Política

MASAO UCHIBORI

GOVERNADOR DE LA PREFECTURA DE FUKUSHIMA

“Cal donar prioritat a la seguretat dels residents”

“Els efectes de l’accident nuclear encara persisteixen i el govern hauria d’evitar que en torni a passar un altre”

“La reconstrucció és una tasca sense precedents al món”

El governador de Fukushima, Masao Uchibori, va atendre els mitjans de comunicació estrangers en el marc del dotzè aniversari del gran terratrèmol i posterior tsunami en aquesta prefectura del Japó, que va causar el desastre nuclear més important des de Txernòbil. Uchibori, amb aire serè i pedagògic, posa en relleu les garanties donades per al vessament d’aigua al mar, però es mostra exigent amb el govern central respecte a la seguretat d’unes instal·lacions on la radiació encara és ben present.

Com està Fukushima 12 anys després de la catàstrofe?
Després de 12 anys del Gran Terratrèmol de l’Est del Japó i de l’accident a la central nuclear de Fukushima Daiichi de Tokyo Electric Power Company (Tepco), els països que restringeixen importacions de Fukushima han passat de 55 a 12. Les xifres d’exportació de productes agrícoles experimenta rècords i això vol dir que el coneixement i la informació de què disposa la gent sobre Fukushima és enorme.
Quines són les seves preocupacions, si en té alguna, sobre l’abocament d’aigües contaminades a l’oceà Pacífic previst pròximament?
La recuperació del desastre nuclear és un desafiament sense precedents al món, inclosa la gestió de l’aigua tractada que m’acaba de preguntar. Amb el pas del temps, els reptes han esdevingut més complexos i diversificats i no és fàcil. El problema de l’aigua contaminada tractada no és només de la prefectura de Fukushima, també de tot el Japó. El govern i Tepco, que són les parts involucrades, han d’assumir responsabilitats i haurien de compartir informació amb base científica. Això és el que estem buscant en cooperació amb organitzacions internacionals com ara l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (AIEA). També ens esforcem per garantir la transparència i el seguiment mitjançant coneixements científics, precisos i fàcils d’entendre.
Què us sembla la nova política del primer ministre, Fumio Kishida, d’estendre l’ús i reactivar les centrals nuclears?
Pel que fa a la política d’energia nuclear, inclosa la utilització de plantes d’energia nuclear i l’extensió del període operatiu, és una responsabilitat a considerar, però hi ha dues coses importants que cal tenir en compte: una és l’accident del març del 2011, prenent en consideració la situació actual i les lliçons apreses de l’accident nuclear. L’altra és que cal donar màxima prioritat a garantir la seguretat dels residents. Fa 12 anys, habitants de zones on es van emetre ordres d’evacuació –persones grans obligades a marxar de manera sobtada, persones sense familiars propers, gent sense mitjans de transport i molts altres– van ser obligats a viure com a refugiats. A la prefectura de Fukushima els efectes de l’accident nuclear encara persisteixen i el govern mai no hauria de permetre que en torni a passar un altre. Com a governador, aquest hauria de ser un punt de partida perquè tots nosaltres tenim la sensació que podem continuar millorant la situació actual.
Però aquesta posició sembla molt ambigua perquè els ciutadans l’entenguin...
La reconstrucció d’aquest desastre nuclear és una tasca difícil que no té precedents al món, i aquesta empresa és extremament difícil. Demanem al govern que actuï amb responsabilitat i comparteixi informació amb base científica. Pel que fa al problema de l’aigua tractada, els hem demanat que treballin perquè acabin amb aquest problema com més aviat millor. Com és ben sabut, durant els últims dotze anys hem estat víctimes de nombrosos rumors maliciosos que han circulat per tot el món. És per això que hem instat el govern a treballar en aquesta qüestió seriosament i aturar tots aquests rumors sobre les aigües tractades.
Aleshores, què diria a les persones que senten preocupació per l’abocament d’aquestes aigües?
El govern i Tepco han invertit molts recursos per explicar als pescadors el programa de l’abocament de les aigües. El que cal destacar és que hi ha moltes preocupacions entre els pescadors i la comunitat pesquera i que poden aparèixer nous rumors que puguin portar més inquietud. Per calmar aquestes preocupacions, és important dedicar esforços per facilitar més informació veraç i intentar evitar aquests rumors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.