Medi ambient

medi ambient

Grande-Marlaska vincula l’onada de calor i incendis amb el canvi climàtic

El ministre ha indicat que enguany ja s’han cremat 70.000 hectàrees a l’Estat, gairebé el doble de la mitjana de l’última dècada en aquest període

El minis­tre de l’Inte­rior, Fer­nando Grande-Mar­laska, ha vin­cu­lat aquest dilluns els incen­dis fores­tals que afec­ten l’Estat Espa­nyol en els últims dies i l’onada de calor al canvi climàtic, que “ori­gina des­as­tres i fins i tot morts”, ha decla­rat.

Grande-Mar­laska, que ha visi­tat en Tábara (Zamora) el cen­tre de coman­da­ment avançat de l’incendi fores­tal de Losa­cio que s’ha cobrat la vida d’un mem­bre de l’ope­ra­tiu d’extinció i d’un rama­der d’oví, ha transmès les con­do­len­ces del govern espa­nyol per aques­tes dues defun­ci­ons.

Mar­laska ha adver­tit que la situ­ació actual és d’emergència a con­seqüència de la segona onada de calor, que ha rela­ci­o­nat amb el canvi climàtic, i ha asse­gu­rat que el govern cen­tral està “en l’avant­guarda de totes les polítiques de canvi climàtic”.

També ha recor­dat que des de prin­cipi d’any ja s’han cre­mat més de 70.000 hectàrees a Espa­nya, la qual cosa suposa gai­rebé el doble de la mit­jana de l’última dècada en aquest període, la qual cosa per­met obser­var “la gra­ve­tat i enti­tat d’aquesta emergència”.

El minis­tre ha vol­gut igual­ment tras­lla­dar el mis­satge que des del sis­tema naci­o­nal de pro­tecció civil es tre­ba­lla des de fa qua­tre anys en “una coor­di­nació real i efec­tiva” i en “una adap­tació a la nova rea­li­tat del canvi climàtic”.

També ha subrat­llat la importància no sols d’ata­llar i donar res­posta al des­as­tre i afa­vo­rir la seva recu­pe­ració, sinó també d’inci­dir en el pri­mer pas que és la pre­venció, per a això ha advo­cat per tre­ba­llar els 365 dies de l’any en la lluita con­tra els incen­dis. “La pre­venció és l’ins­tru­ment més impor­tant i més relle­vant i (...) després ens ajuda a donar una res­posta més ràpida i eficaç”, ha decla­rat.

Sobre l’incendi fores­tal de Losa­cio (Zamora), que a més de cobrar-se dues vides ha cau­sat set ferits de diversa con­si­de­ració i suma ja quinze pobla­ci­ons amb més de 2.000 habi­tants desa­llot­jats, ha admès que les pers­pec­ti­ves no són bones per les pre­vi­si­ons de rat­xes de vent.

Ha res­sal­tat que entre els mit­jans d’extinció des­ple­gats en aquest incendi figu­ren un cen­te­nar d’inte­grants de la Uni­tat Mili­tar de l’Exèrcit (UME) al cos­tat de 75 vehi­cles i sis mit­jans aeris, als quals se suma­ran “tots els que siguin neces­sa­ris”.

L’UME també és pre­sent en altres cinc dels incen­dis més impor­tants que es regis­tren aquest dilluns a l’Estat, segons ha pre­ci­sat, i ha recor­dat que a més hi ha mit­jans aeris esta­tals i bri­ga­des de reforç del Minis­teri per a la Tran­sició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) en aquests focs.

Al seu judici, el sis­tema naci­o­nal de pro­tecció civil està “estant a l’altura” en aquests incen­dis i a través d’ell s’ha faci­li­tat una “eva­cu­ació segura” en els focs que ha estat neces­sari desa­llot­jar pobla­ci­ons.

Grande-Mar­laska, que no ha vol­gut espe­cu­lar sobre l’ori­gen de l’incendi de Losa­cio, ha con­fiat que en pròxims dies millori la situ­ació dels incen­dis.

Pre­gun­tat si la pre­ca­ri­e­tat de les con­di­ci­ons labo­rals que denun­cien els tre­ba­lla­dors de l’ope­ra­tiu d’extinció de Cas­te­lla i Lleó pot haver influït en la mag­ni­tud dels focs en aquesta comu­ni­tat autònoma, Grande-Mar­laska ha indi­cat que no és el moment de bus­car res­pon­sa­bi­li­tats.

En comp­tes d’això, ha sos­tin­gut que el que la ciu­ta­da­nia demana en aquest moment és que totes les Admi­nis­tra­ci­ons com­plei­xin les seves com­petències dins de les seves res­pon­sa­bi­li­tats i que exis­teixi coor­di­nació entre elles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.