Política

estats units

Un senador demòcrata proposa designar a Taiwan com a aliat dels EUA fora de l’OTAN

La iniciativa sorgeix hores després de la visita de Pelosi a l’illa

El president del Comitè d’Exteriors del Senat dels Estats Units, el demòcrata Bob Menéndez, ha proposat aquest dimecres subministrar més ajuda militar a Taiwan i que el seu país designi a l’illa com a Aliat Estratègic No Membre de l’OTAN.

Menéndez ha explicat la seva proposta en un article en el The New York Times després del polèmic viatge a Taiwan de la presidenta de la Cambra Baixa estatunidenca, la demòcrata Nancy Pelosi, pel qual Pequín ha anunciat represàlies.

La iniciativa de Menéndez, impulsada al costat del senador republicà Lindsey Graham, cerca subministrar 4.500 milions de dòlars en assistència militar per a Taiwan dins dels pròxims quatre anys.

A més, recomana reconèixer a l’illa com a aliat militar extern a l’OTAN, la qual cosa estrenyeria “els llaços militars i de seguretat” entre els Estats Units i Taiwan, a més de facilitar la participació de Taipei en organismes internacionals, va dir Menéndez.

Els Estats Units han designat a 19 països com els seus aliats estratègics fora de l’OTAN –Qatar i Colòmbia han estat els dos últims–, la qual cosa els atorga privilegis militars i comercials.

La iniciativa de Mendéndez també suggereix “imposar conseqüències econòmiques a Pequín si pren mesures hostils contra Taiwan”, com a sancions financeres o de viatges.

Segons el seu promotor, d’aprovar-se la proposta seria la legislació més important sobre la política exterior dels Estats Units respecte a l’illa des que en 1979 es va promulgar la Llei de Relacions amb Taiwan, que estableix el suport a Washington a la política d’ ’una sola Xina’.

Pelosi va concloure aquest dimecres la seva visita de menys de 24 hores a Taiwan, un viatge que ha posat en peus de guerra a la Xina i que de moment s’ha saldat amb sancions comercials i maniobres militars entorn de l’illa per part de Pequín.

Els Estats Units “no abandonaran a Taiwan”, illa que suposa un “exemple” per al món, va dir la representant estatunidenca en la seva trobada amb la presidenta de taiwanesa, Tsai Ing-wen.

La visita de Pelosi, tercera autoritat dels EUA i segona en la línia de successió a la Casa Blanca, és la primera d’un president de la Cambra de Representants dels EUA a Taiwan des de 1997, quan el republicà Newt Gingrich va visitar l’illa.

Encara que la Casa Blanca sosté que no defensa la independència de Taiwan, la visita de Pelosi constitueix per a la Xina una mostra de suport a la secessió de l’illa, territori sobre el qual Pequín reclama la sobirania en considerar-la una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar allí en 1949, després de perdre la guerra civil contra els comunistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.