Medi ambient

La UE amenaça d’abandonar la COP27 si es renuncia al límit d’1,5 graus de l’escalfament global

“És millor no tenir cap resultat que un mal resultat”, diu el vicepresident de la Comissió Europea

La presidència de la cimera del clima treballa amb els diferents països sobre un esborrany d’acord

La Unió Europea ha marcat com a línia vermella “mantenir viu” el límit d’1,5 graus de l’escalfament global per seguir les negociacions de la COP27, fins al punt que els representants comunitaris amenacen de marxar de la cimera si es renuncia a aquest objectiu. “És millor no tenir cap resultat que un mal resultat”, ha assegurat el vicepresident de la Comissió Europea Frans Timmermans davant unes negociacions que ja es troben en el temps de descompte. En declaracions des de la cimera, Timmermans ha remarcat que la Unió Europea vol “un resultat positiu”, però ha avisat que no acceptarà “un resultat a qualsevol preu”.

Timmermans ha fet les declaracions acompanyat de diversos ministres europeus responsables de polítiques climàtiques, entre ells la vicepresidenta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Tots els ministres estan preparats per marxar si no aconseguim un bon resultat”, ha afirmat el vicepresident de l’executiu comunitari.

“Encara no hem vist el text final. Volem marxar tot sabent que hem fet alguna cosa per mantenir viu l’1,5”, ha subratllat Timmermans. “El nostre missatge és clar: no podem acceptar que l’1,5 mori aquí i avui”, ha afegit Timmermans a través d’una piulada.

La COP27 està ja en temps de descompte perquè aquest divendres era l’últim dia. En no tancar cap acord, les negociacions continuen. Els països en desenvolupament reclamen un compromís per crear un fons independent per finançar les compensacions pels danys que pateixen pel canvi climàtic. La Unió Europea ha acceptat finalment la creació d’aquest fons, però l’ha condicionat al fet que l’ajuda vagi destinada als països més vulnerables i que el finançament vingui d’una “àmplia base” de donants.

L’esborrany de l’acord

La presidència de la cimera del clima de les Nacions Unides ha difós un esborrany per a un acord en temes de mitigació (reducció d’emissions contaminants) que “impedeix” la possibilitat d’un acord tal i com està redactat, segons han confirmat fonts de la UE a Efe.

El document reconeix i reafirma els objectius de temperatura de l’Acord de París per a mantenir l’augment de la temperatura per sota dels 2ºC respecte als nivells preindustrials i per a continuar els esforços per a limitar aquest augment a 1,51C.

Amb tot, en el seu articulat no es reconeix en cap moment la necessitat que la xifra d’1,5ºC s’aprofundeixi i sigui la nova referència, alhora que deixa a la lliure voluntat dels països que formen part de la COP que implementin mesures per assolir aquest objetiu.

L’esborrany també apunta que seran les parts les qui revisaran i reforçaran individualment els seus plans nacionals d’acció climàtica per al 2030 per adequar-les a l’objectiu de l’Acord de París, “tenint en compte les diferents circumstàncies nacionals”, amb la “urgència d’augmentar l’ambició”.

En l’esborrany s’indica que aquestes iniciatives es donaran amb un pla de treball que s’aplicarà de forma “no prescriptiva”, sense que siguin “punitives” i sempre “respectuoses de la sobirania nacional i de les circumstàncies nacionals”.

A més, “no donaran lloc a nous objectius o fins més enllà dels acords en l’Acord de París” i els seus procediments i terminis per a anunciar aquests progressos es mantindran segons el que s’estableixi en aquests acords, cada cinc anys.

Tots aquests aspectes xoquen amb les demandes de la UE, que ha vinculat el seus suport a la creació d’un fons de l’acció climàtica per a abordar el tema de pèrdues i danys a que hi hagués també un pla ambiciós per a la mitigació.

En aquest sentit, la UE i diversos països defensen que en aquesta COP27 es garanteixi que l’increment de la temperatura no superi els 1,5ºC, per la qual cosa hauria de ser obligatori que els països de forma obligatòria revisin els seus compromisos cada any per orientar-los cap a aquest objectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.