Economia

La proposta per calcular les pensions inclou poder triar entre 25 o 29 anys

Escrivá acorda amb Europa i Podem la proposa, que ha presentat aquest divendres a sindicats i patronal

La reforma de pensions que el govern espanyol ha tancat amb la Comissió Europea, permetrà als treballadors que es jubilin escollir entre el període de còmput actual de 25 anys o ampliar-lo als 29 traient els dos pitjors anys cotitzats. D’aquesta manera, es podrà escollir el càlcul de la pensió que beneficiï més cada treballador.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha aconseguit pactar també amb els socis de govern la proposta, que també veuen amb bons ulls els sindicats, que juntament amb la patronal s’han reunit aquest divendres al migdia dins de la taula de diàleg social per negociar la proposta de l’executiu espanyol. Així com els sindicats s’ha mostrats favorables a la proposta, la CEOE ha rebutjat “frontalment” la reforma presentada per Escrivá, que la considera “populista”.

Aquest últim bloc de la reforma de les pensions forma part d’un dels objectius del govern espanyol compromesos amb Europa pel quarta pagament dels Fons Next Generation. De fet, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest divendres que la reforma de les pensions “compleix les fites i els objectius” marcats per Brussel·les per obtenir els fons europeus. També ha assegurat “garantirà el poder adquisitiu dels pensionistes, reforçarà l’equitat del sistema i garantirà la sostenibilitat del sistema públic les properes dècades”.

En el calendari estava previst complir amb aquesta reforma a finals del 2022 però la complexitat de les negociacions “a tres bandes”, Brussel·les, socis del govern i sindicats i patronal, ha dilatat els terminis.

Ampliar el període de còmput, és a dir, és anys que s’han de tenir en compte per calcular la pensió inicial de la jubilació, s’havia convertit en el principal escull de la negociació.

Des de la Seguretat Social havien fet un primer plantejament que passava per ampliar de 25 a 30 anys aquest període podent-ne treure dos.

Al final, però sembla que la reforma serà més flexible permetent al pensionista escollir entre mantenir els 25 anys actuals o ampliar-lo a 27 si això el compensa.

De fet, la Seguretat Social aplicarà per defecte el sistema que més beneficis comporti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.