Serveis

mobilitat

el conflicte del taxi amb les vtc

L’alegria va per barris

El sector del taxi celebra de manera efusiva el decret de la Generalitat, que qualifica de “tir a la línia de flotació” per a les grans empreses del sector dels VTC

Per contra, negocis com ara Cabify no dissimulen el seu enuig perquè el gros de la seva flota no compleix els requisits taxats, com ara la llargada mínima exigida als vehicles

El règim sancionador previst és un dels capítols de la norma que els taxistes més prenen en consideració

En un con­flicte com el que es va arros­se­gant entre el sec­tor del taxi i les com­pa­nyies de vehi­cles de turisme amb con­duc­tor (VTC), tro­bar un punt mitjà era poc més que una qui­mera. Les posi­ci­ons entre els uns i els altres estan tan pola­rit­za­des i enco­na­des, que qual­se­vol intent de regu­lar la matèria cor­ria el risc de dei­xar satis­feta només una part en detri­ment de l’altra. I és el que ha aca­bat pas­sant, fins al punt que les orga­nit­za­ci­ons que agru­pen els taxis­tes, i que ini­ci­al­ment veien amb no pocs recels els pri­mers movi­ments de la Gene­ra­li­tat, han reac­ci­o­nat amb entu­si­asme al con­tin­gut final d’un decret que imposa limi­ta­ci­ons no pre­ci­sa­ment laxes a l’acti­vi­tat dels VTC. Jus­ta­ment aquest argu­ment, el de fixar unes regles de joc aco­ta­des però que es con­si­de­ren exces­si­ves, és el que esgri­mei­xen empre­ses com ara Uber i Cabify per vati­ci­nar que, a la pràctica, no podran gai­rebé ope­rar a Cata­lu­nya.

Per a Tito Álva­rez, por­ta­veu d’Élite Taxi, la nova regu­lació és un blin­datge “del sec­tor del taxi” per les con­di­ci­ons que deter­mina i pel règim san­ci­o­na­dor en cas d’incom­pli­ment que l’acom­pa­nya, i que qua­li­fica de “tir en tota la línia de flo­tació de Cabify”. La seva tesi és que aques­tes com­pa­nyies direc­ta­ment no podran fer front als reque­ri­ments fixats pel decret –“si volen con­ti­nuar ope­rant, hau­ran de fer una inversió milionària–, i que van des de dis­po­sar d’una asse­gu­rança que cobreixi fins a la quan­tia de 50 mili­ons d’euros en la res­pon­sa­bi­li­tat civil per danys que puguin patir els viat­gers fins al fet que els con­duc­tors esti­guin en pos­sessió del permís de con­ducció de la classe B o supe­rior amb almenys dos anys d’anti­gui­tat i que la lon­gi­tud mínima dels VTC en tra­jec­tes urbans haurà de ser de 4,90 metres. En una línia simi­lar s’expressa Sergi Cuti­llas, asses­sor jurídic d’Élite Taxi, per a qui la regu­lació per­met “que con­tinuïn ope­rant el mateix nom­bre de VTC que hi ha actu­al­ment” –vora 1.500–, tot i que les noves regles de joc afec­ta­ran tant i tant la ren­di­bi­li­tat de les pla­ta­for­mes de llo­guer de vehi­cles amb con­duc­tor que això, segons ell, “per­metrà con­fir­mar per la via dels fets que només fun­ci­o­nen si incom­plei­xen la llei”.

El règim san­ci­o­na­dor, que pre­veu mul­tes de fins a 4.000 euros i la immo­bi­lit­zació del vehi­cle per als que recu­llin cli­ents sense con­trac­tació prèvia o que cir­cu­lin a la recerca de cli­ents, és un dels capítols més aplau­dits pels taxis­tes. “Són tan dures que, fins i tot, m’ha fet pena en algun moment”, mani­festa Álva­rez, que també recorda que el sec­tor fa més d’un any que nego­cia la nor­ma­tiva amb les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons: el Depar­ta­ment de Ter­ri­tori, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, l’AMB i els grups par­la­men­ta­ris, i que el resul­tat final ha que­dat “en un punt mitjà” res­pecte al que ells dema­na­ven. Amb tot, con­si­dera que el decret, tal com ha que­dat, és “fill dels taxis­tes i una obra d’art”, i que cada arti­cle del text redac­tat “és una rei­vin­di­cació històrica del sec­tor”.

Con­di­ci­ons dures

Radi­cal­ment dife­rent és la lec­tura que es fa des de les com­pa­nyies de VTC. La seva patro­nal majo­ritària, Unauto, acusa el govern català de “vul­ne­rar els drets” de les empre­ses i de tirar enda­vant un decret que “l’únic que pretén és que des­a­pa­re­gui un per­cen­tatge molt impor­tant del sec­tor”. El seu pre­si­dent, Juan Manuel Ber­zal, alerta que l’asso­ci­ació “no renun­ciarà a cap acció jurídica” per tom­bar una norma que qua­li­fica de “ver­go­nya” i que, a parer seu, es fa difícil d’enten­dre perquè va en con­tra del que demana el mer­cat endu­rint els requi­sits per cir­cu­lar amb una llicència VTC, exi­gint, per exem­ple, que cal­gui fer-ho amb fur­go­ne­tes o cot­xes d’alta gamma. Si fa no fa el mateix diuen empre­ses com ara Cabify, la prin­ci­pal pla­ta­forma que opera a Cata­lu­nya, i que estima que menys de l’1% dels vehi­cles amb què actu­al­ment dona ser­vei aquí com­plei­xen la mesura mínima exi­gida i que queda fixada en més de 4,90 metres de llar­gada.

A través d’un comu­ni­cat, la com­pa­nyia mos­tra la seva “pro­funda cons­ter­nació” per la norma apro­vada aquest dimarts, a la qual s’oposa, en pri­mer lloc, perquè “redu­eix sig­ni­fi­ca­ti­va­ment les opci­ons de mobi­li­tat sos­te­ni­ble de què dis­po­sen els ciu­ta­dans de Bar­ce­lona i la seva àrea metro­po­li­tana”. També alerta que les res­tric­ci­ons impo­sa­des pro­vo­ca­ran “que milers de pro­fes­si­o­nals per­din els seus llocs de tre­ball en els pròxims mesos, amb les con­seqüències soci­als i econòmiques que això tindrà a Bar­ce­lona en par­ti­cu­lar i a Cata­lu­nya en gene­ral”. Entre les limi­ta­ci­ons que cen­sura Cabify, des­taca el que qua­li­fica de “requi­sit oxímoron”: i que no és altre que els vehi­cles hagin de ser C, ECO o 0 (o ECO o 0 en cas dels nous) i que, al mateix temps, hagin de mesu­rar els ja cèlebres més de 4,90 metres de lon­gi­tud. “Els vehi­cles menys con­ta­mi­nants solen tenir una grandària menor, pre­ci­sa­ment per ser més efi­ci­ents a causa d’un pes infe­rior i tenir un con­sum infe­rior”, indica l’empresa, que revela que “més del 70% dels cot­xes con­nec­tats a la pla­ta­forma de Cabify a Bar­ce­lona són ECO o 0”, men­tre que “menys de l’1% d’aquests vehi­cles mesura més de 4,90 metres”. Fonts de la com­pa­nyia indi­quen així mateix que el 2021 es van matri­cu­lar a Espa­nya 8.544 cot­xes amb l’eti­queta ECO o 0 i amb una lon­gi­tud de més de 4,90 metres, amb prou fei­nes el 0,99% del total, segons dades d’Ide­auto.

1.500
llicències
de VTC actives hi ha actualment a Catalunya, segons els càlculs del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.