Política

Trencadissa als Mossos

El cap del cos, Josep Maria Estela, és destituït en agreujar-se el seu enfrontament amb la cúpula d’Interior i amb el número dos

La tria dels nous comissaris ha atiat el divorci

El comissari Sallent, relleu temporal

A través d’un lacònic i fred comunicat rebut exactament a les 12 i 19 minuts del migdia, el Departament d’Interior de la Generalitat va informar ahir de la destitució del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, màxim responsable policial del cos que ocupava el càrrec des de tot just el desembre del 2021. En les encara no sis línies de la nota oficial, no s’argumentaven per enlloc els motius del cessament, tot i que en les últimes hores s’havien multiplicat els rumors que el donaven per fet per les relacions més que tibants entre Estela i la direcció política dels Mossos, per una banda, i una part de la seva estructura uniformada de comandaments, per l’altra. El comissari Eduard Sallent, obertament enfrontat al ja destituït, pren les regnes del cos de manera provisional amb un primer repte d’altura: intentar temperar les aigües i mirar de taponar la crisi. Estela, per la seva banda, ha estat reassignat com a cap de la Regió Policial de Ponent.

La decisió de fulminar Josep Maria Estela es va precipitar ahir després de la trobada que ell mateix va mantenir amb el titular d’Interior, Joan Ignasi Elena, per abordar una situació que, en els últims dies, havia sortit de mare. El detonant concret havia estat el procés per seleccionar els sis nous comissaris que s’han d’incorporar a l’estructura jeràrquica del cos i que, en certa manera, han de servir per tancar l’etapa de transitorietat que es viu a la policia catalana d’ençà de la defenestració de Josep Lluís Trapero. El xoc va venir quan, de la dotzena d’intendents que havien obtingut més nota en el tràmit de selecció intern, la direcció política d’Interior va escollir quatre dones de la llista –Rosa Bosch, Sílvia Catà, Montse Estruch i Mònica Luis– juntament amb dos homes –Ramon Chacó i Miguel Ángel García Alvira–, decisió que s’emmarca en la voluntat expressada públicament pel conseller Elena de feminitzar de manera progressiva la prefectura del cos. Diverses versions assenyalen, però, que aquests noms no van agradar a Josep Maria Estela, que apostava per quatre homes i dues dones com a nous comissaris. D’aquestes diferències, ja se’n va parlar en una cimera entre les dues parts divendres passat, en què, en lloc d’aplacar-se, es van fer encara més patents. Tant és així que, quan l’encara cap dels Mossos va ser citat ahir a la seu de la conselleria, l’opció que se li va oferir va ser la de la renúncia per voluntat pròpia o bé forçada.

Tibantor que ve de lluny

El batibull pels comissaris, però, no és més que el darrer episodi d’una discòrdia que ve de lluny. De fet, d’ençà del seu nomenament a finals del 2021, Estela ha mantingut una relació tibant amb el que era el número dos de l’escalafó dels Mossos, Eduard Sallent, que ja va ser cap del cos entre el juny del 2019 i el novembre del 2020. Amb el pas dels mesos, aquesta mala maror latent mútua es va anar accentuant, fins al punt que el comissari en cap va plantejar al conseller d’Interior el relleu de Sallent. Una petició que no va ser atesa i que, de retruc, va propiciar que l’enfrontament es traslladés a una part de l’estructura del cos, i que des de la cúpula política d’Interior es qüestionés cada cop més la tasca i el tarannà d’Estela, fins a tal punt que ell ja hauria arribat a començar a rumiar en un trasllat que ara s’ha vist precipitat.

Una mostra de la mala maror que es viu ara mateix a la policia catalana és la posició que va adoptar el sindicat Sicme, que representa el 90% dels comandaments, diumenge abans que tot es dinamités, i en què afirmava: “No entendríem el seu cessament [d’Estela]. Necessitem estabilitat i continuïtat, així com respecte a la prefectura del cos. No tolerem que es posi en dubte la seva professionalitat.” Al seu torn, i amb la destitució ja confirmada, l’Associació Professional de Comandaments dels Mossos (Copcat) ha mostrat la seva “tristesa” per la notícia. Per la seva banda, el ja excap dels Mossos va fer ahir un escrit intern de comiat en què instava els agents a no deixar que “el soroll mediàtic i la mesquinesa” els “distreguin” del seu dia a dia. “Tot això passarà”, hi afegia.

La crisi deixa els Mossos d’Esquadra en una situació d’interinitat en què el comissari Eduard Sallent queda com a cap temporal. D’aquí a final d’any, haurà de pilotar una transició en espera de la incorporació efectiva dels sis nous comissaris, que ara han de completar el curs, i que haurà de culminar amb el nomenament del relleu definitiu d’Estela a la prefectura.

LES FRASES

No deixeu que el soroll mediàtic i la mesquinesa us distreguin del vostre dia a dia
Josep Maria Estela
exComissari en cap dels mossos
El cos dels Mossos s’està ressentint dels canvis dels últims dies. Les institucions s’han de respectar
Josep Rius
vicepresident de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.