Societat

Dones, una lluita constant

Amb motiu del 8-M, dimarts vinent, El Punt Avui inicia una sèrie diària sobre la igualtat de gènere al món

S’hi analitzaran retrocessos i avenços

Tothom té al cap les imatges dels darrers mesos a l’Afganistan, amb la tornada al poder dels talibans i la immediata supressió de drets fonamentals de les dones, especialment el de l’accés a l’ensenyament secundari. És una de les moltes notícies negatives que ens va deixar l’any passat al món en matèria d’igualtat entre homes i dones.

I és que, tot i que la igualtat de gènere és un dels objectius que s’ha fixat l’ONU en el marc de l’Agenda 2030 –un compromís global per transformar el món erradicant la pobresa i impulsant el desenvolupament sostenible–, les dones, que representen la meitat de la població mundial, continuen estant en situació d’inferioritat en els diversos àmbits de la vida pública, com ara la política, l’educació i el treball.

Segons les Nacions Unides, les darreres dècades han registrat alguns progressos: hi ha més nenes escolaritzades i menys menors forçades al matrimoni precoç; hi ha més dones amb càrrecs en parlaments i en posicions de lideratge, i s’estan reformant lleis per fomentar la igualtat entre homes i dones.

Amb tot –continua alertant l’ONU–, encara persisteixen molts obstacles en el camí per assolir la tan anhelada igualació: “Les lleis i les normes socials discriminatòries continuen sent generalitzades i les dones continuen estan infrarepresentades a tots els nivells de lideratge polític, i una de cada cinc dones i nenes d’entre 15 i 49 anys afirma haver estat víctima de violència sexual o física en mans d’una parella íntima en un període de 12 mesos.”

Per acabar-ho d’adobar, una emergència global, com ha estat la pandèmia de la covid-19, amenaça els èxits assolits en igualtat de gènere i drets de les dones i agreuja les desigualtats existents a escala mundial. En aquest sentit, el brot de coronavirus ha tingut múltiples impactes. Ha fet augmentar, per exemple, la càrrega laboral (no remunerada) de les dones que cuiden a casa avis i malalts i ha fet augmentar la violència domèstica, sobretot durant el confinament.

La lluita per la igualtat de gènere és comuna però té les seves particularitats en cada regió del planeta. És per això que, amb motiu del 8-M, dia internacional de la dona treballadora, dimarts vinent, el diari obre avui una sèrie de reportatges per conèixer com s’avança en igualtat de drets al món.

Es tracta de fer una exploració per l’Orient Mitjà, Europa, Àsia, l’Amèrica Llatina, l’Amèrica del Nord i Àfrica, centrant l’atenció en aspectes com ara l’evolució socioeconòmica, el treball, el lideratge polític, la sanitat, l’educació i la justícia. També escoltarem les paraules de protagonistes –com les de la Soanirina Juli, al Líban, que inaugura avui la sèrie– que ens explicaran en primera persona les seves lluites per fer un món més just.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.