Política

Unió Europea

Brussel·les presenta una bateria de propostes energètiques

La Comissió Europea exposa les noves mesures legislatives per fer front a l’encariment del gas i aconseguir abaratir la factura de l’electricitat per a les llars i les empreses

La Comissió Europea (CE) presenta avui les seves propostes legislatives per fer front a l’encariment del preu del gas i aconseguir rebaixar la factura energètica de les llars i les empreses. Hi ha previst que aquestes mesures siguin aprovades avui pel Col·legi de Comissaris, que es reuneix a Estrasburg per haver-hi ple del Parlament Europeu, i posteriorment serà la presidenta del govern comunitari, Ursula von der Leyen, l’encarregada de presentar-les en roda de premsa.

Acompanyada per les comissàries d’Energia, Kadri Simson, i d’Afers Econòmics, Mairead McGuinness, la presidenta de la Comissió Europea desgranarà aquest “paquet complex” de propostes legislatives del full de ruta per lluitar contra l’encariment dels preus energètics que va presentar la setmana passada a la cimera informal de caps d’Estat i de govern de la UE.

Von der Leyen presentarà les mesures energètiques dos dies abans que els líders europeus es reuneixen a Brussel·les en una cimera formal de dos dies, que conclourà divendres i en la qual el preu de l’energia serà un dels temes destacats de l’agenda. La nova bateria de propostes energètiques arribarà després que els 27 hagin analitzat durant les últimes dues setmanes diferents possibilitats per posar un topall al preu del gas, primer els caps d’estat i de govern a la citada cimera informal de Praga i després els ministres d’Energia en una altra reunió a la capital txeca.

Després de la primera cita, els líders de la UE van reclamar a l’executiu comunitari idees “clares i concretes”, en paraules del primer ministre italià en funcions, Mario Draghi, que poguessin ser aproves en setmanes per aconseguit com més aviat millor reduir el preu desorbitat del gas, a causa, principalment, de les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

El testimoni va ser assumit dies més tard pels titular d’Energia dels 27, els quals es van encarregar d’apropar posicions i trobar punts en comú sobre la manera d’actuar, que continua dividint les capitals tot i que totes elles comparteixen el diagnòstic de la situació i la urgència d’actuar.

Iniciativa per reforçar les infraestructures crítiques

La Comissió Europea (CE) presenta aquest dimarts una iniciativa per a reforçar les infraestructures crítiques al si de la Unió Europea, després dels recents atacs als gasoductes Nord Stream 1 i 2, al mar Bàltic. La preocupació per les infraestructures crítiques no és nova. La Comissió Europea va adoptar en 2006 el Programa Europeu per a la Protecció d’Infraestructures Crítiques (EPCIP), que estableix un marc europeu per a la protecció d’infraestructures crítiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.