Medi ambient

La COP27 acorda crear un fons per compensar els danys als països més vulnerables

La cimera del clima de Sharm al-Sheikhes tanca sense avenços respecte a la reducció dels combustibles fòssils ni els 1,5ºC d’escalfament global

La COP27 ha posat punt final amb l’apro­vació de la cre­ació d’un fons per finançar les “pèrdues i danys irre­ver­si­bles” dels països en desen­vo­lu­pa­ment més vul­ne­ra­bles al canvi climàtic. L’acord històric entre els 200 països par­ti­ci­pants a la cimera del clima de Sharm al-Sheikh (Egipte) ha arri­bat de mati­nada després de l’habi­tual nego­ci­ació mara­to­ni­ana i in extre­mis, amb l’amenaça de la UE d’aban­do­nar la taula si es renun­ci­ava al límit d’1,5 graus de l’escal­fa­ment glo­bal. Final­ment, el text final manté que cal tre­ba­llar per no pas­sar d’aquest grau i mig d’escal­fa­ment, però no va més enllà del que es va acor­dar a la COP26 de Glas­gow. En paral·lel, tam­poc hi ha avenços sig­ni­fi­ca­tius res­pecte a la reducció dels com­bus­ti­bles fòssils.

De fet, el vice­pre­si­dent de la Comissió Euro­pea res­pon­sa­ble del Pacte Verd, Frans Tim­mer­mans, s’ha mos­trat “dece­but” per no haver acon­se­guit que s’adoptés “un llen­guatge fort” en la qüestió de la reducció d’emis­si­ons con­ta­mi­nants en el text final.

Un pas impor­tant però insu­fi­ci­ent

“La COP27 ha fet un pas impor­tant cap a la justícia. Agra­eixo la decisió d’esta­blir un fons de pèrdues i danys, i de posar-lo en fun­ci­o­na­ment els pro­pers anys”, ha cele­brat el secre­tari gene­ral de les Naci­ons Uni­des (ONU), António Guter­res. “És evi­dent que això no serà sufi­ci­ent, però és un senyal polític molt neces­sari per recons­truir la con­fiança per­duda”, ha reco­ne­gut Guter­res. D’altra banda, Gre­en­pe­ace també ha aplau­dit aquest fons per a pèrdues i danys dels països més vul­ne­ra­bles al canvi climàtic. “És un punt de par­tida impor­tant per acon­se­guir la justícia climàtica, i una victòria de la ciu­ta­da­nia i dels acti­vis­tes pel canvi climàtic”, ha asse­gu­rat l’orga­nit­zació eco­lo­gista. “Els governs han posat la pri­mera pedra d’un fons que es neces­si­tava de fa molt de temps”, ha apun­tat Yeb Saño, cap de la dele­gació de Gre­en­pe­ace a la COP27.

“Fins a l’últim moment aques­tes nego­ci­a­ci­ons s’han vist enter­bo­li­des pels intents d’inter­can­viar les millo­res en l’adap­tació i la miti­gació a canvi d’avenços en el fons de pèrdues i danys”, ha aler­tat Saño, que també ha cri­ti­cat que els grups de pressió de la indústria fòssil hagin acu­dit “en massa” a aquesta cimera de Sharm al-Sheikh i han acon­se­guit part del seu objec­tiu: en la decla­ració final s’han igno­rat les peti­ci­ons per incloure l’aban­do­na­ment pro­gres­siu de tots els com­bus­ti­bles fòssils, també el gas i el petroli (Rússia i Aràbia Sau­dita han estat els països més bel·lige­rants). “Si no s’acaba ràpida­ment amb l’ús d’aquests com­bus­ti­bles fòssils, no hi haurà els diners neces­sa­ris a tot el món per cobrir les des­pe­ses de les pèrdues i danys”, ha avi­sat el cap de la dele­gació de Gre­en­pe­ace a la COP27.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.