Política

La UE proposa un fons per als afectats pels desastres

La CE avisa la Xina que ja no pot qualificar-se com a país en desenvolupament i preveu friccions amb Pequín

Els negociadors de la COP27 miraran d’arrencar acords durant el cap de setmana

La Unió Europea va animar ahir una mica les minses perspectives que la cimera del clima COP27 de Sharm al-Sheikh doni algun fruit rellevant en proposar establir un fons específic per al finançament dels danys dels països afectats per desastres derivats del canvi climàtic.

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va presentar una “oferta final” per establir un fons específic per al finançament de pèrdues i danys, però sota dues condicions: que vagi dirigit als països “més vulnerables” i que disposi d’una àmplia base de donants.

Això vol dir que ha de “basar-se en la situació econòmica dels països el 2022 i no del 1992”, va assenyalar el també responsable comunitari del Pacte Verd en clara al·lusió al fet que països com la Xina no haurien de qualificar-se actualment com a país en desenvolupament.

Timmermans va fer aquesta proposta durant la matinada en una reunió plenària dels negociadors de la cimera en què no va voler fer referència a la situació econòmica de cap país en concret. Quan va ser interpel·lat per la Xina, però, va afirmar que la manera de reaccionar del país asiàtic durant la reunió fa preveure que “hi haurà desacords”. Fonts coneixedores d’aquesta proposta europea van assenyalar que això inclouria “almenys els petits estats insulars en desenvolupament i els països menys desenvolupats”, la qual cosa deixaria fora la Xina. Altres fonts van afirmar que l’objectiu no és tant excloure, sinó prioritzar l’ajuda als més vulnerables.

Com en anteriors edicions, la manca de voluntat política d’alguns països i la cobdícia d’uns altres per no reparar els impactes climàtics en els menys desenvolupats deixarà els negociadors de la COP27 mirant de tancar acords de mínims d’última hora durant el cap de setmana, amb la cimera oficialment ja tancada.

La trobada de Sharm al-Sheikh ha estat marcada, des de l’inici, per una capacitat de negociació limitada a causa de l’absència de Rússia per la guerra a Ucraïna, a la qual s’afegeixen l’Índia i la Xina, països que són entre els grans emissors de gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera i causants de l’escalfament global.

Tot i la poca ambició climàtica demostrada, durant els quinze dies de reunions s’han assolit alguns acords i se n’han enfortit uns altres que es van signar en anteriors conferències. Pel que fa a la mitigació climàtica, més de 200 països, regions i fabricants, entre altres actors, s’han unit en la coalició Accelerating to Zero (A2Z), que és una ampliació de la declaració sobre vehicles zero emissions signada en la COP26 per eliminar la venda d’automòbils i furgonetes de combustió a partir del 2035 als grans mercats.

La presidència de la COP27 ha presentat el primer esborrany de la decisió final que sortirà de la cimera d’Egipte en el qual es manté un llenguatge enrevessat i sense poques novetats respecte a documents previs o l’acord de Glasgow. L’apartat dedicat a energia reconeix la preocupació per l’impacte de la crisi energètica per la guerra a Ucraïna.

LES FRASES

Continuo compromès a tancar la conferència d’una manera ordenada
Adoptarem una sèrie de decisions de consens ambicioses i equilibrades
Sameh Shoukry
president de la cop27
Ens commou la bona voluntat que hi ha hagut en la conferència
Shauna Aminath
ministre del clima de les maldives


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.