Política

Les forces russes mantenen una guerra de desgast a Ucraïna

atac ·

Les autoritats ucraïneses acusen l’exèrcit rus de bombardejar una escola d’art de Mariúpol on hi havia prop de 400 refugiats

Zelenski descarta reconèixer la independència del Donbass i la sobirania russa de Crimea

Amb les posicions militars estancades des de fa dies, les forces russes han engegat una estratègia de desgast d’Ucraïna, destinada a trepitjar la moral dels ucraïnesos per facilitar la posterior presa de les principals ciutats del país.

Així ho veuen diverses agències d’intel·ligència occidentals consultades per Associated Press, que remarquen els darrers atacs de les forces russes amb míssils de llarg abast contra ciutats i bases militars ucraïneses, mentre els ucraïnesos malden per repel·lir els atacs i tallar les línies de subministrament de l’exèrcit rus.

Els bombardejos russos estan causant estralls en les poblacions ucraïneses i entre la població civil, tot i que Moscou repeteix cada dia que ells només ataquen objectius militars.

La ciutat més castigada és Mariúpol, encerclada des de fa setmanes per les forces russes, de manera que la població té problemes per accedir al menjar, a l’aigua potable i a la llum. L’Ajuntament de Mariúpol va denunciar ahir el bombardeig per part de forces russes d’una escola d’art que servia de refugi a 400 persones, entre les quals hi havia dones, ancians i nens. En un comunicat publicat a Telegram, el consistori assegura que encara hi ha gent entre la runa i no dona dades sobre el nombre de morts i ferits. Les autoritats locals denuncien, a més, que els russos han deportat centenars de persones d’aquesta ciutat a Rússia. “Mariúpol passarà a la història per la responsabilitat russa en crims de guerra”, va denunciar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Les forces armades ucraïneses a la regió de Lugansk van acusar també l’exèrcit rus d’haver bombardejat una llar d’ancians des d’un tanc a la localitat de Kreminna que hauria causat almenys 56 morts.

Mentrestant, Zelenski continua buscant suports externs, que no solen passar de bones paraules de suport als ucraïnesos. Ahir va ser el torn d’Israel i, en un discurs per videoconferència davant del Parlament, el president ucraïnès va evocar la II Guerra Mundial i l’Holocaust per reclamar un suport més ferm a Ucraïna i evitar la “solució final” de Rússia.

Paral·lelament, en una entrevista a la CNN, Zelenski va dir que està “preparat” per negociar amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, per posar fi a la guerra, però va descartar reconèixer la independència del Donbass i la sobirania russa sobre Crimea. “No assumiré cap compromís que afecti la integritat territorial i la sobirania d’Ucraïna”, va afirmar.

Aquesta és una de les condicions que ha posat Moscou, juntament amb el compromís de no entrar a l’OTAN, per posar fi a la invasió del país veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.