Economia

letònia

Letònia prohibirà per llei la compra de gas rus i impulsa projecte de GNL

El govern letó impulsarà un projecte de GNL

Letònia canviarà la seva llei d’Energia per a impedir oficialment la compra de gas rus a final d’any, segons ha anunciat aquest dimarts el ministre d’Economia, Janis Vitenbergs, després d’una reunió del govern letó.

Vitenbergs ha qualificat la decisió d’“històrica” i ha dit que el Govern va acordar en principi comprar gas per a la pròxima tardor i hivern a la terminal de Gas Natural Liquat (GNL) de Klaipeda, a Lituània, i a una terminal GNL flotant a Estònia que operaran conjuntament aquest país i Finlàndia.

El canvi de la llei letona per a prohibir les compres de gas rus ha de passar encara pel Parlament. El ministre d’Economia, que representa al partit de centre dreta Aliança Nacional en la coalició cuatripartita que presideix el primer ministre Arturs Krisjanis Karins, ha dit que el seu ministeri examinarà propostes del sector privat abans del 31 de maig per a impulsar la construcció d’una terminal terrestre de GNL i de regasificació en la costa letona.

Vitenbergs es va desplaçar fa unes setmanes als Estats Units, on es va reunir amb possibles inversors en una instal·lació de GNL en la costa letona. Va dir llavors que el principal criteri per a triar un projecte sobre aquest tema serà que no necessiti finançament estatal, que es pugui aixecar ràpidament i que sigui viable en termes econòmics.

A propòsit dels plans per a acabar amb la dependència del gas rus, Karins va dir que Letònia no donaria garanties públiques a cap dels projectes de GNL excepte a l’establert conjuntament entre Estònia i Lituània en relació amb el final de les importacions de gas rus d’aquí a final d’any o abans.

Vitenbergs ha explicat que ha delegat la negociació sobre els termes dels acords per a la compra de gas a la terminal flotant estonià-finlandesa, que estarà en el port estonià de Paldiski. En declaracions a Efe, Vitenbergs ha afirmat que encara és massa aviat per a dir si Letònia compartirà el cost de llogar la terminal de GNL a través de l’empresa pública d’energia Latvenergo o si es limitarà a comprar el gas que necessiti.

Segons mitjans estonians, el lloguer en règim de “lísing” de la terminal flotant li costaria a Estònia uns 10 milions d’euros anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.