Política

Estat espanyol

Brussel·les evita comentar la decisió del TC però insta “totes les parts” a “complir les regles”

La Comissió Europea assegura que segueix “de prop” la situació a Espanya

L’executiu comunitari insisteix des de fa temps que l’Estat ha renovar el CGPJ i després reformar el sistema d’elecció

La Comissió Europea (CE) ha dit aquest dimarts que està al cas de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) espanyol de paralitzar la tramitació de la reforma judicial al Senat i ha demanat a totes les parts implicades que compleixin “les regles i els processos establerts”.

“Normalment no comentem decisions judicials. Esperem que totes les autoritats i parts nacionals actuïn d’acord amb les regles i procediments a nivell nacional”, ha manifestat el portaveu comunitari de Justícia, Christian Wigand, durant la roda de premsa diària de l’executiu europeu.

Wigand ha evitat comentar de manera directa tant la decisió del TC de congelar la reforma impulsada pels partits del govern, i que afectava aquest tribunal, com el propi text de la llei.

No obstant això, el portaveu ha assegurat que segueixen “de prop” la situació a l’Estat i que vigila les reformes en el context del seu informe anual sobre l’Estat de dret als països de la UE, del qual el proper estiu es publicarà la quarta edició.

Fa anys que l’executiu comunitari insisteix a Espanya que la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és una qüestió “prioritària” per a l’Estat espanyol, que posteriorment hauria de modificar el sistema d’elecció perquè segueixi els “estàndards europeus”.

Fonts comunitàries citades per EFE recorden que les reformes judicials profundes requereixen que es consulti prèviament totes les parts implicades, com els òrgans dels jutges, els fiscals o fins i tot la Comissió de Venècia del Consell d’Europa, en certs casos, abans de ser presentades a la tramitació.

En el passat la Comissió ha recriminat a altres països que hagin accelerat certs processos de reforma importants sense consultar les parts, com en el cas de Romania o Polònia.