Política

Unió Europea

L’Eurocambra modifica el reglament per permetre que la fiscalia europea pugui demanar l’aixecament de la immunitat

El Parlament inicia el procés per retirar la protecció a dos dels implicats en el ‘Qatargate’

La fiscalia europea ja va demanar al desembre treure la protecció a dues eurodiputades per un cas de suposat frau amb les dietes

El Parlament Europeu (PE) ha donat aquest dimarts llum verda a modificar el seu reglament per permetre que la fiscalia europea pugui demanar l’aixecament de la immunitat d’eurodiputats. L’Eurocambra ha iniciat així el procés per retirar la protecció parlamentària dos dels implicats en l’escàndol de corrupció vinculat a Qatar i el Marroc.

Amb 610 vots a favor, 26 en contra i 9 abstencions, els eurodiputats han tirat endavant una mesura que era necessària per alinear les normes de la cambra referents a la protecció parlamentària i el mandat de la fiscalia europea, que li permet fer sol·licituds d’aixecament de la immunitat. Les noves normes entraran en vigor aquest dimecres.

La presidenta de la cambra europea, Roberta Metsola, ha anunciat davant el ple l’inici de la retirada de la immunitat de l’italià Andrea Cozzolinno i el belga Marc Tarabella, que havia sol·licitat la justícia belga el passat 2 de gener en el marc de la investigació de l’anomenat Qatargate, pel qual ja hi ha quatre investigats a la presó.

L’actualització del reglament de l’Eurocambra també respon a la petició que la fiscalia europea va fer al desembre per retirar de la protecció parlamentària a dues eurodiputades gregues acusades d’incórrer en un frau amb les dietes parlamentàries assignades al sou dels seus assistents acreditats. Es tracta de la popular Maria Spyraki i la socialista Eva Kaili, que també està imputada pel Qatargate.

Les sol·licituds de retirada d’immunitat dels eurodiputats, conegudes també com a suplicatoris, es tramiten a la comissió d’Afers Jurídics, que ha de nomenar a un encarregat de redactar un informe per recomanar que es retiri o no aquest privilegi a l’afectat.

El diputat té dret a ser escoltat en una audiència i l’informe final es vota tant en comissió com al ple.

Metsola ha demanat a tots els serveis implicats que donin prioritat a aquest procés perquè la votació final es pugui celebrar durant la setmana del 13 de febrer, quan està previst el proper ple de la institució.

La normativa dels suplicatoris estableix que només es poden rebutjar si la comissió d’Afers Jurídics determina que el país d’origen els està processant per opinions o vots emesos com a eurodiputats o si la finalitat real del judici es soscavar la seva activitat política o la de l’Eurocambra.

Al començament del ple, la presidenta de l’Eurocambra ha traslladat a l’hemicicle les reformes proposades per cobrir les deficiències que han afavorit un escàndol com el Qatargate i evitar que un cas similar es pugui produir en el futur.

En aquest sentit, ha assenyalat que les mesures dissenyades se centren en una nova política sobre les portes giratòries, un millor control de qui té accés al Parlament o una millor transparència dels qui representen tercers països.

“Això és el començament, no el final. Començarem amb les mesures que es puguin implementar ràpidament (...), serem honestos i oberts durant el procés”, ha assegurat.