Ciència

JELENA RADJENOVIC

Enginyera bioquímica de l'ICRA i premi nacional de recerca al talent jove

“De totes les aigües que tenim a l’abast, jo trio la de l’aixeta”

Ens pensem que l’aigua és un bé que sempre hi serà, però ens equivoquem. Malauradament jo no soc optimista en aquest sentit
En comptes d’una aproximació pal·liativa, hauríem de pensar també de manera preventiva i fer més sa l’entorn on vivim

Jelena Rad­je­no­vic és pro­fes­sora d’inves­ti­gació de l’ICREA a l’Ins­ti­tut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) de Girona, on ha des­ta­cat apli­cant els seus conei­xe­ments d’engi­nye­ria bioquímica i bio­tec­no­lo­gia per al trac­ta­ment i l’eli­mi­nació de resi­dus d’aquest ele­ment tan impres­cin­di­ble per a la vida al nos­tre pla­neta. Recent­ment ha estat dis­tin­gida amb el Premi Naci­o­nal de Recerca al Talent Jove per haver desen­vo­lu­pat un nou sis­tema de trac­ta­ment elec­troquímic de l’aigua que ofe­reix grans i pro­me­te­dors avan­tat­ges en relació amb la tec­no­lo­gia exis­tent.

En què con­sis­teix aquest nou sis­tema que han desen­vo­lu­pat amb el seu grup de recerca de l’ICRA?
El trac­ta­ment elec­troquímic de l’aigua no és nou, s’ha inves­ti­gat els dar­rers 30 o 40 anys i con­sis­teix a posar elèctro­des a l’aigua i trac­tar-la degra­dant-ne els con­ta­mi­nants amb dife­rents reac­ci­ons d’electròlisi amb el cor­rent. Com que vaig acon­se­guir fons del Con­sell Euro­peu de Recerca i tenia diners per equi­vo­car-me, vam pro­var amb dife­rents mate­ri­als i final­ment sem­bla que la vam encer­tar amb un que ano­me­nem esponja de grafè.
Per què la van encer­tar? Quins són els seus avan­tat­ges?
El prin­ci­pal avan­tatge és que per­me­ten degra­dar com­pos­tos orgànics ultra­re­sis­tents, com poden ser els per­flu­o­rats, però alhora no pro­du­ei­xen sub­pro­duc­tes tòxics que pro­ve­nen d’oxi­dació de clo­rur. El clo­rur és un ió que passa sem­pre a l’aigua i no es pot evi­tar. El pro­blema i la limi­tació prin­ci­pal dels sis­te­mes de trac­ta­ment elec­troquímic ante­ri­ors a la nos­tra invenció era que, a part de trac­tar l’aigua i degra­dar com­pos­tos orgànics, aquest clo­rur s’oxi­dava a clor i for­mava pro­duc­tes clo­rats i per­clo­rats que són alta­ment tòxics. Les nos­tres espon­ges de grafè no fan això i, a més, tenen un cost molt més baix.
Però tinc entès que el grafè sí que n’és, de car. No és així?
En ciència s’uti­litza la mateixa paraula, grafè, per a dife­rents tipus d’aquest mate­rial, que es pot pro­duir de dife­rents mane­res. N’hi ha una molt difícil de fabri­car i d’esca­lar que resulta molt cara, però nosal­tres n’uti­lit­zem una de barata, que tècni­ca­ment es diu òxid de grafè reduït. És un procés de síntesi gens gla­murós i molt fàcil de pro­duir i esca­lar. De fet, el podríem fer a casa amb una olla a pressió i ja exis­teix una pro­ducció mas­siva perquè té múlti­ples apli­ca­ci­ons. És un grafè imper­fecte però que a nosal­tres ens encaixa, perquè jus­ta­ment en aques­tes imper­fec­ci­ons hi ha la clau de l’ectro­ca­tarsi. El cost del nos­tre mate­rial és de menys de 50 euros per m², quan els mate­ri­als d’elèctro­des comer­ci­als que uti­lit­zen les solu­ci­ons exis­tents actu­al­ment al mer­cat cos­ten entre 3.000 i 8.000 euros per m². Des del pri­mer moment vam dir que no inves­ti­garíem amb mate­ri­als cars perquè ja sabíem que l’aigua no podria ser-ho.
Un gran avan­tatge com­pe­ti­tiu al seu favor, és clar.
Però el prin­ci­pal avan­tatge i allò que fa aques­tes espon­ges de grafè espe­ci­al­ment ade­qua­des per ser uti­lit­za­des a petita escala és que no neces­sita cap mena de reac­tius químics, no s’ha d’afe­gir res a l’aigua. Per tant, tam­poc no cal fabri­car, trans­por­tar, emma­gat­ze­mar ni afe­gir res a l’aigua. Però el prin­ci­pal atrac­tiu és que, per uns fenòmens que encara no podem expli­car però que algun dia conei­xe­rem, podem eli­mi­nar con­ta­mi­nants molt per­sis­tents, fins i tot els per­flu­o­rats, que són els més per­sis­tents, però sense oxi­dar els clo­rurs i fent que lla­vors apa­re­guin nous pro­duc­tes clo­rats o hiper­clo­rats que són molt tòxics i difícils d’eli­mi­nar després.
Quin futur li veu, al pro­jecte?
Se’n pot veure molt aquí on soc ara, a San Fran­cisco: donen incen­tius perquè els nous edi­fi­cis tin­guin un sis­tema de reu­ti­lit­zació de l’aigua propi. I és que a una regió com Espa­nya o el Medi­ter­rani ens pen­sem que l’aigua és un bé que sem­pre hi serà, però no és així. No soc opti­mista en aquest sen­tit. L’escas­se­tat d’aigua anirà a molt més. Pot­ser en el futur quan et com­pris un pis et diran: “Això va amb una dis­po­ni­bi­li­tat de 250 litres i tu t’apa­nyes amb això.” Per tant, crec que el futur depèn del trac­ta­ment de l’aigua des­cen­tra­lit­zat.
Té més sen­tit un sis­tema de trac­ta­ment a cada edi­fici que grans depu­ra­do­res com ara? Anem cap aquí?
Si volem apro­fi­tar aigües resi­du­als, trac­tar-les i tor­nar-les a posar en cir­cu­lació, hi ha d’haver un límit de quilòmetres, perquè suposa una des­pesa energètica molt ele­vada. Per tant, en el futur estic segura que tin­drem sis­te­mes des­cen­tra­lit­zats. Hi ha molta recerca i molta engi­nye­ria per fer en aquest sen­tit. De fet, amb la recerca rela­ci­o­nada amb l’osmosi inversa també es va començar amb un petit mòdul de labo­ra­tori i segu­ra­ment ningú no pen­sava que seria apli­ca­ble per trac­tar aigua a les depu­ra­do­res i que ara ho tindríem esca­lat per mòduls a la cuina.
Sent l’aigua tan impor­tant com és, no troba que se’n fa poca recerca? Com s’ho explica?
Molt poca. Fa un temps vaig cal­cu­lar que els pro­jec­tes que rebien fons euro­peus i que tenien la paraula aigua al títol repre­sen­ta­ven un 0,1% del total de finançament. Hem dedi­cat molts diners per curar el càncer, i està molt bé perquè si mai en tinc un tant de bo me’l puguin curar, però pot­ser tenim més càncer perquè tenim el medi ambi­ent més con­ta­mi­nat. Cal­dria mirar més l’aire i l’aigua que ens envol­ten. I per mirar això hi ha molts menys diners. El pri­mer cop que s’ha vist una mica d’incen­tiu més glo­bal i en aquest sen­tit ha estat amb la pandèmia. En comp­tes de tenir aquesta apro­xi­mació pal·lia­tiva, hauríem de pen­sar també de manera pre­ven­tiva i fer més sa l’entorn on vivim.
Amb tanta sequera i canvi climàtic, no creu que hau­ria de can­viar la consciència sobre el valor de l’aigua?
Les noves gene­ra­ci­ons ja són més cons­ci­ents que les d’abans, però no n’hi ha prou. Fins que no hi hagi incen­tius públics i que algú des de dalt et digui “pots fer això o no pots fer això”, no tin­drem un canvi real. Els pro­ble­mes van molt més enllà de l’aigua. Tam­poc és nor­mal que puguem aga­far un vol a un altre país per 6 euros. Hi ha diver­sos pro­ble­mes i hem de pen­sar molt bé qui triem en l’àmbit polític per resol­dre’ls. La veri­tat és que no soc gaire opti­mista en aquest sen­tit.
Vostè, que ha viat­jat i vis­cut a molts països i que domina el tema, quina qua­li­tat d’aigua tenim aquí?
És una pre­gunta molt àmplia. Podríem dedi­car 10 tesis a inves­ti­gar 10 aspec­tes dife­rents de la qua­li­tat de l’aigua i no vull ficar la pota i dir el que no és: aquí la qua­li­tat de l’aigua és bona. La indústria és força res­pon­sa­ble i espe­ci­al­ment l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) fa molt esforç i col·labora i inver­teix en recerca. Quan par­lem de la qua­li­tat de l’aigua cal veure també la legis­lació. Hi ha aspec­tes que estan regu­lats i d’altres que no. L’ACA no mira només el valors regu­lats, sinó també més enllà. I ho fa perquè vol que l’aigua esti­gui bé. Però encara hi ha com­pos­tos que no es con­tro­len i, per exem­ple, no sabem quin efecte tenen peti­tes con­cen­tra­ci­ons de per­flu­o­rats a la nos­tra salut. En el futur, quan apa­re­gui un càncer, serà molt difícil saber si és per l’expo­sició al fum, al sol o perquè hem estat bevent 0,2 nano­grams/litre del com­post X.
Plan­te­gem-ho d’una altra manera: vostè quina aigua beu habi­tu­al­ment?
De totes les aigües que tinc a l’abast, de la que més em refio per­so­nal­ment és de la de l’aixeta. Això tam­poc vol dir que sigui ideal o per­fecta. Jo la prenc de l’aixeta perquè em refio molt més de les auto­ri­tats públi­ques que de la que podem com­prar embo­te­llada. Tot i que aquesta també la bevia quan vivia a Bar­ce­lona, perquè la de l’aixeta no m’agra­dava: em sem­blava massa dura, però ara ja ha millo­rat molt.
I a casa seva dis­posa d’alguna mena de fil­tre o sis­tema afe­git, com els d’osmosi inversa?
No tinc ins­tal·lat cap apa­rell d’osmosi inversa, pot­ser algun dia ho faré. Si de cas uti­litzo una sim­ple gerra fil­tra­dora, com la Brita.
L’amenaça dels per­flu­o­rats ha apa­re­gut en dife­rents punts de la con­versa. Ens pot expli­car exac­ta­ment què són?
Com­pos­tos d’una cadena de car­boni amb enllaços de fluor, una de les com­bi­na­ci­ons químiques més sòlides del pla­neta. N’hi ha uns 4.700 i la majo­ria no sabem exac­ta­ment què són, perquè les empre­ses que els pro­du­ei­xen diuen que la fórmula és secreta. L’osmosi inversa en gene­ral ho fa bé per sepa­rar-los, però hem d’acon­se­guir trac­ta­ments que els degra­din i els eli­mi­nin del medi ambi­ent perquè són molt con­ta­mi­nants.
Can­vi­ant de tema, com li va aparèixer la vocació científica asso­ci­ada cap a l’estudi i el trac­ta­ment de l’aigua?
Va ser pura casu­a­li­tat. Soc de Bel­grad, Sèrbia, on vaig fer engi­nye­ria química. Vaig aca­bar la car­rera i vaig venir a fer la tesi doc­to­ral a Bar­ce­lona i, per casu­a­li­tat, va aca­bar sent cen­trada en química ambi­en­tal. Vivint a Sèrbia, el medi ambi­ent no era una cosa gaire impor­tant, com sol pas­sar als països pobres o que van una mica al dar­rere. Allà em vaig endin­sar en les ciències medi­am­bi­en­tals i, com que soc engi­nyera, m’interes­sava més la part d’engi­nye­ria que la de química pura. A Austràlia, on vaig viure cinc anys, va ser on vaig començar a tre­ba­llar en aquests sis­te­mes elec­troquímics. Encara que sigui un camp molt poc finançat amb com­pa­ració a altres ciències, m’encanta. I crec que és la més impor­tant per al nos­tre futur, o com a mínim una de les que més.
Aquí a Cata­lu­nya sem­pre ens van­tem de l’ele­vat nivell de recerca que tenim en camps com ara l’onco­lo­gia i la bio­me­di­cina. Aquest poten­cial científic també hi és en el camp de l’aigua?
Sí, tenim inves­ti­ga­dors molt bons. Quant a la qua­li­tat de la recerca, hi ha molt a enve­jar a la situ­ació de cen­tres com el meu. El pro­blema és que sem­pre estem amb l’aigua al coll. El finançament és tan limi­tat que el talent es perd i la gent més potent se’n va a llocs com els Estats Units, entre altres des­ti­na­ci­ons. Com que en l’àmbit euro­peu no s’ofe­rei­xen sous com­pe­ti­tius, és molt difícil atraure els millors. Un inves­ti­ga­dor bo no vindrà aquí per mal­viure.
Vostè es va ins­tal·lar defi­ni­ti­va­ment a Cata­lu­nya a finals del 2014. Com va viure els fets de l’1-O? En l’àmbit científic hi va haver quei­xes per la difi­cul­tat per atraure talent.
Jo ho vaig per­ce­bre també. Publi­ca­ves una plaça i cos­tava que la gent s’hi pre­sentés. Era difícil atraure la gent. Des d’aquí pot­ser veus que no n’hi ha per tant, però des de fora sem­blava més dràstic i la gent no volia venir. En tot cas, crec que real­ment va ser una situ­ació molt per­tor­ba­dora en molts sen­tits. Cata­lu­nya és un dels epi­cen­tres de la recerca a Europa i això no hi va aju­dar.
I a títol per­so­nal, atès el pas­sat bèl·lic recent del seu país, com va viure aquells fets?
Amb pre­o­cu­pació, la veri­tat. No tant per la meva feina com per la situ­ació en gene­ral. Jo vinc d’un país que ha pas­sat per una guerra civil. Per motius dife­rents, sí, però en el fons crec que la gent que sou de països feliços no sou del tot cons­ci­ents de la sort que teniu. Quan ets d’un país com Sèrbia saps que no hi ha res con­ce­dit, que tot es pot per­dre molt fàcil­ment i que anar just no vol dir no poder com­prar-te un nou pan­taló, sinó no tenir res per dinar. I diria que aquí, això, encara no ho teniu clar. En tot cas, pel que fa a la inde­pendència, jo en quedo al marge. A Sèrbia vaig estar molt poli­tit­zada molts anys i em vaig cre­mar, així que ara no m’hi vull invo­lu­crar. De fet, ni tinc la ciu­ta­da­nia ni puc votar aquí.

Premi nacional

Jelena Radjenovic (Belgrad, Sèrbia, 1980) és llicenciada en enginyeria bioquímica i biotecnologia per la Universitat de Belgrad i doctora en química ambiental per la Universitat de Barcelona. Des del 2014 és professora d’investigació de l’ICREA a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua i enguany ha rebut el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove per haver desenvolupat una sèrie d’elèctrodes nanoestructurats d’esponja de grafè de baix cost per al tractament de l’aigua que, per primera vegada, permeten fer un tractament electroquímic energèticament eficient dels contaminants persistents de l’aigua, eliminant del seu cicle els productes químics persistents, tòxics i cancerígens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.