Política

Nous atacs de Rússia a Kíiv i Odessa

Kíiv imposa un nou toc de queda de dilluns a dimecres després de l’atac a una zona residencial i un centre comercial que ha deixat almenys vuit morts

Ucraïna denuncia el primer atac contra Odessa des de l’inici de la invasió russa

La capital d’Ucraïna, Kíiv, estarà sota un nou toc des d’aquest dilluns a les 20 h fins a les 7 h de dimecres. La mesura arriba en plena intensificació dels combats a la ciutat i després que almenys vuit persones hagin mort en l’atac rus a una zona residencial i un centre comercial al nord-est de la ciutat. El toc de queda l’ha anunciat l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, que ha detallat que les botigues, farmàcies i benzineres de la ciutat estaran tancades aquest dimarts. Com en anteriors ocasions, només es permetrà el moviment a les persones i vehicles amb permisos especials, ha detallat Klitschko.

La xifra de morts del bombardeig d’ahir a la nit de les forces russes contra un centre comercial a Kíev és d’almenys vuit persones, segons ha informat la fiscalia general ucraïnesa a través de Telegram. El comunicat precisa que s’ha obert una investigació en relació amb l’atac amb coets llançat per les tropes russes al districte de Podilsk, a la capital ucraïnesa, “que ha causat una gran destrucció i va deixar vuit persones mortes”. En concret, s’ha obert una investigació per “violació de les lleis i costums de guerra”, fet que es tradueix en un “homicidi intencionat”.

S’ha pogut establir que la nit del 20 de març, les fores armades russes van utilitzar “mitjans de guerra prohibits pel dret internacional” per dur a terme un atac amb míssils al districte capitalí de Podilsk, afegeix el comunicat. El centre comercial va quedar destruït com a conseqüència del foc que va provocar l’atac de les forces russes i també van resultar danyades les finestres dels habitatges propers i els cotxes estacionats als voltants. Inicialment s’ha informat de quatre morts i un ferit a l’atac contra el centre comercial i posteriorment d’almenys sis víctimes mortals. El comunicat de la fiscalia afegeix que s’anirà actualitzant la informació sobre els morts i ferits, mentre els equips de rescat i les forces de l’ordre segueixen treballant al lloc per documentar els fets.

Ucraïna denuncia el primer atac contra Odessa des de l’inici de la invasió russa

Les autoritats locals de la ciutat ucraïnesa d’Odessa han denunciat aquest dilluns el primer atac de l’exèrcit rus contra la localitat portuària, tal com recull l’agència Ukrinform. Segons l’Administració Militar Regional d’Odesa, Rússia ha llançat míssils des del mar Negre cap a una zona residencial dels afores de la ciutat. Odessa és un objectiu que pot ser clau per la seva localització a les portes del mar Negre. Les mateixes fonts locals han afirmat que no hi ha hagut víctimes mortals.

Situació desesperada de Mariúpol

El vint-i-sisè dia d’invasió ha començat amb la situació desesperada a la ciutat de Mariúpol, al sud-est d’Ucraïna, assetjada i bombardejada per Rússia, que ha donat a les forces ucraïneses un termini fins al migdia d’aquest dilluns perquè l’abandonin, proposta rebutjada pel govern ucraïnès, que l’ha qualificada de “deliri”.

Segons Mijail Mizintsev, cap del Centre de Control de la Defensa Nacional de Rússia, les forces ucraïneses que deposin les armes podran abandonar Mariúpol d’una forma “segura i sense que la seva vida corri perill” i que si això es compleix a partir del migdia podran entrar combois humanitaris amb aliments, medicaments i articles de primera necessitat tant de Kíev com de territoris de l’est del país, que no estan sota el control.

Però Ucraïna ha rebutjat la proposta: la viceprimera ministra i cap del Ministeri de Transports i Comunicacions d’Ucraïna, Iryna Vereshchuk, ha dit al diari en línia “Ukrayinska Pravda” aquesta matinada que no poden “parlar sobre el lliurament d’armes. Ja hem informat la part russa sobre això”, ha afegit. S’ha respòs a Moscou que “en lloc de passar el seu temps a (redactar) 8 pàgines de carta, simplement obri el corredor” humanitari perquè puguin sortir els civils, ha dit la ministra, que ha qualificat la proposta de “deliri”.

“Van enviar la mateixa carta a l’ONU, al Comitè Internacional de la Creu Roja i esperaven que les organitzacions internacionals reaccionessin i comencessin a pressionar Ucraïna. Això no passarà. El CICR i l’ONU entenen que és una manipulació de Rússia i que està prenent persones com a ostatges”, ha respòs la viceministra al diari.

La situació de Mariúpol

Unes 400.000 persones han estat atrapades a Mariúpol durant més de dues setmanes enmig d’intens bombardejos que han tallat els subministraments centrals d’electricitat, calefacció i aigua, segons fonts locals, i que han destruït la majoria de la ciutat. L’Ajuntament va denunciar ahir el bombardeig per part de forces russes d’una escola d’art que servia de refugi a 400 persones, entre les quals hi havia dones, ancians i nens. En un comunicat publicat a Telegram, el consistori assegura que encara hi ha gent entre la runa i no dona dades sobre el nombre de morts i ferits. Les autoritats locals denuncien, a més, que els russos han deportat centenars de persones d’aquesta ciutat a Rússia. “Mariúpol passarà a la història per la responsabilitat russa en crims de guerra”, va denunciar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.