Medi ambient

L’incendi al Pont de Vilomara afecta unes 1.232 hectàrees

El foc té un potencial de cremar fins a 6.000 hectàrees

El Pont de Vilomara, Sant Fruitós de Bages, Navarcles, Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellet estan confinats i s’evacuen les cases que estan en primera línia de foc

Més d’un centenar de dotacions dels Bombers treballen per contenir les flames

Un incendi amb potencial de cremar fins a 6.000 hectàrees crema des d’aquest diumenge al migdia al Pont de Vilomara (Bages), segons han informat els Bombers de la Generalitat. El cos d’emergències hi treballa amb més d’un centenar de dotacions amb l’objectiu prioritari de son protegir les urbanitzacions, tancar parcialment el flanc esquerre i llaurar camps a la part nord de l’incendi.

El foc ha començat cap a la una a Vallhonesta i avança cap al nord, en direcció a la Serra del Bitó, per una àrea amb força continuïtat forestal. El vent del sud l’empeny per una de les zones més afectades per la sequera a tot Catalunya. Les flames han culminat la serra dels Herminanets.

Segons les estimacions provisionals dels Agents Rurals, el sinistre ja afecta una superfície aproximada de 1.232 hectàrees, de les quals unes 194 són de l’espai d’interès natural (EIN) de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, que està tancat als visitants des de divendres com a mesura de prevenció per l’onada de calor.

Per municipis, han cremat 783,09 hectàrees al Pont de Vilomara, 207,01 a Sant Fruitós de Bages, 27,95 a Sant Vicenç de Castellet i 214,56 a Talamanca.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut prop de mig miler d’avisos relacionats amb l’incendi. Protecció Civil ha elevat el pla Infocat a la fase d’ Emergència -2.

Els Bombers han treballat amb fins a 121 dotacions per contenir l’incendi, 17 de les quals aèries, que s’han retirat a l’ocàs. El dispositiu inclou efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), el Grup Operatiu de Suport (GROS), els Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i mitjans aeris (MAER). A la zona també hi actuen Associacions de Defensa Forestal (ADF), Protecció Civil, Creu Roja i cossos de seguretat i sanitaris. Al terreny s’hi han desplegat uns 350 efectius i gairebé tots els mitjans aeris de Catalunya.

Els esforços se centren en tancar els flancs dret i esquerra i també la cua de l’incendi. Una de les preocupacions és que el costat esquerre s’obri en direcció al nucli de Pont de Vilomara. El cap avança amb potència i projecta focus secundaris.

A la cua i flanc dret, s’hi treballa també amb maquinària pesada. Els Bombers han efectuat maniobres de foc tècnic per crear zones negres per esmorteir l’avenç de l’ incendi . A més, es llauren camps a la part nord.

Avançar el màxim a la nit

En una roda de premsa aquesta nit des del punt de comandament, l’inspector en cap dels Bombers, David Borrell ha assegurat que ja tenen el flanc esquerre de l’incendi perimetrat i estabilitzat. La previsió és que els efectius hi treballin durant la nit, juntament amb el cap. “Arribar a Rocafort demà al matí seria una mica l’objectiu que ens marquem”, ha dit Borrell.

I és que una de les preocupacions és que la tarda de dilluns podria ser “molt dura”, amb altes temperatures. És per això que els Bombers busquen que, arribada l’hora de màxima adversitat meteorològica, “l’afectació sigui el més menor possible”.

En aquest sentit, el titular d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida a la responsabilitat per evitar incendis a altres punts perquè és “necessari” que “tots els efectius possibles” se centrin a atacar “un únic incendi”, el del Bages. El conseller ha insistit que “demà serà un dia molt complicat” a la Catalunya central i al conjunt del país, per la qual cosa es podrien prendre noves mesures i perllongar-ne d’altres.

Preocupació per les zones habitades

La prioritat de l’operatiu és la defensa dels nuclis residencials. A la zona afectada hi ha nombroses urbanitzacions i disseminats. Els Bombers han emplaçat vehicles per si calgués defensar les urbanitzacions de Marquet Paradís i River Park.

De fet, les flames han arribat a cases i vehicles d’aquest segon nucli i també al de les Brucardres, a Sant Fruitós de Bages. Elena ha avançat aquesta tarda en una primera roda de premsa des del punt de comandament que “desenes d’habitatges” d’aquestes dues urbanitzacions han patit afectacions, en alguns casos importants.

Posteriorment, Borrell ha xifrat en almenys 17 els habitatges que han resultat afectats de diversa intensitat, tot i que ha advertit que “poden ser més”.

Protecció Civil ha decretat el confinament de la població del Pont de Vilomara i la urbanització River Park. També s’ha demanat el confinament de Sant Fruitós de Bages, Navarcles, Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellet pel fum.

Les cases en primera línia del foc de les Brucardes i el Pont de Vilomara han estat desallotjades. Prèviament s’ha evacuat la urbanització Can Riera.

En total, han estat evacuades unes 200 persones, sobretot de les diferents urbanitzacions, i repartides entre tres centres o acollides per familiars i amics.

Unes 4.500 persones més es troben confinades als seus municipis per la proximitat del fum i per facilitar el desplaçament dels vehicles d’emergències. Es demana als habitants de les zones properes al foc que es desplacin cap a l’interior dels nuclis de població però no cap a altres municipis.

El titular d’Interior ha posat en valor que fins ara aquest gran incendi no ha provocat danys personals importants, tot i que ha informat que dues persones han resultat ferides lleus: una per un cop de calor i un professional amb una cremada menor. Més tard, ha ampliat a tres aquesta xifra, però ha assenyalat que “ja han rebut l’alta” tots.

Incendi extrem

Borrell ha explicat que aquest foc ha tingut un comportament “extrem” i ha avançat per tot arreu més ràpid que la capacitat que tenen d’aturar-lo. És per això que ha calgut destinar molts recursos a les tres urbanitzacions afectades.

Borrell ha augurat que aquest comportament “agressiu” s’acabarà al vespre, quan es preveu que baixi la intensitat de les flames i les forces entre l’incendi i els Bombers es puguin igualar. La prioritat és el cap de l’incendi i el flanc esquerre, on hi ha la C-16.

Un cop s’aconsegueixin estabilitzar, els Bombers centraran els esforços a evitar que el foc no avanci cap al parc natural, on el potencial de és d’unes 6.000 hectàrees .

Prèviament, el cap de guàrdia dels Agents Rurals, Cándido Rincón, ha explicat a Efe que aquest incendi “pinta molt malament” i encara “queden força hores de feina per davant”. Segons Rincón, s’ha produït un “còctel perfecte” de vegetació molt seca, altes temperatures, baixa humitat i vent del sud.

L’Ajuntament del Pont de Vilomara ha activat el seu pla d’emergències municipal i ha desallotjat la piscina perquè els bombers hi puguin agafar aigua. A més, s’ha habilitat la sala polivalent per si hi ha evacuacions i s’ha activat Creu Roja.

Trànsit informa que la C-16 està tallada a Manresa en sentit Berga i a Sant Fruitós del Bages cap a Barcelona. A més, continuen tallades les carreteres BV-1124 entre Rocafort i Pont de Vilomara, la BV-1125 entre l’accés de la C-55 i Pont de Vilomara i la BV-1129 entre Sant Vicenç de Castellet i la C-55.

El Pont de Vilomara reviu el gran incendi de 1985

El d’aquest diumenge no és el primer gran incendi al Pont de Vilomara. El 1985 aquest municipi proper a Manresa ja va viure un succés similar que va cremar més de 1.800 hectàrees del terme.

El foc de fa 37 anys va començar al migdia del divendres 26 de juliol en una finca del terme de Rellinars i es va estendre cap als municipis de Sant Vicenç de Castellet i El Pont de Vilomara, on les flames van arribar el mateix dia a la tarda.

La nit d’aquell divendres i la matinada del dissabte 27 de juliol el foc ho va cremar tot al seu pas en direcció a Rocafort, un nucli de població del Pont de Vilomara, que va quedar envoltat per l ’incendi forestal.

Com ha passat avui, els veïns de la urbanització de Can Riera, situada a banda i banda de la carretera que uneix El Pont i Rocafort, van haver de ser evacuats ràpidament de les seves cases.

El sinistre va afectar més d’un 98% del terme del Pont de Vilomara i Rocafort, unes 1.830 hectàrees, segons dades recollides en un estudi de la Diputació de Barcelona sobre la prevenció d’incendis al Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac.

Aquest informe recull que la comarca del Bages va ser una de les més afectades pels incendis a finals del segle passat. Entre els anys 1983 i 1998 va patir 443 incendis que van cremar el 31,44% de la superfície arborada.

El Bages va patir altres grans focs forestals als estius de 1994 i 1998.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.