Política

Aragonès valora el consens en l’ús del castellà a l’escola

El PSC, ERC, Junts i els comuns aproven la llei d’usos de les llengües oficials en l’ensenyament

El president pren la paraula en el ple i felicita els grups per haver preservat el català del partidisme polític

La llei situa el català com a “eix vertebrador del model lingüístic de l’escola catalana”, enfront dels “riscos i amenaces dels últims anys”, i evita que la llengua sigui utilitzada de manera “partidista per atacar la cohesió social” a Catalunya. Amb aquestes paraules el president Aragonès donava valor ahir a l’aprovació d’una de les lleis més polèmiques d’aquesta legislatura que, si bé ha aconseguit un gran consens, també atorga per primer cop un ús més ampli del castellà en l’ensenyament. Les conseqüències que tindrà la nova llei per a una llengua minoritària com és la catalana es desconeixen. L’objectiu era el consens i la cohesió social i és el que s’ha aconseguit.

A primera hora del matí el PSC, ERC, Junts i En Comú Podem aprovaven finalment la proposició de llei sobre els usos del castellà i el català en l’ensenyament no universitari en resposta a les sentències judicials que obliguen a impartir un 25% de castellà als centres en què així ho demanin els pares dels alumnes. L’ús de la llengua catalana en l’ensenyament ha esdevingut font de polèmica des que la sentència del Constitucional contra l’Estatut, el 2010, va eliminar-ne la protecció.

Aconseguir de nou el consens al voltant del català davant els nous embats requeria el vot del PSC i així ha estat finalment, malgrat que a partir d’ara certament l’ús del castellà en l’ensenyament està per primer cop regulat com a llengua curricular i educativa, la qual cosa suposa ampliar-ne l’ús més enllà del que fins ara s’incloïa per llei.

La votació va aconseguir 104 vots a favor amb una abstenció simbòlica del diputat de Junts Francesc Ten, en suport de Salvador Ribot, en vaga de fam en senyal de protesta per una llei que considera que afebleix el català.

Al final de la votació, el president Pere Aragonès va demanar la paraula per celebrar el “gran acord de consens i de país sobre l’escola catalana”, que ha fet possible aprovar la llei sobre l’ús i l’aprenentatge del català i el castellà, per “preservar l’escola de la utilització partidista i política”, hi va afegir.

“No dimitim de la nostra responsabilitat de legislar. Avui es legisla perquè les lleis les aprovi aquest Parlament i no qualsevol altra instància”, subratllava el president apel·lant a la “responsabilitat” dels grups que van impulsar la llei. I va tenir paraules d’agraïment cap al primer secretari del PSC i cap de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa.

Un “acord de país” que, segons el president, continua “obert” perquè s’hi puguin “sumar” els que ahir es van quedar fora d’aquest consens, forjat amb l’esforç per comprendre la posició de l’altre”.

La CUP, que hi va votar en contra perquè “s’obre la porta al bilingüisme i a la segregació a l’escola”, rebutjava formar part d’aquest consens perquè tampoc té el suport majoritari de la comunitat educativa. “Treballin per aconseguir aquest consens, quan el tinguin nosaltres hi serem” remarcava el diputat de la CUP Carles Riera.

Cambray garanteix monitors de lleure al setembre

El conseller d’Educació, Josep González Cambray, va garantir ahir que hi haurà prou monitors de lleure a les escoles el mes de setembre quan es faci jornada compactada arran de l’avançament del calendari escolar. Educació volia oferir temps de lleure a les tardes i, segons el conseller, des del seu departament “no s’ha reconegut mai” una falta de monitors. Cambray està convençut que les entitats de lleure podran garantir l’oferta acompanyades pel departament. El conseller insistia que l’avançament del curs és “una bona mesura” per a l’alumnat i va recordar que afavoreix la conciliació familiar. Tanmateix, els comuns van continuar demanant la seva dimissió per les maneres i l’opacitat amb què el conseller ha portat a terme una negociació amb la comunitat educativa, a la qual no es va informar dels canvis fins pocs minuts abans de l’anunci que feia públic el mateix president de la Generalitat i el conseller d’Educació. Des del PSC també es continuen mostrant molt crítics amb la gestió que du a terme el Departament d’Educació amb tota la comunitat educativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.