Opinió

La setmana laboral de quatre dies

Estem en temps de can­vis dis­rup­tius, i un dels debats que està gua­nyant molt d’interès és el de la set­mana labo­ral de qua­tre dies.

El repte és millo­rar la vida de la gent que tre­ba­lla i, al mateix temps, man­te­nir o aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat de les empre­ses. Es tracta d’acon­se­guir que totes les parts hi gua­nyin: tre­ba­lla­dors i acci­o­nis­tes, i també la soci­e­tat.

Per enten­dre millor aquest tema, expo­sa­rem les tres vies actu­als per fer la set­mana labo­ral de qua­tre dies. La pri­mera opció és la que s’ha apro­vat per llei a Bèlgica, que con­sis­teix a tre­ba­llar les matei­xes hores set­ma­nals, però repar­tint-les només en qua­tre dies.

En aquest cas, el tre­ba­lla­dor cobra el mateix. L’avan­tatge per al tre­ba­lla­dor és la fle­xi­bi­li­tat, ja que es poden repar­tir totes les hores en qua­tre dies i així es tenen tres dies de festa a la set­mana. La segona opció con­sis­teix a reduir la set­mana a 32 hores de feina, però va acom­pa­nyada d’una reducció de sou. Per exem­ple, Telefónica va ofe­rir als tre­ba­lla­dors reduir 5,5 hores la dedi­cació set­ma­nal a canvi de rebai­xar un 16% el sou. En aquest cas, la pro­posta va ser rebut­jada per la major part dels tre­ba­lla­dors. Altres empre­ses com Desi­gual, per exem­ple, també han ofert als tre­ba­lla­dors l’opció de tre­ba­llar qua­tre dies a canvi d’una reducció del 6,5% del sou, una pro­posta que han accep­tat el 86% dels tre­ba­lla­dors.

Final­ment, hi ha una ter­cera manera de fer la set­mana labo­ral de qua­tre dies reduint les hores de feina, però man­te­nint la retri­bució. La clau és apro­fi­tar la digi­ta­lit­zació, el tele­tre­ball, i opti­mit­zar la gestió de les reu­ni­ons. En aquesta opció, el temor és que es pro­du­eixi una pèrdua de pro­duc­ti­vi­tat. Si fos així, ens tro­baríem en una situ­ació en què els tre­ba­lla­dors gua­nyen, però els acci­o­nis­tes per­den.

En aquests moments hi ha en marxa la prova pilot 4 Days Week Glo­bal en asso­ci­ació amb la uni­ver­si­tat d’Oxford. Es tracta d’ una ini­ci­a­tiva en què par­ti­ci­pen més de 180 empre­ses pro­vi­nents de diver­sos països que han de tenir més de 3.000 tre­ba­lla­dors. Després de qua­tre mesos de prova pilot ja hi ha els pri­mers resul­tats, i són bons: el 88% dels líders de les empre­ses ho veuen posi­tiu, ja que en el 49% de les empre­ses la pro­duc­ti­vi­tat ha aug­men­tat i en el 46% s’ha man­tin­gut.

Per això, el 86% d’aques­tes empre­ses diuen que man­tin­dran la set­mana labo­ral de qua­tre dies quan acabi la prova pilot.

Tot i així, la prova no ha fun­ci­o­nant tan bé en el cas de les empre­ses més peti­tes o de les que són més con­ven­ci­o­nals i rígides. Els tre­ba­lla­dors que han par­ti­ci­pat opi­nen que poden des­can­sar més, i equi­li­brar millor la feina amb la vida fami­liar i per­so­nal.

També redu­ei­xen temps en des­plaçaments i esti­men un estalvi en trans­port de 3.700 euros l’any per tre­ba­lla­dor. Per aquests motius, aquesta opció de set­mana labo­ral de qua­tre dies és la més ben valo­rada pels tre­ba­lla­dors.

Com que es tracta d’una opció amb què sem­bla que tot­hom hi podria gua­nyar caldrà seguir-la de prop, ja que no seria d’estra­nyar que més orga­nit­za­ci­ons s’hi apun­tes­sin.

El temps ho dirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.