Societat

El teòleg alemany

Benet XVI va destapar els milers de casos d’abusos sexuals a menors dins l’Església, va desemmascarar Marcial Maciel i va demanar perdó

Intel·lectual observador i poc viatger, va voler fer neteja en l’estructura del Vaticà, la cúria, fet que va propiciar l’aparició de les acusacions de corrupció i de la filtració de documents del ‘Vatileaks’

Cap gest de l’Església moderna ha estat tan revolucionari com la seva dimissió

Benet XVI, el 265è papa de la història de l’Església catòlica, serà recor­dat sem­pre pel seu dar­rer gest: la dimissió. Un acte insòlit que va mar­car un abans i un després en la ins­ti­tució més antiga del món, un pas revo­lu­ci­o­nari que Joseph Rat­zin­ger va donar quan la imatge de l’Església i el Vaticà estava tocada i enfon­sada, quan ell, exhaust, havia acon­se­guit ini­ciar una neteja interna que havia fet obrir la caixa dels trons. El seu gest posa­ria en safata l’ober­tura de l’Església de Fran­cesc.

L’ale­many Joseph Rat­zin­ger va ser esco­llit papa el 19 d’abril del 2005. Lluny de la per­so­na­li­tat extra­ver­tida dels papes que el van pre­ce­dir i suc­ceir, Joan Pau II i Fran­cesc, res­pec­ti­va­ment, Benet XVI era un teòleg ale­many taci­turn i apli­cat (un dels teòlegs clau del Con­cili Vaticà II) a qui més que estar amb la gent i ser un líder de mas­ses el que li agra­dava era escriure i pen­sar. Però ell, que quan va ser pre­fecte de Con­gre­gació per a la Doc­trina de la Fe va assa­ben­tar-se dels casos de pederàstia i cor­rupció i no va dir-ne res (fins i tot el diari ale­many Die Zeit l’ha acu­sat d’enco­brir un cas d’abu­sos quan era arque­bisbe de Múnic), va ser qui, para­do­xal­ment, va veure que l’Església havia d’ento­mar el mea culpa si volia sobre­viure. I va des­ta­par l’escàndol dels abu­sos sexu­als a menors i va dema­nar perdó.

Des­co­brir els casos de pederàstia come­sos per sacer­dots i reli­gi­o­sos al llarg de 50 anys arreu del món, espe­ci­al­ment als Estats Units, Austràlia, Ale­ma­nya, Holanda i Irlanda, va com­mo­ci­o­nar el món. També va desem­mas­ca­rar el fun­da­dor de la ultra­con­ser­va­dora con­gre­gació dels Legi­o­na­ris de Crist, Mar­cial Maciel, un autèntic cri­mi­nal amb dese­nes de vícti­mes. El declivi d’aquesta con­gre­gació i la mala premsa en d’altres de simi­lars, com ara l’Opus Dei, que havien acon­se­guit la màxima cota de poder sota la pro­tecció de Joan Pau II, carac­te­rit­zen el man­dat de Benet XVI, un papa que va voler recon­ci­liar-se amb les con­gre­ga­ci­ons històriques, menys valo­ra­des amb l’ante­rior papat.

No només va ser el papa que va des­ta­par la pederàstia. Cons­ci­ent que din­tre del Vaticà es coïen mol­tes coses i que el poder de la cúria era il·limi­tat, va començar a fer neteja. Al con­trari que el seu pre­de­ces­sor, Joan Pau II, que sem­pre viat­java i no s’interes­sava massa pel que pas­sava a Roma, Benet XVI viat­java poc i obser­vava molt. Va donar el màxim poder al seu secre­tari d’Estat, Tar­ci­sio Ber­tone, que va començar a moure car­de­nals de lloc. Pocs mesos després que Ber­tone des­tituís el secre­tari gene­ral del gover­na­to­rato de la Ciu­tat del Vaticà, Carlo Maria Viganò, i l’enviés de nunci als Estats Units, va escla­tar el Vati­le­aks. El com­plot con­tra el papa va anar in cres­cendo fins que, insos­te­ni­ble, va sor­gir el cas de les fil­tra­ci­ons de les car­tes per­so­nals del sant pare, es va dete­nir el seu major­dom i el cas es va tan­car com es va poder. Mesos després, arran d’un informe intern sobre la cor­rupció al Vaticà encar­re­gat pel mateix Benet XVI, el papa dimi­ti­ria.

Més enllà de des­ta­par la cor­rupció, Benet XVI també va ser el papa que va inten­tar reu­ni­fi­car tots els catòlics. El 2009, en una decisió molt polèmica que molts no li han per­do­nat, va aixe­car l’exco­munió a qua­tre bis­bes lefebv­ris­tes, entre ells l’anti­se­mita Ric­hard Willi­am­son. En el mateix pla de reu­ni­fi­cació, Benet XVI va obrir les por­tes als angli­cans que vol­gues­sin pas­sar-se a l’Església catòlica (una invi­tació als cler­gues i fidels des­con­tents amb l’orde­nació de dones i gais).

Nova evan­ge­lit­zació

Per sobre de tot, Joseph Rat­zin­ger va ser el papa que va ini­ciar el procés de nova evan­ge­lit­zació. Cons­ci­ent que l’Església vivia la fi d’una època, va voler unir fe i raó i no va esca­ti­mar esforços per recor­dar que la Bíblia és pilar de la cul­tura occi­den­tal.

Amb Cata­lu­nya va tenir una relació afor­tu­nada ja que, al con­trari que el seu ante­ces­sor, va valo­rar la iden­ti­tat pròpia i la llen­gua, que va ser vehi­cu­lar en la con­sa­gració de la Sagrada Família, un acte que va donar la volta al món.

Benet XVI mai no va voler ser papa. Era un teòleg que, al final, va ser con­seqüent. El gest de dimi­tir va can­viar el con­cepte de l’Església.

8
anys
va durar el mandat de Benet XVI, que va accedir al tron de Pere el 19 d’abril del 2005 i va fer efectiva la seva renúncia el 28 de febrer del 2013. A partir d’aquell moment, sempre a l’ombra i en total anonimat, Benet XVI, el papa que va venir a Barcelona a consagrat la Sagrada Família, ha viscut al recinte del Vaticà sense fer soroll. Ha mantingut el títol de papa emèrit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.