Societat

ESPARTAC PERAN

PERIODISTA

“El dol és com una muntanya russa”

Explico la meva història i tenia pànic que algú vingués a compadir-me, i per sort això no ha passat

El peri­o­dista i pre­sen­ta­dor de TV3 debuta literària­ment amb Tres desit­jos abans de morir (La Cam­pana), on refle­xi­ona sobre com ens rela­ci­o­nem amb la mort, sense tenir les eines per par­lar-ne amb natu­ra­li­tat i “silen­ci­ant el que és part de la vida”.

No volia fer un lli­bre trist però ha fet plo­rar a molts lec­tors...
Sabia que par­lar de la mort seria trist, és irre­me­ia­ble. Et sorprèn, però, quan veus com aquesta tris­tesa dona ganes de viure i apro­fi­tar el temps. Crec que més que plo­rar s’han emo­ci­o­nat, perquè parlo de la mort d’una manera pla­nera i de la urgència de bus­car eines per afron­tar-la i que no ens faci por par­lar-ne.
Així no és tan tabú com pen­sem?
Els qui han per­dut fami­li­ars o amics tenen ganes de recor­dar-los i s’ha de des­co­brir qui ens ha fet creure que és tabú. Els nos­tres avis i també els pares ho vivien de la manera més natu­ral amb les vet­lles i ritu­als. Tenim una soci­e­tat del benes­tar obli­gada a ser feliç on s’ha supri­mit tot i no ens per­me­tem par­lar de la mort, silen­ciem el que és part de la vida. Com que no sabem com mani­o­brar, ho dele­guem tot a les funeràries. L’acom­pa­nya­ment al final de la vida és un dels moments més viven­ci­als i amo­ro­sos, encara que ens costi de creure, i de més vin­cle per­so­nal que tin­drem mai.
El lli­bre explica el dol d’un germà gran que no va arri­bar a conèixer però també la pèrdua d’una amiga.
La volun­tat no era expli­car dife­rents tipus, però em ser­via per fer veure que el dol és molt per­so­nal i únic. S’ha de res­pec­tar que el teu dol mai serà igual que el meu. I això que és sabut i expli­cat no es té prou en compte i fem bes­ti­e­ses com opi­nar sobre si aque­lla per­sona després de dos anys de per­dre la pare­lla encara ho té superat o no. Cadascú supera les coses com pot. O dir allò de “No hi ha res pit­jor que la mort d’un fill”...
I segur que hi esta­rem d’acord.
Hor­ro­rosa, segur, però si estic amb un dol molt dolorós per la mort de la meva pare­lla o de la meva mare, amb qui ens estimàvem moltíssim, i em dius que ho superi, que no hi ha res pit­jor que la mort d’un fill, no m’ajuda gaire. A vega­des, perquè no sabem com donar aquests mis­sat­ges, diem abso­lu­tes bes­ti­e­ses.
El dol t’acom­pa­nya tota la vida?
El dol serà una cosa pas­sat­gera com una mun­ta­nya russa de puja­des i bai­xa­des. Però aquest dol tan dolorós que et sem­bla fins i tot que et torna boig va pas­sant i et queda una tris­tesa que t’acom­pa­nya. Una cosa és el dol i l’altra, que que­dis fotut per sem­pre per aque­lla pèrdua.
Tot­hom ho passa com pot, però exi­gim girar full massa ràpid?
Sem­pre estem en lluita amb aquesta soci­e­tat que no ens deixa pair les coses. Perds un fill i a l’empresa li pots dir que estaràs dues set­ma­nes de baixa quan això no se supera en la vida. És un dol que s’arros­sega amb els amics i fami­li­ars pro­pers que dema­nen que ho anem superant. L’altre dia, pre­sen­tant el lli­bre, una mare, que havia per­dut la filla, deia que ni els seus amics esta­ven oberts a par­lar-ne. Hi ha un joc per­vers de no pre­gun­tar per no ferir i de callar per no inco­mo­dar, i això fa molt de mal.
Deci­dir com volem morir hau­ria de dei­xar-se dit?
Ens pen­sem que som eterns i només el 2% dels cata­lans fan el tes­ta­ment vital. Pen­sem que la mort no exis­teix, però en qual­se­vol moment truca a la porta i quan veus que arriba l’hòstia és tre­menda.
El lli­bre recull els tres desit­jos de la mare abans de morir que no vau poder com­plir. És el que sap més greu?
S’ha de lle­gir el lli­bre per veure que més enllà d’un home­natge a la meva mare ho és a totes les per­so­nes que han patit alguna pèrdua. Explico la meva història i tenia pànic que algú vingués a com­pa­dir-me, i per sort això no ha pas­sat. Amb les peti­tes coses i anècdo­tes, crec que la gent des­con­necta en una mena d’oasi per pen­sar en la mort.
Els lec­tors s’hi iden­ti­fi­quen?
Els ha ser­vit de canal per poder par­lar sense embuts de la seva relació amb la mort, i m’encanta perquè era la pre­tensió del lli­bre. Tenim massa històries que par­len de per­so­nes trau­ma­tit­za­des perquè els han pas­sat coses molt gros­ses i pot­ser el seu dolor no ens ser­veix. Amb el dol paït i quan el cop ja ha pas­sat, pots con­nec­tar millor.
Anar sumant anys ha influït per deci­dir-se també a par­lar-ne?
No hi penso més ara que quan tenia vint anys. La mort sem­pre m’ha acom­pa­nyat i ha estat pre­sent a casa, for­mava part del dia a dia. Segur que hi pen­sem més amb els anys, però hem d’estar pre­pa­rats i anar més als cemen­ti­ris com jo feia de ben petit amb el pare a nete­jar la tomba del meu germà.
S’ha d’edu­car en una cul­tura de la mort?
Ens pre­o­cupa com par­lem de sexe als nos­tres fills i que es pugui par­lar de tot, però s’amaga la mort. Vaig anar a Menorca a pre­sen­tar el lli­bre i em van expli­car que una mes­tra havia creat tot de recur­sos edu­ca­tius al cemen­tiri. No ha de fer por, ni tam­poc pin­tar les cai­xes com fan en alguns països. A casa nos­tra ens ho ha ense­nyat amb deli­ca­desa i amor la Pilarín Bayés.

Un llibre pendent

Espartac Peran (Mataró, 1972) assegura que aquest era l’únic llibre que podia fer i que aquí acaben les seves ambicions literàries. “L’havia de fer, encara que ha estat ple de patiment en el seu procés”, manté el periodista, que ha volgut explicar com la mort dels pares i el germà gran han marcat la seva vida. Peran, que durant anys va conduir l’espai del trànsit a TV3 i va recórrer Catalunya amb el programa ‘Divendres’, continua apassionat pel periodisme i treballant en programes televisius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.