Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Gazprom diu ara que no pot garantir el funcionament del gasoducte de Nord Stream

La gasista encara no té constància que el Canadà hagi tornat la turbina que estava en revisió

Ottawa ha lliurat la peça a Alemanya perquè no pot fer-ho directament a Rússia per les sancions

El consorci de gas rus Gazprom ha avisat aquest dimecres que ara mateix no pot garantir l’operativa segura del gasoducte Nord Stream –que transporta gas rus a Alemanya per sota del mar Bàltic– davant els dubtes sobre la turbina retinguda al Canadà, de la devolució de la qual no té constància.

“Gazprom no disposa de cap document que permeti a la companyia Siemens treure del Canadà la turbina en reparació per a l’estació de Portovaia”, ha assegurat  el gegant gasista rus en un comunicat.

“En aquestes circumstàncies, és impossible treure una conclusió objectiva sobre el futur desenvolupament de la situació per garantir la seguretat del funcionament de l’estació de Portovaia, essencial per a l’operativa del gasoducte Nord Stream”, ha afegit.

Aquestes declaracions es produeixen després que el govern d’Ottawa ha accedit a permetre la sortida cap a Alemanya de la turbina per al Nord Stream, per no haver de lliurar-la directament a Rússia.

Siemens va enviar la peça a la seva planta al Canadà, l’única on pot fer aquestes revisions tècniques, però després no l’ha pogut treure del país nord-americà i tornar-la a Rússia perquè les sancions canadenques contra Moscou per la seva campanya militar a Ucraïna ho impedeixen.

Segons mitjans alemanys, després de la decisió del govern canadenc de lliurar la turbina, aquesta serà transportada en avió a Alemanya i després traslladada “el més aviat possible” a l’estació de compressió, a prop de Sant Petersburg.

El gasoducte, que transcorre pel mar Bàltic fins a Alemanya, és la principal font de proveïment de gas rus en aquests moments per a Berlín, però el flux s’ha reduït en un 60 % al juny per problemes tècnics relacionats amb la retenció de les turbines pel Canadà, segons Moscou.

Berlín, però, no es creu l’argument de Rússia, que, a més, ha aturat el gasoducte per un manteniment planificat fins al pròxim dia 21.

Alemanya argumenta que ara, amb la devolució de la turbina, Gazprom ja no té excuses per no reprendre el flux de gas.