Política

La Xina amenaça Taiwan amb un bloqueig naval

Les maniobres militars de Pequín al voltant de l’illa, amb foc real, tenen lloc després de la marxa de Pelosi

La líder nord-americana assegura que els EUA no abandonaran mai els taiwanesos

Tensió sense precedents a l’estret de Formosa per la històrica visita d’aquest dimecres de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taipei. La tercera autoritat dels EUA va reiterar ahir el suport del seu país al govern de l’illa assegurant que aquesta visita volia deixar “totalment clar” que no abandonaran els seus socis taiwanesos. “Ara més que mai, la solidaritat d’Amèrica resulta crucial”, va assegurar la veterana política, i va felicitar el país pel fet de “ser una de les societats més lliures del món i pel seu èxit de gestió de la pandèmia”, escortada per la presidenta del país, la independentista Tsai Ing-wen.

La visita de Pelosi, que va romandre a l’illa menys de 24 hores, no només va consistir en una visita al Parlament taiwanès i amb la presidenta del país; Pelosi també es va reunir en un cèntric parc de la capital amb Wuer Kaixi, un dels líders del moviment d’estudiants que va liderar les protestes de la plaça Tiananmen el 1989; Lam Wing-kee, un llibreter arrestat a la Xina perquè venia llibres prohibits a Hong Kong, i amb l’activista prodemocràtic Lee Ming-che.

La visita de Pelosi va generar un profund malestar a la Xina, i es va activar l’alerta de l’armada i les autoritats militars van ordenar un desplegament sense precedents de l’exèrcit xinès a partir d’aquest dijous. Pequín va anunciar que en els propers tres dies farà exercicis militars simultanis amb foc real en sis àrees al voltant de l’illa, el que alguns analistes han qualificat com un “quasi bloqueig naval”. Tot i això, els EUA han situat el portaavions Ronald Reagan, el destructor Higgings i el creuer Antietam entre les Filipines i l’illa de Formosa, per dissuadir l’armada xinesa. L’expert militar xinès Wang Yunfei va congratular-se d’aquest fet i el va qualificar d’“històric”, més important que la crisi del 1996. “Ha obert una nova situació en les operacions militars contra la independència de Taiwan”, va dir al diari governamental China Times. Wang assegura que la visita de Pelosi ha atorgat un important avantatge a Pequín, que té més a prop la reunificació amb l’illa.

Pelosi va abandonar l’illa cap a les sis de la tarda hora local per continuar la seva gira asiàtica a Corea del Sud i el Japó, els principals socis estratègics i militars de la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.