar les tendències de futur. Ara ja entrem en temes que estan més en mans dels inver­sors. Com encer­tar els sec­tors i tendències que han de créixer i gua­nyar diners en els pro­pers anys. Sabrem enten­dre els can­vis que ha acce­le­rat la crisi? Sabrem sor­tir d’acti­vi­tats des­ti­na­des a extin­gir-se?

9) Les tec­nològiques man­tin­dran el seu domini? Les grans empre­ses tec­nològiques han acon­se­guit una part majo­ritària de les plusvàlues borsàries dels dar­rers 10 anys. Els resul­tats s’han divi­dit entre uns guanys for­mi­da­bles quan hi havia tec­nològiques con­so­li­da­des a les car­te­res, i modes­tos quan les big­tech no for­ma­ven part de les car­te­res. Con­ti­nuarà així?

10) Finan­ces sos­te­ni­bles i ESG. Tot indica que cal intro­duir ESG a les car­te­res d’inversió i de forma deci­dida. El pro­blema és el gre­enwas­hing o el risc que el verd no sigui verd.

11) Inversió sense risc. Si encara no ho hem fet, cal superar la idea que és pos­si­ble la inversió sense risc amb els tipus d’interès actu­als i pit­jor, amb inflació. Cen­te­nars de milers de mili­ons d’euros d’estalvi de les famílies en comp­tes cor­rents i en renda fixa estan per­dent poder adqui­si­tiu a dojo en aquests moments. Si això és inversió “sense risc”...

12) Els impos­tos. Una temp­tació ara apre­ciadíssima per les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques per com­ba­tre el dèficit públic és crear i apu­jar impos­tos. Poca con­fiança en allò que és real­ment impor­tant: l’aug­ment de la recap­tació que es genera quan creix l’acti­vi­tat i que, a més, no fa mal a la recu­pe­ració, con­dició per veure alces borsàries.

13) Tra­ding i crip­to­mo­ne­des. Han estat fins ara un món paral·lel on l’espe­cu­lació ha subs­tituït molta inversió, que ha que­dat arra­co­nada. No només és flor d’un dia, sinó que ha gene­rat un greu pro­blema de ludo­pa­tia entre els joves. Els governs miren a un altre cantó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.