Societat

Riuada feminista al carrer

El moviment torna a mobilitzar-se de forma massiva després de la pandèmia

Desenes de milers de persones tenyeixen de lila les ciutats catalanes

La jornada del 8 de Març d’ahir no era una jornada normal. Era la primera després de dos anys de pandèmia i de restriccions que van estroncar una sèrie d’anys de mobilitzacions feministes massives al carrer. El moviment va superar la prova amb nota: desenes de milers de persones, la gran majoria dones, van tenyir de lila les ciutats del país, especialment Barcelona, on a la tarda hi va haver una manifestació de les que no es veu el final de la marxa.

Desenes de milers de manifestants van recórrer el centre de la capital catalana en una mobilització extremadament diversa en què hi cabien tota mena de reivindicacions: anticapitalistes, antiracistes, antibèl·liques... Fins i tot s’hi va sentir el crit vintage d’“OTAN no, bases fora” en referència a la guerra d’Ucraïna. El tema central era, però, el feminisme o, com es diu ara, els feminismes, en tota la seva varietat de lluites.

Les pancartes, en castellà (les més nombroses), en català i en anglès i els càntics dels manifestants reflectien la multiplicitat de consignes. “A mi també m’agraden les dones i no les violo”, deia un dels molts missatges que feien referència a la violència masclista, de trista actualitat aquests dies.

Com passa en altres grans manifestacions que es fan al país, la de la tarda d’ahir va ser molt tranquil·la, ensopida fins i tot en alguns trams. La cridòria i l’alegria desbordant s’havien produït hores abans en la manifestació d’estudiants del migdia.

El protagonisme absolut de la manifestació va ser dels col·lectius feministes, però també hi van ser presents, de manera discreta, tots els partits polítics del Parlament de Catalunya, tret del PP i Vox. També hi era bona part del govern inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

A Girona, la Coordinadora de Feminismes de Girona va convocar prop de 700 persones en la concentració més nombrosa de les dues que hi havia anunciades per ahir a la tarda. Els estudiants de la UdG es van manifestar des del campus de Montilivi fins a la plaça U d’Octubre, on en arribar van llegir un manifest en contra del suposat encobriment de casos d’abús sexual a la universitat.

La plaça Blas Infante de Lleida va acollir l’acte institucional de commemoració del 8-M. La jornada va donar veu a vuit dones de diversos sectors professionals que van reivindicar la necessitat de fomentar la presència femenina en tots els àmbits professionals. En especial, en aquells sectors i llocs de responsabilitat que encara estan ocupats principalment per homes.

Més de 2.000 persones van sortir al carrer ahir al migdia a Tarragona per reivindicar la jornada com un dia de vaga i de lluita. La Plataforma 8-M del Camp, que agrupa sindicats, la PAH o el moviment per la sanitat pública, va ser la convocant de la manifestació. La marxa va arrencar des de la Imperial Tarraco i va arribar a la plaça de la Font.

LA XIFRA

40.000
persones
van participar en la manifestació feminista de la tarda a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana.

Creixen les assistències per violència de gènere

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona va alertar ahir que les assistències per violència de gènere durant el 2022 van doblar les xifres prepandèmiques: van passar de les 4.202 de l’any 2019 a les 5.713 del 2021 i a les 8.232 de l’any passat. Les xifres es tradueixen en un total de 22,5 assistències de mitjana al dia, gairebé una cada hora. Del total d’assistències de l’any passat, un 77% eren casos de violència de gènere, en què víctima i agressor tenien un vincle de parella o exparella, i en les restants, víctima i agressor no tenien cap relació sentimental. L’ICAB reclama més advocats d’ofici de guàrdia i un torn per a violència masclista.

Els programes esportius, molt lluny de la paritat

El carrer Major de la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, es diu des d’ahir Dones Valentes, un nom triat per uns 200 interns i internes del centre. Les internes van col·locar una placa amb el nou nom que han fet al taller de ceràmica del centre, en el marc de la iniciativa Dones al carrer. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, va participar en un debat amb un grup d’internes i de dones professionals del centre sobre el projecte, i va destacar d’aquest programa que és important perquè “empodera les dones i els dona protagonisme, ja que pateixen una doble invisibilització: com a internes i com a dones”.

Baix compliment dels plans d’igualtat a Catalunya

De les 6.600 empreses catalanes que haurien de disposar d’un pla d’igualtat, només n’hi ha 800 que en tenen. CCOO i la UGT de Catalunya van denunciar ahir per separat el baix compliment de la normativa. “Aquestes empreses col·laboren amb aquesta manca de sensibilitat respecte a la igualtat. Són empreses masclistes”, va etzibar en un acte a Barcelona la secretària de Dones i LGTBI+ de CCOO, Mentxu Gutiérrez. Des de la UGT, la secretària d’igualtat i formació, Eva Gajardo, va afirmar que “a Catalunya, 5.288 empreses tenien l’obligatorietat el gener del 2023 de presentar un pla d’igualtat”.

Més dones en els programes de la Creu Roja

El 64% de les persones ateses en projectes d’extrema vulnerabilitat, d’ocupació i de gent gran de la Creu Roja són dones. L’entitat va donar a conèixer ahir les xifres dels programes destinats a cobrir les necessitats bàsiques dels usuaris i que tenen el denominador comú que afecten majoritàriament dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.