Política

unió europea

Brussel·les planteja obligar els estats a comprar conjuntament el 15% del gas

La CE proposa un “límit dinàmic” al preu del gas mentre prepara un índex de preus complementari pel gas natural liquat

La Comissió Europea proposa fixar un “límit dinàmic” al preu del gas per fer front a “l’extrema volatilitat”, obligar els estats a comprar conjuntament el 15% del gas i establir un mecanisme de solidaritat entre ells per fer front als problemes de subministrament.

Aquestes són les tres propostes que formen la recepta que l’executiu comunitari ha presentat aquest dimarts, dos dies abans que els líders europeus tornin a debatre com aplacar la crisi pels preus de l’energia.

A més, Brussel·les planteja redirigir 40.000 milions d’euros de la política de cohesió a ajudar empreses i llars a fer front a l’impacte per l’alça dels preus, com ja havia avançat l’eurocomissària de Cohesió, Elisa Ferreira.

Brussel·les també recomana fixar un límit al nivell de fluctuació dels preus negociats en un sol dia amb l’objectiu de “protegir” els operadors. Aquest límit “temporal” i “dinàmic” s’utilitzaria mentre es prepara un índex de preus complementari pel gas natural liquat per reflectir millor la realitat energètica europea.

Ara, la UE compra més gas natural liquat i l’executiu comunitari apunta que el TTF “no reflecteix de manera adequada el preu de les transaccions”. L’encarregada de fer-ho, de cara al març del 2023, serà l’Agència Europea de Cooperació dels Reguladors de l’Energia (ACER, per les seves sigles en anglès).

El paquet de la Comissió Europea no inclou com a mesura la límitació del preu del gas que es fa servir per a la generació elèctrica. Amb tot, el document de Brussel·les menciona que desenvoluparan amb els estats “maneres” per limitar la contaminació del preu del gas en l’electricitat. L’executiu comunitari admet que la mesura ha rebaixat els preus a Espanya i Portugal i que “val la pena considerar la seva introducció a escala europea”, però subratlla que encara li genera dubtes que s’han d’abordar. De fet, una de les majors reticències de Brussel·les per ampliar l’anomenada excepció ibèrica és que pugui augmentar el consum energètic.

Compres conjuntes de gas

Amb l’objectiu de fer valer la seva posició negociadora per aconseguir millors preus, Brussel·les vol que els estats comprin conjuntament almenys el 15% del gas. L’executiu comunitari planteja mecanismes de transparència per a les compres i se l’haurà d’informar abans de concloure qualsevol operació per sobre dels 500 milions de metres cúbics. El document també proposa que, en la mateixa línia, les empreses puguin formar consorcis per a la compra de gas.

D’altra banda, la Comissió Europea planteja un mecanisme de solidaritat entre els estats membre per evitar disparitats en el subministrament. Es tracta, segons el document de Brussel·les, de tenir regles comunes perquè no tots els estats tenen acords de solidaritat entre ells. Amb aquestes normes comunes, l’executiu comunitari vol garantir que els estats que tinguin problemes de subministrament rebran gas d’altres països. Només hi ha sis acords de solidaritat signats entre els estats membre dels 40 que podrien existir.

Ara, els caps d’estat i de govern de la UE hauran de debatre aquestes mesures en la reunió de dijous i divendres a Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.