Opinió

Salari mínim interprofessional

Penso que és correcta la fixació d’una quantitat mínima per remunerar el factor treball, però també penso que no ho és que la quantitat d’aquesta remuneració mínima sigui idèntica en tots els punts de l’Estat
L’SMI és necessari, però amaga una limitació que està motivada pel seu propi règim de funcionament: la seva percepció està vinculada al fet que la persona treballi la totalitat de la jornada legal, per la qual cosa una contractació a temps parcial per un nombre inferior d’hores implica la no percepció de l’SMI

El del salari mínim inter­pro­fes­si­o­nal (SMI) és un tema recur­rent, però que últi­ma­ment està d’actu­a­li­tat per la quan­ti­tat a què cal aug­men­tar-lo i per la con­veniència, o no, de dur a terme aquest aug­ment. El pri­mer debat el vin­cula al man­te­ni­ment del poder adqui­si­tiu de les per­so­nes afec­ta­des per l’SMI; el segon, a les des­pe­ses de les empre­ses i a l’impacte que l’SMI té en la demanda de feina.

A Espa­nya, l’SMI va néixer l’abril del 1970, i la seva filo­so­fia estava ori­en­tada des del prin­cipi a com­pen­sar, almenys en part, els incre­ments de preus que es produïen –molt ele­vats lla­vors–, un pro­blema que tot i que poste­ri­or­ment es va reduir mai ha des­a­pa­re­gut.

Al gràfic adjunt es pot obser­var –des del gener del 1999 fins a l’últim import que per a l’SMI ha estat pro­po­sat (el seu nivell el fixa el govern després d’una nego­ci­ació amb els ano­me­nats agents soci­als)– l’evo­lució que ha tin­gut l’SMI expres­sat en euros men­su­als a raó de dotze pagues l’any. Però la filo­so­fia amb què va néixer l’SMI a la pràctica s’ha com­plert amb tan escassa apro­xi­mació que es pot dir que ha fra­cas­sat en l’objec­tiu de con­ser­var el poder adqui­si­tiu de les per­so­nes que per­ce­ben aquesta remu­ne­ració. Al gràfic, la línia blava recull la marxa de l’SMI en euros cor­rents de cada any, men­tre que la ver­me­lla mos­tra la marxa de l’SMI en euros cons­tants del 1999.

L’SMI expres­sat en euros cor­rents mos­tra un recor­re­gut per­ma­nent­ment a l’alça, en uns moments més que en d’altres: bas­tant estan­cat entre el juliol del 2010 i el gener del 2016 i clara­ment a l’alça des d’aquest últim any; però això no suc­ce­eix con­si­de­rant l’evo­lució de l’SMI en euros cons­tants. Des de l’inici d’aquesta sèrie i fins al gener del 2004, decreix. Aug­menta fins al gener del 2009 i després cau i remunta a par­tir del gener del 2016 fins al gener del 2020 i després cau en espera d’aquesta última pujada anun­ci­ada.

El resum de les dues evo­lu­ci­ons seria que men­tre que des del 1999 l’SMI en euros cor­rents ha cres­cut el 164%, en aquests vint-i-qua­tre anys i en euros cons­tants només ho farà si per al 2023 l’SMI s’incre­menta, en la millor de les seves opci­ons, el 39%. La diferència entre tots dos és abis­mal.

Tan­ma­teix, tal com jo ho veig, la con­cep­tu­a­lit­zació de l’SMI falla des de la base. Penso que és cor­recta la fixació d’una quan­ti­tat mínima per remu­ne­rar el fac­tor tre­ball, però també penso que no ho és que la quan­ti­tat d’aquesta remu­ne­ració mínima sigui idèntica en tots els punts de l’Estat, ni que tam­poc sigui igual per als tre­ba­lla­dors de totes les empre­ses.

El poder adqui­si­tiu no és idèntic a tot arreu d’Espa­nya, és a dir, ni un mateix bé té el mateix preu en totes les loca­li­tats espa­nyo­les ni amb una quan­ti­tat deter­mi­nada d’euros es pot adqui­rir la mateixa quan­ti­tat de béns o ser­veis a totes les loca­li­tats d’Espa­nya. És el que es coneix com a pari­tat de poder adqui­si­tiu (PPA). Penso que l’SMI s’hau­ria d’adap­tar al PPA de cada lloc, i com que és com­plex vin­cu­lar-lo a cada loca­li­tat, almenys s’hau­ria de lli­gar, en un prin­cipi, al PPA de cada regió.

Al qua­dre adjunt es mos­tra el PPA de cadas­cuna de les regi­ons espa­nyo­les pre­nent com a índex 100 el d’Espa­nya (columna A) i l’SMI en euros men­su­als (dotze pagues) ajus­tat al PPA de cada regió pre­nent com a referència per a Espa­nya la pro­posta màxima que s’ha fet en el moment d’escriure aquest text: 1.283 euros (columna B).

D’altra banda, no totes les empre­ses es tro­ben en les matei­xes con­di­ci­ons per pagar una mateixa quan­ti­tat. De fet, la comp­ta­bi­li­tat de cada com­pa­nyia hau­ria de ser l’eina que deter­minés aquesta quan­ti­tat.

Hi ha empre­ses i enti­tats que estan en dis­po­sició de pagar un SMI molt supe­rior a aquests 1.283 euros de què s’està par­lant en l’àmbit de l’Estat espa­nyol en dotze pagues adap­tant-los al nivell del PPA de cada regió, perquè la seva pro­duc­ti­vi­tat i la seva situ­ació finan­cera així ho indi­quen, men­tre que d’altres pura­ment i sim­ple­ment no ho poden fer. Tècni­ca­ment seria fac­ti­ble, però una altra cosa seria el nivell d’accep­tació que la mesura tin­dria (i sem­pre sense obli­dar el frau fis­cal pre­sent a Espa­nya).

L’SMI és neces­sari, però amaga una limi­tació que està moti­vada pel seu propi règim de fun­ci­o­na­ment: la seva per­cepció està vin­cu­lada al fet que la per­sona tre­ba­lli la tota­li­tat de la jor­nada legal, per la qual cosa una con­trac­tació a temps par­cial per un nom­bre infe­rior d’hores implica la no per­cepció de l’SMI. Per aquesta raó, a Espa­nya el 14,6% de les per­so­nes ocu­pa­des són pobres, ja que la seva renda se situa per sota del llin­dar de la pobresa. Per medi­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.