Societat

COMISSIÓ EUROPEA

Brussel·les coordina l’enviament d’equips de rescat a Turquia i Síria

Ha activat el Mecanisme de Protecció Civil de la UE i tretze Estats membres ja han ofert equips de recerca i rescat per ajudar en les tasques de salvament

La Comissió Europea està coordinant l’enviament d’equips de rescat dels Estats membres que se sumin als esforços de les autoritats locals en la recerca de supervivents després dels dos terratrèmols que han sacsejat el sud-est de Turquia i altres països veïns, especialment Síria, i ha garantit que ajudarà “en tot” el que pugui.

Tretze Estats membres de la Unió Europea (UE) han ofert aquest dilluns equips de recerca i rescat per ajudar en les tasques de salvament.

Brussel·les ha informat de la ràpida mobilització de deu equips de recerca i rescat urbà de Bulgària, Croàcia, Txèquia, l’Estat francès, Grècia, els Països Baixos, Polònia i Romania per donar suport els socorristes sobre el terreny en les primeres tasques, ha indicat el portaveu Balazs Ujvari a la roda de premsa diària de la Comissió.

Ha afegir que l’Estat espanyol —que ha activat la Unitat Militar d’Emergències (UME) i el transport aeri urgent per a suport en les tasques de recerca—, Itàlia, Hongria, Malta i Eslovàquia també han ofert equips de rescat.

“El suport d’Europa ja està en camí i estem preparats per seguir ajudant en tot el que puguem”, ha assegurat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un missatge al seu compte oficial a Twitter on ha assegurat que els Vint-i-set se solidaritzen “plenament” amb Turquia i Síria i “ploren” amb les famílies de les víctimes.

El comissari de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, ha apuntat en un missatge compartit a la xarxa social Twitter que Brussel·les ha activat el Mecanisme de Protecció Civil de la UE i que ja es desplacen cap a la zona afectada equips de rescat dels Països Baixos i Romania.

El Centre de Coordinació de Resposta a Emergències de la UE està en contacte directe amb les autoritats turques per coordinar més suport si cal.

A més, el sistema de satèl·lit Copernicus de la UE ha estat activat “per proporcionar serveis de cartografia d’emergència”, ha indicat la CE en un comunicat.

La Unió Europea ha mostrat, a més, la seva disposició a “donar suport els afectats a Síria, que també ha registrat víctimes, a través dels seus programes d’assistència humanitària”.

Per la seva banda, l’Alt Representant d’Afers Estrangers de la UE, Josep Borrell, ha remarcat que el bloc està “llest per ajudar” els països afectats després d’un terratrèmol “devastador” que “s’ha cobrat la vida de centenars de persones i n’ha ferit moltes més”.

“Els meu profund condol a les moltes famílies que han perdut vides i desitjo una recuperació ràpida als ferits. La UE està en total solidaritat amb vostès”, ha expressat també a Twitter el president del Consell Europeu, Charles Michel.

La sèrie de terratrèmols que ha sacsejat el sud-est de Turquia i els països veïns aquest dilluns s’ha cobrat la vida d’almenys mil persones i ha deixat milers de ferits, segons l’últim balanç ofert per les autoritats turques, que comptabilitzen també 1.710 edificis esfondrats a deu províncies del sud-est d’Anatòlia, amb les de Gaziantep i Kahramanmaras com les més greument afectades.

Al seu torn, el Centre Nacional de Monitorització Sísmic de Síria ha afirmat aquest dilluns que el terratrèmol, que ha tingut lloc de matinada amb epicentre al sud-est de Turquia, a prop de la frontera siriana, és el “més fort” registrat pels sistemes sirians en gairebé tres dècades i ha elevat la seva magnitud a 7,7 graus.

Un segon terratrèmol de magnitud 7,6 ha sacsejat a les 10.24 h GMT d’aquest dilluns el sud-est de Turquia amb l’epicentre a uns 80 quilòmetres al nord del primer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.