Societat

crisi migratòria

El vaixell de l’ONG SOS Humanity es nega a salpar d’Itàlia sense desembarcar tots els migrants

En les pròximes hores es presentaran diferents recursos davant la fiscalia de Catània per aconseguir que els refugiats puguin abandonar els vaixells de rescat afectats per la negativa italiana

L’ONG alemanya SOS Humanity, el vaixell de la qual, l’Humanity 1, ha estat obligat a desembarcar només 144 migrants, els més vulnerables, no abandonarà el port de Catània (Sicília, sud d’Itàlia) fins que ho facin també els 35 migrants restants, als quals les autoritats italianes no deixen baixar a terra.

“No ens mourem d’aquí, no deixarem el port”, ha dit Till Rummenhohl, cap de les operacions de cerca i rescat de la nau, en una roda de premsa a la localitat siciliana. Rummenhohl ha destacat que “aquestes persones tenen drets”, entre ells “a la protecció internacional”, segons els mitjans locals.

El govern italià, que presideix la ultradretana Giorgia Meloni, manté un pols amb les ONG que socorren persones al Mediterrani i la seva nova estratègia és deixar desembarcar només als més vulnerables, després d’un decret signat aquest divendres en el qual també es reivindica que siguin els països de bandera de les naus Alemanya i Noruega– els que s’impliquin en l’acolliment.

L’ONG ha revelat que el capità i la tripulació van decidir ignorar l’ordre que van rebre diumenge passat perquè “no tenien una altra alternativa” i actualment preparen un recurs que presentaran en les pròximes hores davant el Tribunal Administratiu Regional del Lazio, la capital del qual és Roma, ha dit el seu advocat Riccardo Campochiaro.

“Demanem la suspensió de la mesura, donada la urgència del cas. En aquest cas, deixaria de ser eficaç. A més, ja hem sol·licitat la protecció internacional de les persones que queden a bord. Tots ells han demanat ser reconeguts com a refugiats pel nostre país”, ha revelat.

A més, l’ONG també presentarà “un recurs urgent entre avui i demà en el tribunal civil de Catània, que té a veure amb el dret d’aquestes persones a entrar en territori italià”.

L’ONG ha revelat també que “hi ha associacions que s’estan mobilitzant per a presentar una denúncia davant la fiscalia de Catània –que coneix molt bé la situació– pel tracte que reben els immigrants i el fet que no hagin estat desembarcats tots”, ha agregat l’advocat.

També s’ha efectuat un desembarcament selectiu en el Geo Barentsz, de Metges Sense Fronteres (MSF), del qual anit van baixar 357 persones, en la seva majoria dones i nens, mentre queden en el vaixell 215 nàufrags, han dit fonts de l’ONG, que ha rebut “un advertiment que diu que si no complim les normes del decret, ens arrisquem a una multa de fins a 50.000 euros”.

A l’espera que se’ls permeti desembarcar es troben el Rise Above, de l’alemanya Mission Lifeline, amb 89 rescatats, després de sis evacuacions mèdiques en total en les últimes hores, segons va explicar Efe el seu capità, l’espanyol Marco Antonio Martínez, i la noruega Ocean Viking, de SOS Méditerranée amb altres 234 immigrants, on “la situació empitjora de minut en minut perquè la gent està desesperada”, han explicat Efe fonts de l’ONG francesa.

Tres immigrants del Geo Barentsz es llancen a l’aigua del port de Catània

Tres dels 215 immigrants que es troben a bord del vaixell humanitari Geo Barentsz, rescatats en el Mediterrani central fa dues setmanes, s’han llançat aquest dilluns a l’aigua del port de Catània després que les autoritats italianes es neguessin a permetre el seu desembarcament.

Els tres homes han sortit de la mar pels seus propis mitjans i dos d’ells romanen asseguts en el moll central del port i es neguen a tornar a embarcar. L’altre ha tornat a bord i ha explicat que es va tirar a l’aigua per a ajudar als altres dos.

Des de la coberta de l’embarcació els immigrants han penjat diverses pancartes en les quals pot llegir-se “Help us” (ajudeu-nos, en castellà) mentre que dues desenes d’activistes han acudit al port a cridar “vergonya o llibertat” i els rescatats a bord els acompanyen des de les finestres del vaixell.

Entre ells està Ruggero Marcoantonio, portaveu de l’associació juvenil “Friday for Future” de Catània, que ha acudit al port per a cridar en contra del que considera una “injustícia”, sobretot perquè creu que la immigració s’està veient agreujada per la crisi climàtica.

La Geo Barentsz de Metges Sense Fronteres (MSF) va accedir anit al port de Catània amb 572 immigrants a bord, però Itàlia únicament ha permès el desembarcament dels “vulnerables”, un total de 357 persones, en la seva majoria dones, nens i malalts.

L’ONU demana a Europa que faciliti el desembarcament urgent de 600 migrants

Agències de les Nacions Unides han demanat avui en un comunicat conjunt als països europeus que permetin un desembarcament “ràpid i segur” dels prop de 600 migrants actualment encallats en quatre vaixells de rescat d’ONG en la ruta del Mediterrani central.

Els migrants, alguns d’ells embarcats fa ja dues setmanes, es troben en aigües internacionals després de ser rescatats en zones pròximes a Malta i Líbia: 234 d’ells estan en l’Ocean Viking, 217 en el Geo Barentsz, 35 en l’Humanity1 i 88 en el Rise Above.

“Els esforços d’Itàlia per permetre el desembarcament de 400 persones, les més vulnerables a bord de l’Humanity 1 i el Geo Barentsz, són benvinguts, però es necessita una solució urgent per als restants”, assenyala el comunicat conjunt de l’Agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) i l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

“Demanem als Estats de la regió que protegeixin les vides dels rescatats, acabant amb l’actual atzucac i oferint un lloc segur per a desembarcar”, van insistir les dues agències, que van demanar que es prioritzin “el salvament de vides i la dignitat humana”.

Després del desembarcament, els països europeus haurien de compartir la responsabilitat a l’hora d’acollir a aquests supervivents, molts d’ells embarcats a Líbia, on “en nombrosos casos van sofrir abusos i violacions de drets humans”, han afegit ACNUR i OIM.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.