Camí d’un lideratge transformador
Un lideratge transformador és més necessari que mai. En aquesta línia, trobem pensadors avançats com Alfons Cornella (president de l’Institute of Next) i David Boronat (fundador de Multiplica) que s’han endinsat en un viatge dedicat a identificar com haurien de ser aquests i aquestes líders que han de saber portar-nos al futur transformant el present
L’aparició del contracte social modern, ja al segle passat, va introduir conceptes trencadors, com ara l’estat del benestar o la xarxa de protecció social, destinats a la millora de la nostra societat. No obstant això, no ha sabut mantenir el ritme de les macrotendències, com ara el canvi demogràfic, la globalització, la innovació tecnològica, el canvi climàtic i la multipolaritat.
Els reptes socials i les crisis creixents han portat les preocupacions, la confusió i les frustracions dels ciutadans a un punt de ruptura en el nou mil·lenni.
El lideratge és un d’aquests conceptes que s’han ben esquinçat. Particularment per culpa d’un lideratge tradicional, encarcarat i massa present encara, incapaç de respondre a les grans preguntes de la societat i deixant molts ciutadans infrarepresentats, desconnectats i exclosos.
En altres paraules, els nostres líders no estan sabent adreçar els reptes existencials ni garantir el progrés social.
Penso que no podem aconseguir un progrés social real si continuem confiant en estils i mesures obsoletes. El lideratge hauria de servir per promoure l’equitat, el compromís i la inclusió justa de tots els membres a la societat, a les organitzacions i a les empreses.
Cal repensar radicalment el procés pel qual interactuem els ciutadans, el sector privat, la societat civil i les institucions públiques. Per tal de generar més confiança, esperança i credibilitat, els sectors públic i privat, la societat civil i els ciutadans han de convertir-se en actors a parts iguals i participants actius en els processos de presa de decisions.
L’entorn empresarial no és aliè a aquesta evolució social accelerada i experimenta canvis ràpids i constants, com ara avenços tecnològics, globalització, transformació de models econòmics, entre d’altres. Aquests canvis requereixen noves habilitats i una mirada del lideratge que els models actuals no poden abordar de manera efectiva.
Un lideratge transformador és més necessari que mai. En aquesta línia, trobem pensadors avançats com Alfons Cornella (president de l’Institute of Next) i David Boronat (fundador de Multiplica) que s’han endinsat en un viatge dedicat a identificar com haurien de ser aquests i aquestes líders que han de saber portar-nos al futur transformant el present.
Afirmen que les empreses han de reconèixer i empoderar, més que mai, aquelles persones que no es conformen acceptant la realitat tal com és i que busquen activament transformar el seu entorn vers un futur millor. A aquesta figura inconformista, que sempre ha existit, ara li posen un nom, EDGERS i estableixen les set grans qualitats que els defineixen: són rebels, audaços, resolutius, connectors, oberts a la tecnologia, multiplicadors i curiosos.
Així ho plantegen en un documental que porta el mateix nom, recentment presentat a Barcelona, davant d’un auditori AXA ple a vessar. Us el recomano.
Més enllà de què el documental presenti com les formes de lideratge evolucionen, potser el valor més meritori hagi sigut ordenar idees que de per sí ja venien formant part del debat sobre el lideratge del futur, transformador i més humà, on els empresaris i directius, així com líders polítics, entenguin que són ells els que s’han de posar al servei de la seva organització i no al revés. Lluny de models de lideratge passats, centrats a dirigir i manar, basats en una manera de fer on el líder sabia de tot, el lideratge del futur tracta de saber cada vegada menys, de més i més coses.
Els empresaris del demà.
“Amb la creació d’EDGERS”, va explicar Boronat, “volem posar el focus en aquest grup de professionals que no només està cridat a liderar en el futur, sinó que ja ho fa actualment a través de projectes disruptius i compartint uns valors molt concrets”.
És important que els líders estiguin disposats a adaptar-se, aprendre i desenvolupar enfocaments flexibles que tractin les necessitats canviants de l’entorn en què operen. Destaca el documental que és l’hora de les competències relacionals, de la intel·ligència emocional i la capacitat d’adaptació. Una amable coincidència amb els principis del lideratge conscient que plantejo en el llibre El Viaje (Empresa Activa).
I és que la força de treball està evolucionant. Segons assenyala un informe de la Fundació Telefónica, s’espera que per l’any 2025 -aquí al costat, com aquell qui diu-, el 75% dels treballadors espanyols siguin nadius digitals. Aquesta nova generació està entrant a passos de gegant en tots els àmbits i espais de treball.
Això demanarà replantejar les tradicionals relacions de valors i abordar les distribucions injustes de poder i riquesa. Un exemple més que la nostra societat es compon de comunitats cada cop més diverses, des de tots els punts de vista possibles; generacional, cultural, origen, gènere, etc., i significa que cal atendre millor tant les seves necessitats com reconèixer la multitud de beneficis que se’n deriven si volem un entorn inclusiu, sostenible i amb visió de futur.
En definitiva, un lideratge renovat és l’única via cap a les transicions inclusives i justes, la pau i la prosperitat social que són necessàries perquè la nostra societat avanci cap al futur tenint cura dels seus ciutadans al segle XXI.