Política

BENNY WENDA

LÍDER INDEPENDENTISTA DE PAPUA OCCIDENTAL

“Lluitem pel referèndum, com Catalunya o Escòcia”

“Papua Occidental és un territori ocupat il·legalment des de l’any 1963 per Indonèsia, que hi ha perpetrat un genocidi”

“Estem preparats per resoldre el contenciós pacíficament i celebrar la consulta per a la independència”

TASCA DES DE L’EXILI
Nascut el 1975, Benny Wenda és el president interí del govern provisional de Papua Occidental, que treballa en la clandestinitat a l’interior. Viu exiliat al Regne Unit, des d’on impulsa la batalla diplomàtica per aconseguir que Papua Occidental pugui celebrar el seu referèndum d’autodeterminació.

Acti­vista polític, Benny Wenda pre­si­deix des de l’exili el govern pro­vi­si­o­nal creat pels inde­pen­den­tis­tes de Papua Occi­den­tal, aple­gats en la coa­lició ULMWP. El seu objec­tiu prin­ci­pal és acon­se­guir la cele­bració d’un referèndum d’auto­de­ter­mi­nació amb què posar fi a sis dècades d’ocu­pació i repressió per part d’Indonèsia.

Quina és actu­al­ment la situ­ació a Papua Occi­den­tal?
La situ­ació empit­jora cada dia. Papua Occi­den­tal és un ter­ri­tori ocu­pat il·legal­ment des del 1963 per Indonèsia, que hi ha comès un geno­cidi. Gai­rebé 500.000 homes, dones i nens hi han estat assas­si­nats durant aquests sei­xanta anys i la guerra con­ti­nua. En els dar­rers cinc anys, hi ha hagut cen­te­nars de milers de des­plaçats, Djakarta ha enviat més tro­pes, ha tan­cat mit­jans periodístics i ha pro­hi­bit ONG com ara Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal o Creu Roja. La situ­ació és com ara la d’Ucraïna, per això sim­pa­tit­zem amb el poble ucraïnès i la seva lluita.
Són un país ric en recur­sos natu­rals...
I això Indonèsia ho ha des­co­bert: petroli, gas, fusta, coure i altres mine­rals. Som la segona reserva més gran de bosc plu­vial. No només maten i des­tru­ei­xen el nos­tre poble, sinó també els nos­tres bos­cos, mun­ta­nyes i rius. Els euro­peus inver­tei­xen jun­ta­ment amb el govern indo­nesi a Papua Occi­den­tal, per això faig una crida que dei­xin de fer-ho perquè és un ter­ri­tori ocu­pat. A Indonèsia no li impor­ten els bos­cos, però la des­fo­res­tació és un crim. A Papua Occi­den­tal hi comet un delicte con­tra el medi ambi­ent i els drets humans.
Han pre­sen­tat una petició a l’ONU per al referèndum i han creat un govern per impul­sar l’auto­de­ter­mi­nació...
Hem for­mat un govern pro­vi­si­o­nal a Papua Occi­den­tal, amb un gabi­net, un poder legis­la­tiu, judi­cial, una Cons­ti­tució... Volem demos­trar al món que pot con­fiar en nosal­tres per solu­ci­o­nar el con­flicte de Papua Occi­den­tal de manera pacífica. Estem pre­pa­rats per asseure’ns a par­lar amb Indonèsia de com resol­dre el con­tenciós a través de meca­nis­mes inter­na­ci­o­nals i cele­brar el referèndum, com han fet Cata­lu­nya o Escòcia.
Què espera de la xarxa de suport a Papua Occi­den­tal que s’acaba de crear al Par­la­ment Euro­peu?
Em dona espe­rança i con­fiança perquè la gent de Papua Occi­den­tal neces­si­tem amics i soli­da­ri­tat. El suport del pre­si­dent Puig­de­mont i els seus amics em dona espe­rança perquè la nos­tra veu arribi al Par­la­ment Euro­peu, on es creu en la justícia, la lli­ber­tat i la democràcia. Som éssers humans, neces­si­tem ajuda. En tots aquests anys, la UE només ha sen­tit una versió de la història, la d’Indonèsia; ara és hora que també ens escolti a nosal­tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.