Economia

La CE s’obre a la limitació dels preus de l’energia

Presenta una estratègia per reduir la dependència russa i augmentar reserves

Rússia amenaça de tallar el gas, i Brussel·les li retreu que els magatzems que opera estan massa buits, a un 16%

El dia que l’elec­tri­ci­tat feia miques tots els regis­tres de preu històrics a Europa, governs i ciu­ta­dans es van lle­var ahir amb una de les ame­na­ces del Krem­lin més temu­des: la de la inter­rupció del sub­mi­nis­tra­ment de gas, que suposa un 40% de les com­pres de gas a la UE.

La d’ahir va ser una jor­nada intensa en un altre dels fronts del con­flicte a Europa, l’energètic, perquè a l’agenda hi havia la pre­sen­tació de la Comissió Euro­pea (CE) d’un con­junt de mesu­res amb què es pretén acce­le­rar la des­con­nexió energètica de Rússia i, alhora, inten­tar atu­rar l’espe­cu­lació en els preus.

Si bé fins ara la CE havia estat reti­cent a inter­ve­nir en els mer­cats energètics, ahir va avançar els eixos d’una rede­fi­nició. D’una banda, Brus­sel·les es va obrir a revi­sar el sis­tema de sub­has­tes del mer­cat elèctric de la UE, pel qual la tec­no­lo­gia que genera l’ener­gia més cara fixa el preu de tot el mer­cat. Així, el preu del gas sotmès a for­tes ten­si­ons per la guerra ha incre­men­tat els movi­ments espe­cu­la­tius els últims dies, con­di­ci­o­nant l’elec­tri­ci­tat. La CE va asse­gu­rar ahir que abor­darà les pròximes set­ma­nes com posar el fre de mà a l’esca­lada. “Estu­di­a­rem totes les opci­ons pos­si­bles de mesu­res d’emergència, com ara límits de preus tem­po­rals”, va dir.

El dis­seny del mer­cat pro­voca que les com­pa­nyies elèctri­ques obtin­guin el que es coneix com a “bene­fi­cis cai­guts del cel”, obtin­guts de gene­rar elec­tri­ci­tat de fonts reno­va­bles o la hidràulica –menys cares– al preu del gas caríssim. El sis­tema, que ha estat un blanc cons­tant de crítiques, vol rever­tir-lo ara la CE: “Els estats poden con­si­de­rar implan­tar impos­tos tem­po­rals sobre els bene­fi­cis cai­guts del cel”. Això sí, “sem­pre que no siguin retro­ac­tius i per­me­tin a les empre­ses cobrir cos­tos i pro­te­gir el mer­cat a llarg ter­mini”, va pre­ci­sar. Per mirar de fre­nar els preus pro­hi­bi­tius, la CE també es va mos­trar dis­po­sada a “limi­tar tem­po­ral­ment” el con­tagi automàtic del preu del gas al de la llum. La pro­posta defi­ni­tiva no la farà fins al mes vinent, després d’haver tin­gut un informe de l’agència de regu­la­dors i d’escol­tar les parts.

Brus­sel·les també pretén que les impor­ta­ci­ons de gas rus es redu­ei­xin un 66% abans d’un any, i tallar la con­nexió de petroli, gas i carbó rus­sos el 2030, avançant de pas­sada en la tran­sició cap a ener­gies menys con­ta­mi­nants. La diver­si­fi­cació de proveïdors de gas liquat és una de les eines, però també subs­ti­tuir-lo per més reno­va­bles i con­ver­tir els page­sos en pro­duc­tors de bio­metà. “És difícil, molt difícil, però és pos­si­ble”, va dir el vice­pre­si­dent de la CE, Frans Tim­mer­mans.

Amb les pri­me­res llums del dia, el vice­pri­mer minis­tre rus, Alek­sandr Novak, havia remar­cat que “amb les acu­sa­ci­ons infun­da­des con­tra Rússia res­pecte a la crisi energètica i la pro­hi­bició del Nord Stream 2, tenim tot el dret a pren­dre represàlies i a impo­sar un embar­ga­ment sobre el gas bom­bar­de­jat a través del Nord Stream 1”.

El gaso­ducte envia uns 60.000 mili­ons de metres cúbics de gas cada any, sobre un con­sum euro­peu de gas de 155.000 mili­ons. Tot i no esmen­tar direc­ta­ment Gaz­prom, la CE va remar­car que “desen­vo­lupa un com­por­ta­ment empre­sa­rial inu­sual, ja que el nivell mitjà de reser­ves dels magat­zems que opera és d’un 16%, men­tre que a la resta és d’un 44%”.

LA XIFRA

148.000
milions
d’euros va rebre, el 2021, Rússia dels països de la UE per les compres de gas, petroli i carbó.

La UE té gas per passar l’hivern

La UE va deixar ahir clar que ara mateix té prou reserves per acabar l’hivern, i que a més pot importar fins a 500.000 metres cúbics de gas liquat d’ Algèria, Qatar, els Estats Units o Egipte. “Hem de defensar els interessos europeus i incrementar la nostra resiliència. És evident que som massa dependents de Rússia”, va dir el vicepresident de la CE i responsable del Pacte Verd, Frans Timmermans. La major part dels estats de la UE tenen reserves de gas per a tres mesos. El projecte legislatiu de la CE vol protegir millor les reserves i exigirà que totes les infraestructures estiguin almenys al 90% de la seva capacitat a cada 1 d’octubre per assegurar l’hivern, mitjançant la coordinació dels estats. Proposa identificar els magatzems de gas com a “infraestructures crítiques” i “introduir disposicions per escurçar els riscos de la seva propietat i del subministrament” d’entitats de tercers països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.